• Kukainis ar zirga jaudu

    Māja un Dārzs
    Aļona Zandere
    27. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Skudra – čakla un gudra. Īsta komandas spēlētāja! Patiesībā nav daudz tādu insektu, par ko dzirdēsiet tik labus vārdus. Tomēr jūsmot par skudru teiksmainajām īpašībām ir vieglāk, kad tās nav tavā dārzā vai dzīvoklī. Īpaši aktīvas tās kļūst tagad, kad saules stari sāk sildīt zemi. Kāpēc tās parādās mūsu mājās un dārzos? Kā cīnīties? Konsultē Māris Narvils, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais speciālists dārzkopībā

    Cenšoties no skudrām nosargāt savas krāšņās peonijas un dārza zemenes, noteikti būsi pamatīgi noskaitusies un neko labu par šiem kukaiņiem nemaz negribēsi klausīties. Tomēr iesākumā varbūt der dzirdēt ko tādu, kas tavu sirdi nedaudz atmaidzinās – ne visas skudras ir tik sliktas. Ir tādas, kas tavu dārzu patiesībā glābj. Runā, ka viena melnā skudrupūžņa komanda gada laikā spēj iznīcināt pat pārdesmit miljonus dārza kaitnieku.

    Ir dzirdēts, ka augsnē, kurā mitinās skudras, palielinās fosfora un kālija daudzums. Tādu zinātnisku pierādījumu gan šim apgalvojumam nav.

    Skudru nedarbi

    • Skudras tiešā veidā cilvēkam nekādu kaitējumu nodarīt nevar, izņemot gadījumus, kad notiek sastapšanas ar dažādu sugu dzēlējskudrām (Myrmica spp.). Tad to niknie uzbrukumi būs jāsajūt katrai kailai ķermeņa daļai.
    • Skudrām patīk saldumi, tāpēc dārzā tās īpaši iemīļojušas dažādas ogas. To favorītes ir zemenes. Tāpat tās nesmādē dažādus saldos dārzeņus, piemēram, ķirbjus un burkānus. Tās pat spēj tikt līdz saldo ķiršu ogām kokā.  
    • Vēl skudras sagādā raizes, pārnesot laputis uz veseliem augiem. Attiecībā pret dārzu tas mēdz būt diezgan nežēlīgi, jo laputis ne tikai sūc augu sulu, bet pārnēsā dažādus vīrusus un slimības. Kāpēc starp skudrām un laputīm valda tik īpašas attiecības? Izrādās, skudrām garšo šķidrums, ko izdala laputis. Garšo tik ļoti, ka skudras ir gatavas tās sargāt no dažādiem dabiskajiem ienaidniekiem.
    • Kaut gan nezāļu sēklu izplatīšana nenotiek lielos apjomos, jā, arī šis skudru nedarbs dārzniekam var sagādāt galvassāpes.
    • Vēl ir īpaša skudru suga – velēnu skudrītes, kas bojā peoniju ziedus un pumpurus.
    • Tāpat skudras savus pūžņus var ierīkot augļkoku stumbru aizsargcaurulēs. Tas rada papildu mitrumu pie koka stumbra, un var sākties tā bojājumi. Tādēļ šīs aizsargcaurules vajag laiku pa laikam pārbaudīt un sakratīt. Ja augļkokiem izmantosiet aizsargtīklus, tad tādas kolonijas neveidosies.
    • Vēl, protams, skudras nav diez ko patīkamas, ja tās ieviešas mājās vai dzīvokļos. Tās bojā pārtikas produktus un pārnēsā mikroorganismus.

    Kas skudrām patīk?

    Kopumā skudrām patīk noslēgtas vietas, kur tās netraucēti var veidot pūzni. Tātad tādas vietas, kur cilvēku nav vai tie parādās reti. Tomēr reizē skudras nespēj pretoties pārtikas atliekām, ko atstājam, līdz ar to mēs paši radām apstākļus, kas šos kukaiņus pievilina mums tuvāk. Tāpēc svarīgi ir parūpēties, lai ēdiens būtu novietots vai nu ledusskapī, vai citos hermētiskos traukos. No skudrām izvairīties būs grūti, ja mājās ir dzīvnieki. Tāpat sarežģīti tas varētu būt daudzdzīvokļu mājās, kur blakus ir kaimiņi, kas par tīrību nebūt nerūpējas.

    Skudrām patīk, ka tās apspīd tieša saule, tieši tāpēc pavasaris ir lielas rosības laiks. Vēlāk, kad zāle jau sakuplojusi, skudras meklē sev citu – saulaināku – mājvietu. Siltumnīcā tiešas saules it kā nav, tomēr arī tur šie kukaiņi parādās. Izrādās, skudras tur meklē glābiņu no lietus. Tāda paša iemesla dēļ tās labprāt veido savas mītnes, piemēram, pie kapu apmalēm.

    Zināji?

    Skudras ir ļoti labi kārtības uzturētāji dabā, īpaši pūžņa apkārtnē. Tās darbojas kā sanitāri – utilizē dažādas dzīvās radības, kas gājušas bojā.

    Tautas metodes cīņā pret skudrām

    Skudru darbošanās, kur tā mūs netraucē, ir daļa no barības ķēdes dabā, un bez vajadzības tajā iejaukties nevajadzētu. Savukārt, ja jūsu ceļi krustojas pārāk bieži, ir jāizvēlas kāda no stratēģijām, kas atbilst tavai dzīves filozofijai.

    Varbūt neķeries uzreiz pie nāvējošās ķīmijas, bet pamēģini kādu no tautas metodēm. Tomēr ņem vērā, ka ar šādām metodēm ir kā ar bitēm – nekad nevar zināt, vai tās nostrādās. Tas arī tāpēc, ka skudru sugu ir daudz un ne visas vielas uz tām vienādi iedarbosies.

    1. Garšaugi ar spēcīgu aromātu.

    Skudru ceļus regulāri var ierīvēt ar ķiploku. To asais aromāts skudras atbaidīs. Līdzīgu efektu var panākt, izmantojot sīpolus un pētersīļus. Starp citu, arī lavanda ar savu spēcīgo smaržu varētu iedarboties līdzīgi. Skudras nav sajūsmā arī par kanēli, kuru izber skudru ceļos.

    2. Pārtikas eļļa

    Diezgan dārga, bet salīdzinoši efektīva metode ir eļļas izmantošana. Derēs jebkāda eļļa. Skudru pūzni nolīdzini ar grābekli, tad gaidi, kamēr tās atjaunos ejas. Kad ejas izveidotas, ielej tajās eļļu. Tad, kad eļļa uzsūkusies, procedūra atkal jāatkārto. Skudrām šāda vide pie sirds neies, tāpēc drīzumā tās pūzni pametīs.

    3. Rauga maisījums

    Dzirdēts, ka labi palīdz raugs – gan sausais, gan svaigais. Sajauc ar ūdeni un pagatavo no tā biezu pastu. Saldumam pievieno vai nu ievārījumu, vai karoti medus.

    4. Puķupods

    Skudru ceļu var apturēt, novietojot uz tā otrādi apgāztu puķu podu. Skudras tajā izveidos nelielu pūzni. Pagaidi pāris dienas un aplej to ar verdošu ūdeni.

    Atceries! Skudrām ir laba oža, un lamatas var nestrādāt, ja tā sajutīs kādus svešus aromātus. Tātad – viss darbiņš ir jāveic tīros traukos un ar cimdiem.

     

    No kalpones līdz karalienei

    Skudras ir vienas no izplatītākajiem insektiem pasaulē. Turklāt tie ir vieni no nedaudzajiem sabiedriskajiem kukaiņiem, kas dzīvo Latvijā. Skudras parasti ir apvienojušās labi organizētās kolonijās. Tajās var būt no nepilna simta līdz desmitiem tūkstošu skudru. Latvijā dzīvojošās ir nelielas – līdz 10 milimetriem. Tomēr, kā zināms, ne jau izmēram ir nozīme. Tām ir trīs kāju pāri, kas ļauj, par spīti nelielajam augumam, ātri pārvietoties. Patiesībā lielākais spēks slēpjas tieši kājās. Ir pat dzirdēts – ja skudras būtu cilvēka lielumā, tās varētu pārvietoties tik ātri kā sacīkšu zirgi.

    Lūk, arī interesantā pasaule, ko tik cītīgi esam vērojuši bērnībā – skudrupūznis. Kukaiņiem ir sadalīti pienākumi. Ir karaliene, kas nedara neko citu, kā tikai dēj oliņas. Tāpat ir darba skudras, kas gādā par atkritumu aizvākšanu un brīvu eju uzturēšanu pūznī. Vēl ir skudras karavīri, kuru galvenais pienākums ir nosargāt pūzni no nevēlamiem viesiem un ienaidniekiem. 

    Sugs pilnā krāšņumā

    Pasaulē ir apmēram 8800 skudru sugu. Lielākā daļa no tām sastopamas tropos un subtropos. Eiropā novērotas aptuveni 180 skudru sugas, Latvijā – 45 sugas. Savstarpēji atšķirt un pateikt, ka tā ir tieši tā suga, var tikai speciālists entomologs. Apmēram vienu trešdaļu skudru sugu veido dažādas mežskudras. Ja mājas nav tiešā mežu tuvumā vai pat meža vidū, tad cilvēka saskare ar šīm sugām būs tikai tik, cik pamanot kādu pūzni pastaigas laikā.

    Velēnu skudrīte (Tetramorium caespitum)

    Šīs skudras savas ligzdas veido dziļi zemē. Bieži sastopamas zālājos, bojā peoniju ziedus un pumpurus.

    Faraonskudra (Monomorium pharaonis)

    Sastopamas cilvēku mitekļos. Bojā pārtikas produktus un pārnēsā mikroorganismus. Brīvā dabā nedzīvo.

    Melnā dārza skudra (Lasius niger)

    Dārzā visbiežāk sastopamās skudras. Tās redzēsi uz zemes, starp akmeņiem un vecos koku celmos. Pūzni mēdz ierīkot arī siltumnīcās.

    Sarkanā skudra (Solenopsis spp)

    Agresīvas un sāpīgi dzeļ. Īpaši nelabvēlīgi kaitēkļi gan lauksaimniecībā, gan telpās. Sastopamas pat pilsētās.

     

    Veikalos nopērkamie līdzekļi cīņai pret skudrām

    Cīņai pret skudrām veikalos ir pieejams plašs līdzekļu klāsts. Tos lietojot, jāņem vērā divas lietas – pirmkārt, lielākā daļa līdzekļu nav kombinējami. Proti, izvēlies tikai vienu un to lieto. Ja tas nesniedz vēlamo efektu, pagaidi un tikai tad sāc lietot citu. Otrkārt, atceries, ka visi ķīmiskie līdzekļi ir ļoti kaitīgi – ne tikai skudrām, bet arī pašam cilvēkam un apkārtējai videi. Šā iemesla dēļ obligāti uzvelc cimdus un, ja līdzeklis nokļūst uz ādas, nekavējies un steidz to mazgāt zem tekoša ūdens. Ja līdzekli lieto telpās, pēc tam obligāti tās izvēdini!

    Defix, 150 ml

    Aerosols – insekticīds pret skudrām. Der gan ārā, gan telpās. Ja lieto mājās, tad pirms tam nosedz ēdienu.

    Pulveris Neodust, 500 g

    Ilgstošas iedarbības līdzeklis. Izmanto sausā veidā. Lieto iekštelpās, dārzos, siltumnīcās, transportlīdzekļos un uz akmens celiņiem. Pulveri izbirdina vai izkliedē insektu dzīvesvietā vai vairošanās vietā.

    Ja lieto mājās, tad pēc procedūras pamatīgi jāizvēdina telpas, vislabāk ar caurvēju. Apstrādes laikā neaizmirsti izvest no telpas mājdzīvniekus.

    Detia, 500 g

    Pulveris skudru iznīcināšanai

    Lietošanai gatavs pulveris skudru kontrolei ap mājām, uz gājēju celiņiem, balkoniem un terasēm. Satur daudz cukura un labi pievilina skudras, ietekmē skudru nervu sistēmu. Iedarbojas arī uz citiem rāpojošiem kaitēkļiem, piemēram, zvīņenēm un mitrenēm. Produkts satur rūgtvielu, kas padara tā norīšanu bērniem un mājdzīvniekiem ļoti nepatīkamu. Insekti rūgtvielu nejūt.

    Lieto pulvera veidā: aptuveni 10 g uz kvadrātmetru vienmērīgi izbirdina tieši uz skudru takām vai uz to ligzdām.

    Lieto šķidrā veidā: 10 g pulvera iejauc 1 l ūdens, rūpīgi samaisa un tūlīt lieto, šķīdumu lēni lejot iepriekš atvērtās ligzdās, plaisās un citur. Ātram rezultātam pietiks ar 10 l šķīduma uz vienu kvadrātmetru.

    Ant Bait Tin

    Ēsma dzelzs kārbā skudru iznīcināšanai. Ēsmas šķīdums, kas uzsūkts celulozes blokā, paredzēts melno dārza skudru (Lasius niger) kontrolei mājās, uz balkoniem vai terasēm.

    Atvērt kārbu, uzmanīgi uzspiežot uz norādītajām vietām. Novieto uz skudru takas vai vietas, kur skudras ir redzētas. Kad skudras vairs nemana, kārbiņu novāc. Labam rezultātam lietot divas ēsmas kārbas uz 12 kvadrātmetriem. Sastāvdaļas pievilina skudras, un tās aiznes ēsmu uz pūzni, lai barotu kāpurus un karalieni. Izvairies no izplatīšanas apkārtējā vidē. Atbrīvoties no satura un tvertnes bīstamo atkritumu vietā.

    Protect insecticide spray, 500 ml

    Smidzinātājs pret rāpojošiem insektiem mājās. Pirms lietošanas no smidzinātāja galviņas noņemt plastmasas uzmavu. Uzspiest uz drošības slēdža vārsta, kas iezīmēts ar bultiņām, tad virzīt to uz leju. Turēt smidzinātāju vertikāli un no aptuveni 30 cm attāluma izsmidzināt uz virsmām vietās, kur ir manīti vai mīt kukaiņi (aiz grīdu un durvju līstēm, gar logu un durvju rāmjiem, šķirbās, aiz atkritumu spaiņiem utt). Apstrādātajai virsmai ir jābūt nedaudz mitrai. Lai nodrošinātu efektivitāti, produktu lietot galvenokārt cietu virsmu apstrādei. Pēc lietošanas aizvērt smidzinātāja drošības slēdzi. Pēc apstrādes telpu atstāt uz 30 minūtēm, tad izvēdināt.

    Atkarībā no virsmas īpašībām līdzeklis saglabā efektu no vienas līdz vairākām nedēļām. Kad skudras parādās, apstrādi var atkārtot, bet obligāti pirms tam ir jānomazgā virsma.

    Combat skudru iznīcināšanas diski

    Ātras iedarbības formula. Izraisa kukaiņu saindēšanās ķēdes reakciju, neļauj skudru mātītei izveidot jaunu skudru koloniju. Ēsma atrodas slēgtā diskā.

    Atdali Combat diskus vienu no otra, nebojājot uzlīmes diska apakšdaļā. Diski nav jāatver! Viens disks paredzēts vienai skudru takai.

    Izvieto diskus horizontāli vietās, kur visbiežāk ir manītas skudras. Sākumā disku tuvumā skudru aktivitāte var palielināties.  

    Combat želeja skudru iznīcināšanai

    Efektīvs līdzeklis pret visu veidu skudrām mājās. Līdzeklis sāk iedarbību dažās stundās un spēj iznīcināt skudras 3–5 dienu laikā.

    Nedrīkst lietot kombinācijā ar citiem līdzekļiem. Lietošana vienkārša – izspied želeju vietās, kur redzama pārvietošanās (gar skudru takām, blakus ligzdām).

    EcoGel želeja skudru iznīcināšanai

    Želeja šļircē. Der iekštelpās un ārā. Iedarbojas uz visām sugām, kas barojas galvenokārt no saldumiem. Ar šļirces palīdzību vielu ir ļoti ērti ievadīt. Želeju izliek spraugās, sienu plaisās, uz skudru takām vai to vairošanās vietās. Pietiks ar 1–3 pilieniem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē