• Kur radās peonija 'Gelbe aus Riga’?

    Dārzs
    Marija Semerova
    Ievas Dārzs
    Ievas Dārzs
    8. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    Peonija, kuras nosaukumā ir Rīga – ‘Gelbe aus Riga’ – kā tā radusies? Vācu literatūrā, protams, informācijas ir vairāk… Atbild Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu nodaļas vadošā speciāliste MARIJA SEMEROVA.

    Lasītājas jautājums: Mēs savā peoniju grupā aizrunājāmies par kokveida peoniju ‘Gelbe aus Riga’. Vācu literatūrā, protams, informācijas ir vairāk. Jautājums, kas mūs nomoka – vai ir zināms, kur Rīgā un Latvijā meklējami šīs kokveida peonijas pirmsākumi? Kādi vecie muižas dārzi un parki? Vai varbūt Elvīras Zvaigznītes kolekcijas sējeņi? Baiba no Vācijas

    Atbild Marija Semerova:

    Informācijas par šo peoniju patiešām ir maz un tikai vācu valodā. ‘Gelbe aus Riga’ reģistrēta 2009. gadā ar citu šķirnes nosaukumu ‘Souvenir de Lothar Parlasca’.

    Kokveida peonijas (Paeonia suffruticosa) milzīgie ziedi izraisa sajūsmu un vēlmi iestādīt savā dārzā, taču sākums ir diezgan grūts. Stāds jāsargā no krasi mainīgiem laikapstākļiem ziemā. Kokveida peonijai ziedpumpuri veidojas jauno dzinumu galos. Ja nosals, tad būs tikai skaistas lapas, bet ziedēšana izpaliks.

    Tai izvēlas vietu ar mēreni auglīgu augsni un labu drenāžu. Tā necieš pārstādīšanu.

    No sēklas līdz ziedam jāgaida vismaz pieci gadi. Lai izaudzētu šo peoniju, vajadzīga liela pacietība.

    Taču atalgojums ir aplausu vērts!

    Selekcijā izmanto arī citas peoniju sugas (P. rockii un P. delavayi). Jaunu kokveida peoniju šķirņu veidošana bija selekcionāres Elvīras Zvaigznītes (1923–1990) sirdsdarbs. Krustojot un atlasot mūsu klimata zonai piemērotus peoniju sēklaudžus, viņa veidoja daudzsološu materiālu ar labu ģenētisko ievirzi turpmākajam selekcijas darbam. Žēl, ka liktenis pārvilka svītru iecerētajam.

    Peonijai ‘Gelbe aus Riga’, kas tulkojumā nozīmē dzeltenais no Rīgas, noteikti ir savs stāsts. Tas varētu būt saistīts gan ar stādu, gan sēklu, kas veiksmīgi aizceļojuši uz Vāciju somā, kabatā vai pasta sūtījumā. Tā kā Elvīras Zvaigznītes dārzu Jūrmalā apmeklēja ļoti daudzi interesenti, ir arī iespējams, ka sēklaudzis vai stāds nācis no viņas dārza. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē