• Kur un kā pareizi glabāt apavus?

    Praktiski padomi
    Anita Pīra
    15. janvāris, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Daudziem no mums pieder neskaitāmi kurpju pāri, sākot ar ikdienas apaviem un beidzot ar reti valkātām kurpēm. Tāpēc apavu novietošana nereti ir problēma ne vien mazos mājokļos, bet arī plašās mājās, turklāt lauku mājās jādomā arī par to, kur novietot brienamos zābakus.

    Lielāko problēmu parasti sagādā ikdienā valkājamo apavu ērta un pārskatāma novietošana. Lai kur un kādā veidā apavi tiktu glabāti, tiem jābūt ērti noliekamiem, sasniedzamiem un labi vēdināmiem.

    Plašos mājokļos šādu iespēju ir daudz – apavu plaukti var būt integrēti iebūvētos sienas skapjos un nišās, kā arī novietoti atvērtos plauktos vai kumodēs.

    Nesezonas apavi bieži vien tiek glabāti skapja dibenā un aizņem daudz vietas, arī pārklājas ar putekļiem vai ir grūti atrodami, ja novietoti kurpju kastēs. Kurpju vai citas piemērotas kastes ir labs apavu glabāšanas veids tikai tādā gadījumā, ja iespējams viegli orientēties to saturā. Var gadīties, kastes neskaitāmas reizes jāpārcilā, lai atrastu, kurā tieši ir vajadzīgās kurpes. Šo procesu var atvieglot, uzlīmējot uz kastes attiecīgo apavu fotogrāfiju vai vismaz līmlenti, uz kuras uzrakstīts apavu apraksts.

    Problemātiskāk atrast vietu un paņēmienu apavu novietošanai mazos un šauros priekšnamos – šiem gadījumiem piemēroti īpašie, apaviem paredzētie šaurie plaukti vai skapīši. Tieši šajos gadījumos apavu glabāšanai der oriģinālas idejas – piemēram, apavus novieto lādēs, pītās kastēs vai vecos koferos, kurus aplīmē, nokrāso vai apglezno. Apavus glabā arī kurpju kastēs, kas nereti ir tikpat oriģinālas un elegantas kā kurpes, tāpēc pašas par sevi jau ir interesanti interjera elementi. Kastes var arī aplīmēt ar dekoratīvu papīru vai tapetēm. 

    Katrs apavu pāris nofotografēts un bilde uzlīmēta uz kastes - uzreiz redzams, kas iekšā.
    Katrs apavu pāris nofotografēts un bilde uzlīmēta uz kastes - uzreiz redzams, kas iekšā.

    Arī speciālie apavu plaukti aizņem maz vietas, bet ir diezgan ietilpīgi, turklāt iespējams iegādāties dažādu izmēru stilīgus koka, metāla vai plastikas plauktus. Nevajag smādēt lētos lamināta plauktus – nepievilcīgo izskatu var uzlabot ar mākslinieciskiem paņēmieniem – pārkrāsošanu, apgleznošanu, aplīmēšanu (ar papīru, audumu, kažokādu, pogām un visu ko, cik vien ļauj izdoma). 

    Svarīgākais par glabāšanu

    • Skapīšiem, plauktiem un atvilktnēm, kuros tiek glabāti daudzi apavu pāri, jābūt ne vien pārskatāmiem, bet arī labi vēdināmiem.
    • Lai pagarinātu labu ādas kurpju mūžu, tās jāsargā no putekļiem un jāglabā tā, lai kurpes nesaskartos. Apavu formu palīdzēs saglabāt speciālās kurpju liestes. 
    • Garos zābakus vislabāk glabāt pakārtā veidā ar speciāliem stulmu ieliktņiem, protams, ja priekšnamā vai garderobes skapī ir pietiekami daudz vietas.
    • Tikpat būtiska kā apavu glabāšana ir to saglabāšana. Rudens un ziemas sezonas apavus ieteicams kopt katru dienu, mitrā laikā izžāvēt (ideāli, ja ir speciāls apavu žāvētājs, apsildāms skapis, siltā grīda priekšnamā vai krāsns).

    Beidzoties sezonai, nevalkājamie apavi jānoliek atpūtā – kastēs, slēgtās atvilktnēs vai skapjos.

    • Jāparedz iespēja blakus apaviem glabāt arī apavu tīrīšanas un kopšanas līdzekļus.
    • Gumijas zābakiem lauku mājā vislabāk izveidot īpašus plauktiņus, jo tur tie netraucēs un būs labi pārskatāmi.
    • Arī novietojot ikdienā valkājamos apavus priekšnamā, labāk tos likt uz plaukta, lai notek ūdens un apavi žūst. 
    • Speciālie metāla stieņi, kas attiecīgā leņķī novietoti plauktos vai atvilktnēs aizņem maz vietas, un apavus uz tiem novieto, aizķerot stieni ar papēžiem.
    • Ikdienas apavus visērtāk glabāt dažādu veidu plauktos, labāk redeļu vai perforētos, lai izbirst smiltis, apavi labāk žūst un vēdinās. Gatavie redeļu plaukti apaviem parasti slīpi izvietoti skapju apakšējā daļā.
    • Kurpju glabāšanai ideāli piemērotas īpaši veidotas dziļas, izvelkamas atvilktnes ar vai bez metāla stieņiem. 

    Dažādas iespējas glabāt apavus

    1. Ērtāk 
      Speciālā apavu kumodē ar mazām atvilktnēm.
      Dažādu veidu izvelkamos plauktos skapjos un kumodēs.
    2. Stilīgāk 
      Lādēs un koferos.
      Dekoratīvās kārbās no metāla, koka vai kartona.
      Apavu maisiņos.
      Grozos un pītās kastēs.
    3. Ietilpīgāk 
      Oriģinālās vai dekorētās kurpju kastēs.
      Metāla vai koka plauktos.
    4. Pārskatāmāk
      Audekla panelī ar kabatām.
      Uzkārtus uz speciāliem āķiem pie sienas vai durvīm.
      Rindā uz grīdas.

    1 komentārs

    sk_ilze
    Koridorā mums ir vienkārši dēļu plaukts apaviem. Strādā ļoti labi! Nesezonas apavus glabājam iebūvētajā skapī, ko speciāli pasūtījām salonsarka.lv mājaslapā. Tur arī ir nodalījums tieši apaviem. Vēl iepirkām Ikae tās atsevišķās apavu kastes, lai būtu pavisam glīti.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē