• Kuplās skaistules – pildītās tulpes

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    9. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Avant Garde
    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Avant Garde
    Saka – sapnis ir varenāks par realitāti. Taču tas noteikti neattiecas uz pildītajām tulpēm. Pieredzē dalās JĀNIS DUKAĻSKIS, kurš vairāk nekā 30 gadu audzē sīpolpuķes – tulpes, narcises, hiacintes, krokusus, muskares, tīkliņīrisus, fritilārijas, gladiolas…

    Pavasarī bez tulpēm neiztikt! Tulpju grupu ir daudz – savvaļas, Darvina, Kaufmaņa, Greiga, Fostera, papagaiļu, zaļziedu, bārkstainās, lilijziedu, triumfa… Tomēr pildītās ir īpašas. Kāpēc? Ziedi atgādina peonijas vai rozes. Vēl tās atšķiras auguma ziņā. Lielai daļai pildīto ir īsi, drukni kāti (25–30 centimetri), vairāk piemērotas akmensdārziem vai rokārijiem ??, bet ir arī šķirnes ar 40–60 centimetru gariem kātiem.

    Mazs mīnusiņš? Pildītais zieds vairāk samirkst un tik ātri neizžūst, un tad, ja ilgstoši turējies slapjums, tulpes mazliet zaudē no savas dekorativitātes –ziedlapiņas kļūst brūnganas. Tomēr tā notiek īpaši nelabvēlīgos laikapstākļos.

    Reizēm cilvēki stāsta, ka pildītajām tulpēm ir ārkārtīgi trausli ziedkātiņi – tiklīdz pieskaries, tā – klikt! – galva nolūzt… Tas raksturīgs tikai dažām šķirnēm, piemēram, sarkanajai ‘Miranda’, bet citām ir tieši otrādi – kātu pat nolauzt nevar, cik tas sīksts! Viens no kāta trausluma iemesliem varētu būt pārbarošana, bet pārsvarā, es domāju, vainīgs ir mitruma trūkums augsnē. Tad ziedkāti noliecas: galva ir smaga, un veldzes izslāpis kāts to nespēj noturēt… Tiklīdz pildītā tulpe padzeras, kāts uzreiz kļūst stingrs, taču atpakaļ vairs nespēj uzcelties. Tāpēc paliek līks un stingrs. Tā man vienu gadu sanāca ar tulpju izstādi Saldū… Kamēr ziedus vedu turp, tulpes nepadzērās, kāti izlocījās, un, kad saliku vāzēs ar ūdeni, izlocītie kāti kļuva stingri. Izskatījās ļoti dekoratīvi!

    Pildītās tulpes ir arī ārkārtīgi izturīgas un gudras.

    Tas notika pirms vairākiem gadiem. Atceros: nāca jau vakars, kad sāku just – kļūst it kā vēsāks. Temperatūra tuvojās nullei, un pēkšņi skatos: visām tulpēm ziedkātiņi noliecas lejā un, galvenais, ziedi neveras ciet kā parasti. Nē, ziedi paliek vaļā, un zieda kauss atduras pret zemi. Fantastisks skats! Brīnījos, kas notiek?! Tikai pēc tam sapratu, ka augi tādā veidā aizsargā auglenīcu un ziedputekšņus, lai tie neapsaltu. Noliecas pie zemes, jo augsne ir silta, ar kausu nosedz zemes virsmu un tādā veidā sildās. No rīta visi ziedkāti atkal sacēlās augšā, it kā nekas nebūtu bijis.

    Lūdzu, nepārbaro!

    Tagad ir ļoti liela komplekso minerālmēslu daudzveidība – ir, no kā izvēlēties. Pildītajā tulpēm var pakaisīt labo, dārgo Schultz mēslojumu, var palaistīt šķidro Vito mēslojumu. Var izmantot Novatec Classic, kas ilgstoši darbojas, var pabārstīt Yara Mila Complex, kas satur augiem uzreiz pieejamo nitrātu formas slāpekli. Tikai, lūdzu, neaizraujies, jo pārbarotas tulpes nav izturīgas, tās biežāk slimo.

    Esmu novērojis, ka iesācējiem parasti veicas ar sīpolpuķu audzēšanu. Bet jau otrajā trešajā sezonā cilvēks sajūtas gudrāks un mēģina izdomāt, kā augam būtu labāk, un tad ar savu aktīvo darbošanos drīzāk kaitē. Viņš nolemj: «Mēslošu šodien.» Paiet piecas dienas: «Nē, vajag vēl kaut ko, varbūt šis mēslojums labāks… Par sliktu jau nenāks.» Un – pārmēslo.

    Kad norakt?

    Tiklīdz trešdaļa vai puse divām augšējām lapām nodzeltē, tulpju sīpoli ir jānorok. Tad tos augsnē viegli atrast, sīpoli ir skaisti. Vēlāk pēc lapu pilnīgas atmiršanas, sīpolu ligzdas izvirst, un tie augsnē jāmeklē. Labāk tulpju sīpolus norakt mazliet ātrāk nekā nokavēt!

    Daudziem, protams, šķiet citādi, viņi domā: jo ilgāk sīpols atradīsies zemē, jo lielāks piebriedīs un nākamgad krāšņāk ziedēs… Bet patiesībā tā nav. Kad tulpes ziedu nolauž ar garo kātu un vienu zaļu lapu, sīpols no sava pieauguma zaudē 17–30 procentus; ja nolauž ar divām zaļām lapām, tas zaudē pat līdz 60 procentiem pieauguma…

    Tātad, ja tulpi norok brīdī, kad lapām vien trešdaļa palikusi zaļa, sīpols zaudē tikai 10–15 procentus no sava pieauguma. Vai ir vērts šo desmit procentu dēļ tulpi vēl turēt augsnē, lai pēc tam sarežģītu norakšanu? Diezin vai. Turklāt, ja sīpolu ligzdas dalīšanās brīdī uznāk slapjais laiks, ligzdā iekļūst ūdens, un vairsīpoliņiem tas ļoti nepatīk. Tiem sāk nolobīties miza, un sīpols vairs nav ne kvalitatīvs, ne smuks un nav arī tik labi aizsargāts no ārējo apstākļu iedarbības.

    Noraktos sīpolus vajag apžāvēt, bet ne tiešā saulē – visdrošāk pusēna. Pēc tam sīpolus glabā sausā telpā vēdināmās kastītēs.

    Jebkuram sīpolaugam mūžs ir 4–5 gadi, un tad tas sāk izvirst, saskaldīties smalkos sīpoliņos…

    Tāpēc tulpes katru otro, trešo gadu jānorok. Jāstāda rupjākie vairsīpoliņi. Sīkie vairiņi, kas ir mazā pirkstiņa naga lielumā, jāizmet, jo uzziedētu tikai pēc trim gadiem, turklāt trešdaļa no tiem ziemā noteikti aizietu bojā, neizdzīvotu. Lielāki, jau īkšķa naga lieluma vairsīpoliņi, gan ir stādāmi. Daži var uzziedēt pat pirmajā gadā, bet otrajā gadā noteikti ziedēs visi. Tas ir genofonds, no kura atjaunojas sīpoli un šķirne.

    Agrās un vēlās

    Šī robeža nav vairs ļoti krasa. Pēdējos gados dažreiz notiek pat pretēji – agro pildīto tulpju pārstāves uzzied vēlāk nekā vēlās pildītās. Dīvaino temperatūras režīmu dēļ, kas mūs un augus pēdējo ziemu laikā pārsteidz, augi jūtas apjukuši un vairs nezina, kurā brīdī īsti ziedēt. Ja man būtu jānosauc, kura šķirne patiesi uzzied pati pirmā, es sacītu ‘Browne’ un ‘Dior’. No vēlajām tiešām ļoti vēli ziedošas ir ‘Carnaval de Nice’, Double Touch’ un ‘Dream Touch’.

    Var stādīt arī aprīlī!

    Cilvēki tagad ļoti steidzas un daudz ko aizmirst laikus izdarīt, arī iestādīt nopirktos tulpju sīpolus. Ja tev tā gadījies… Agrāk vai vēlāk, bet svarīgākais ir, lai sīpols tiek zemē. Tulpei nav problēmu, ja to iestāda pat martā vai aprīlī, – tāpat ziedēs. Tiesa, nedaudz vājāk, un sīpolu pieaugums būs niecīgāks, bet pilnīgi droši, ka šķirne neaizies bojā un pēc gada tā atkal priecēs ar savu krāšņo ziedēšanu.

    Ideāli ir tad, ja sīpolus stāda rudenī – ar aprēķinu, lai tie līdz zemes sasalšanai var izveidot labu sakņu sistēmu. Krāšņai ziedēšanai tulpēm nepieciešams aukstuma periods vismaz 8 nedēļas ar temperatūru, kas ir zemāka par plus 10 grādiem. Bet visādi citādi tulpes var stādīt jebkurā laikā, ja vien tās var dabūt zemē.

    8 praktiķa ieteikumi

    1. Tulpēm patīk saulaina, no vējiem aizsargāta vieta ar līdzenu augsnes virsmu, kur nekrājas ūdens. Agrajām tulpēm (Kaufmaņa, Greiga) der arī noēnotas vietas, jo tās zied, kamēr kokiem nav lapu. 
    2. Audzēt var jebkurā augsnē, izņemot galējības – pilnīgi tīra smilts un smags māls. Labāk tām patiks dziļi ielabotas augsnes ar bagātīgu humusa saturu, labu drenāžu. Mālainām augsnēm jāpievieno grants un kūdra, smilšainām augsnēm – māls un kūdra.
    3. Lielos sīpolus stādi 15–25 cm dziļi, mazos 10–15 cm dziļi.
    4. Kad zemes virskārta nedaudz uzsalusi, tulpju stādījumu var nomulčēt ar 5 cm biezu pakaišu kūdru. Tas uztur vienmērīgāku temperatūras režīmu un ziemā biežajos atkušņos neļauj saraut trauslās tulpju saknes. Tas ir svarīgi, jo tulpēm atšķirībā no narcisēm aprautās saknes vairs neatjaunojas!
    5. Tulpēm patīk vienmērīgs mitrums augsnē, it sevišķi tas nepieciešams ziedu pumpuru veidošanās fāzē, kā arī jauno sīpolu augšanas laikā.
    6. Seko līdzi tulpju veselībai! Panīkušas, augumā atpaliekošas, ar deformētām lapām un kropliem ziediem, visticamāk, ir slimas, un tās nekavējoties jāiznīcina, norokot vismaz metru dziļi vai sadedzinot.
    7. Kad ziedi sāk pārziedēt, tos nolauz ar pavisam īsu ziedkātu, tā dodot augam saprast, ka laiks pārorientēties – barības vielas jānovirza jaunā sīpola briedināšanai, nevis sēklu pogaļu veidošanai.
    8. Noraktos tulpju sīpolus nekad neglabā kopā ar dārzeņiem vai augļiem. Visbīstamākie tiem ir āboli, jo visaktīvāk izdala acetilēnu, kas pat mazā koncentrācijā ir nāvējošs zieda aizmetnim un spēj to iznīcināt.

    Lai nepārnestu vīrusslimības, tulpju ziedus lauz, nevis griez ar nazi!

    Pildītās agrās tulpes

    • ‘AVANT GARDE’ (2010)

    Augstums 40 cm. Lieli, pasakaini skaistas rožu formas ziedi ar noapaļotām, simetriski sakārtotām ziedlapiņām. Plaukstot viendabīgā, piesātināti krēmīgi dzeltenā krāsā, vēlāk ziedlapiņu malas kļūst gaišākas līdz sudraboti baltas. Īsta krēmdzeltena roze!

    • ‘BROWNIE’ (2015)
    • Brownie
      Brownie

      Augstums 35 cm. Jauna peoniju ziedu formas tulpe ar iespaidīgi pildītiem brūngani oranžiem ziediem un spožām zeltaini dzeltenām ziedlapiņu malām. Ilgstoši ziedoša. Salds aromāts.

      • ‘DIOR’ (2010)

      Augstums 35 cm. Vareni, īpaši pildīti, peoniju formas ziedi piesātinātā aveņu rozā krāsā, ziedlapiņu malas nedaudz gaišākas. Pasakaini grieztie ziedi!

      • ‘EVITA’ (1997)
      • Evita
        Evita

        Augstums 40 cm. Ziedlapas ārpusē sniegbaltas, iekšpusē baltas ar nelielu krēmīgi dzeltenīgu atblāzmu pamatnē. Ziedkāts stingrs, noturīgs.

        • ‘FIRST PRICE’ (2008)

         Augstums 40 cm. Unikāla, žilbinoša, peoniju tipa tulpe ar milzīgiem, spilgti sarkaniem, izteikti pildītiem ziediem. Uzzied vismaz divas nedēļas agrāk nekā vēlās peoniju tipa tulpes.

        • ‘FOXTROT’ (2001)
        • Foxtrot
          Foxtrot

           Augstums 35 cm. Sevišķi blīvi pildīti ziedi. Sākumā tie ir krēmbaltā krāsā, tad iegūst maigi rozā nokrāsu, vēlāk kļūst viscaur samtaini rozā. Delikāts, patīkami salds aromāts. Daudzu izstāžu čempione!

          • ‘LA BELLE EPOQUE’ (2011)
          • La Belle Epoque
            La Belle Epoque

            Augstums 45 cm. Jaunas paaudzes tulpe ar lieliem, dubulti pildītiem ziediem. Ziedu ārpuse brūngani sarkana ar gaišākām zilgani rozā ziedlapu maliņām. Ziedu iekšpuse aprikožu rozā. Ļoti noturīgi ziedkāti. Lieliski grieztie ziedi! Aizvien pieprasīta.

            • ‘ORCA’ (2003)
            • Orca
              Orca

               Augstums 35 cm. Uzziedot ir gaišā medus krāsā, bet ar katru nākamo dienu tā kļūst intensīvāka, līdz kļūst mandarīnu oranža. Ilgstoši ziedoša. Smaržīga!

              • ‘MONTE CARLO’ (1955)
              • Monte Carlo
                Monte Carlo

                 Augstums 35 cm. Klasika. Vairākkārt godalgota. Lieli, spilgti dzelteni, pildīti ziedi stingros ziedkātos. Smaržīga!

                • ‘UNCLE TOM’ (1939)

                Augstums 45 cm. Ziedi lieli, pildīti, sarkanbrūni ar violeti pelēku, vaskainu spīdumu ārpusē, ļoti drukniem ziedkātiem. Godalgota! Šķirne vēl joprojām spēj konkurēt ar daudz jaunākām.

                • ‘DANCELINE’ (2006)
                • Danceline
                  Danceline

                  Viena no populārākajām pēdējo gadu šķirnēm. Ziedi pēc formas vairāk atgādina pildītas rozes. Krēmīgi baltā ziedu krāsa labi harmonē ar aveņsarkaniem raibumiem un punktiņiem ziedlapiņu galos. Drukni ziedkāti.

                  • ‘CHERYL’ (2013)
                  • Cheryl
                    Cheryl

                    Vēlo pildīto tulpju grupā pašreiz tā ir pirmā šķirne ar tik izteikti viendabīgas, maigas, krēmīgi dzeltenas krāsas pildītiem ziediem. Tulpju eksperti tai paredz lielu nākotni.

                    • ‘ICE CREAM’ (1999)

                    Augstums 30 cm. Ārējās ziedlapiņas vidusdaļā tumši zaļas, uz malu gaiši zaļas, apmalēs – tumši rozā. Iekšējās ziedlapiņas ziloņkaula baltas, paceļas virs pārējām. Vidusdaļā tās ir ļoti blīvas. Šī neparastās formas pildītā tulpe atgādina vaniļas saldējuma konusu. Dārzā pamanāma jau iztālēm. Godalgota!Vēlās pildītās, visgarākās

                    • ‘MENTON EXOTIC’ (2017)

                    Augstums 65 cm. Graciozs, liels porcelāna rozā krāsas zieds, ziedlapiņu muguriņām zaļgani ieslēgumi, apmalītes aprikožu rozā. Teicami grieztie ziedi.

                    Vēlās pildītās

                    • ‘COPPER IMAGE’ (2015)
                    • Copper Image
                      Copper Image

                      Augstums 40 cm. Zeltīta vara krāsa ar sarkanu nokrāsu ziedlapiņu vidusdaļā līdz pat lašu rozā nokrāsai. Grūti aprakstāms krāšņums!

                      • ‘ICE WONDER’ (2006)
                      • Ice Wonder
                        Ice Wonder

                        Augstums 45 cm. Ļoti lieli, sniegoti balti ziedi – tik ļoti pildīti, ka drīzāk atgādina balto pildīto peoniju. Ārējās ziedlapiņas nedaudz krokotas, viegli rozā nokrāsā pie pamatnes. Bezgala skaisti līgavu pušķi!

                        • ‘WOW’ (2006)
                        • WOW
                          WOW

                          Augstums 40 cm. Līdz šim viszilākā un visspēcīgāk pildītā tulpe ar daudzos slāņos sakārtotām ziedlapiņām, ko no ārpuses ieskauj pilnīgi zaļas, biezas ziedlapiņas. Plaukstot ziedlapiņu slāņi atveras cits pēc cita, līdz zieds atgādina īstu peoniju. Īsts wow!

                          • ‘CARNAVAL DE NICE’ (1953)
                          • Carnaval de Nice
                            Carnaval de Nice

                            Bumbas formas, blīvi pildīti ziedi mirdzoši baltā krāsā ar spilgtām, kardinālsarkanām liesmām. Smaržīga.

                            • ‘MIRANDA’ (1981)
                            • Miranda
                              Miranda

                               Augstums 45 cm. Graciozs, liels zieds (līdz 15 cm) spilgtā, rodonīta sārtā krāsā, ļoti varenu, blīvu pildījumu. Ļoti smaržīga!

                              •  ‘CHARMING LADY’ (1994)

                              Augstums 50 cm. Ziedi bagātīgi pildīti, prīmulu dzelteni ar kanāriju dzeltenu nokrāsu, ziedlapiņas vidusdaļā apelsīnu oranžas ar karmīnsarkanu spīdumu. Noturīgi ziedkāti.

                              • ‘BLUE SPECTACLE’ (1999)
                              • Blue Spectacle
                                Blue Spectacle

                                 Augstums 50 cm. Ziedlapiņas nedaudz krokotas, sulīgā violeti zilā krāsā ar maigu, lavandas zilu spīdumu. Ziedi dubulti pildīti. Ilgstoša ziedēšana.

                                • ‘FREEMAN’ (2000)
                                • Freeman
                                  Freeman

                                  Augstums 35 cm. Blīvi pildīti ziedi zeltaini dzeltenā krāsā, ziedlapiņu muguriņas viegli sarkani svītrotas ar neuzkrītošu zaļu švīkojumu. Vēlāk krāsojums kļūst vēl košāks. Šķirne godalgota.

                                  • ‘CARTOUCHE’ (2007)
                                  • Cartouche
                                    Cartouche

                                    Augstums 50 cm. Uzreiz iekrīt acīs. Spuraini, dubulti pildīti ziedi ar sārtu malu, zaļganām ziedu muguriņām. Vēlāk ziedu apmalītes kļūst aizvien platākas un sarkanākas. Ilgi zied.

                                    • ‘EXQUISIT’ (2013)
                                    • Exquisit
                                      Exquisit

                                      Tulkojumā nozīmē – izsmalcināts. Neparasta izskata pumpuri, kas ietver sevī daudzos slāņos sakārtotas violetas ziedlapiņas. Kad ziedi atveras, tie vairāk atgādina pildīto peoniju, nevis tulpi. Augstums 35 cm.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē