• Kur un kā stādīt valriekstu?

    Valrieksti
    Indra Ozoliņa
    30. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
     Valrieksts nav nemaz tik vārīgs un salīgs. Atbildi sniedz Ārijas stādaudzētavas saimnieks KAROLIS TREIJS.

    Lasītāja jautājums: Vienā pavasarī dārza podā iesēju Liepājas apkārtnē augoša valrieksta riekstus. Šķirne nav zināma. Pagājušā gada pavasarī rieksti sadīga, veidojot 10–12 centimetru lielus stādiņus. Šogad stādi ir izauguši 35–40 centimetrus gari, veselīgi. Vai valrieksta stādiņi būtu jāizstāda katrs savā lielākā dārza traukā, un kādu augsni sagatavot? Kad būtu labāk pārstādīt – pavasarī vai rudenī? Valrieksta stādi paredzēti stādīt Latgalē. Vai tie tur nenosals? Artūrs

    Atbildi Karolis Treijs:

     - Tas ir pacietīgs un ātri augošs koks, kuru var droši stādīt arī Latgalē. Izaugušos stādiņus vairs nevajadzētu pārstādīt citā podā, bet gan dārzā. Ja šogad tas kādu iemeslu dēļ nav iespējams, var pārstādīt lielākā podā un pastāvīgā vietā stādīt nākamajā gadā.

    Valriekstam patiks caurlaidīga, trūdvielām bagāta, neitrāla augsne. Ideālajā variantā kociņam vajag vismaz kubikmetru zemes. Lai tas varētu gadu desmitiem baroties, stādāmajā bedrē jāsagatavo auglīga augsne ar kompostu. Var izmantot arī satrūdējušus kūtsmēslus. Ja nav ne viena, ne otra, zemei piejauc kūdras substrātu.   

    Valriekstu nedrīkst stādīt pārāk dziļi, tam jābūt tādā pašā zemes līmenī, kā tas jau audzis podiņā.

    Sausā laikā pēc iestādīšanas katru otro dienu vajag aplaistīt, un tā divas nedēļas.

    Kamēr kociņš vēl jauns, tam varētu būt tendence dzīt no apakšas zarus un tos vajag nogriezt nost. Kamēr vēl redzama tikai maza lapiņa, to nokniebj ar pirkstiem, taču, ja tas nokavēts, nogriež ar šķērēm.

    Valriekstam ir piemērota saulaina vieta, pusēnā tam nepatiks. Mana pieredze liecina, ka ziema un kailsals valriekstam nekaitē. Pavasarī, kad ir pamatīgas salnas ap mīnus 5–7 grādiem, var apsalt lapas, taču tas nav nāvējoši – nāks jaunas.

    Valriekstu, kas aug konteinerā vai podiņā, var stādīt jebkurā laikā, kad zemē var iedurt lāpstu. Tautā iegājies pieņēmums, ka labāk stādīt pavasarī, taču mūsu pieredze to neliecina. Vienīgi, stādot rudenī, jālaista mazāk, bet pavasarī – vairāk.

     Ja valriekstam ir pietiekami daudz vietas, tas var izaugt ar tikpat plašu vainagu kā ozolam, tāpēc tie jāstāda 8–10 metru attālumā cits no cita.

    Riekstu ražu var gaidīt pēc desmit gadiem. Kad apsaimniekoju Lēdurgas dendroloģisko parku, no viena koka ievācu vismaz 30–40 kilogramus riekstu. Protams, ka tāda būs tikai pēc vairākiem gadu desmitiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē