• Krāsainā pelašķu jūra

    Pelašķis
    Indra Ozoliņa
    13. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No stādaudzētavas Baižas arhīva
    Ak, šis rūgtenais pelašķu aromāts… Vairums zied no Jāņiem līdz vismaz augusta vidum. Novērtē! Iesaka ZANE ZELTIŅA, stādaudzētavas Baižas saimniece.

    Baltais parastais pelašķis (Achillea millefolium) savu vārdu esot guvis par godu sengrieķu varonim Ahillejam. Māte viņu iegremdējusi pelašķu novārījumā, lai padarītu neuzvaramu, taču papēdis, aiz kura bērns turēts, palicis ievainojams. Pelašķi joprojām mēdz dēvēt par mēra puķi, jo tas senos laikos izmantots pret nāvējošo slimību.

    Pļavu pelašķa ārstnieciskās īpašības nav zaudējušas savu nozīmi arī mūsdienās, taču selekcionāri radījuši dažādas dekoratīvo pelašķu šķirnes, ar kurām dārzā var uzburt veselu krāsainu ziedu jūru – pudurus vai paklājus atkarībā no izvēlētās grupas. Tie gan vairāk domāti skaistumam un satur mazāk ārstniecisko vielu nekā pļavu radinieki.  

    Cits par citu skaistāki

    Tūbainie pelašķi (Achillea tomentosa) koši dzeltenu, 15–20 cm augstu paklāju izveido jau maija vidū vai beigās un zied aptuveni pusotra mēneša. Pelēkzaļās vai sudrabpelēkās pūkainās, aromātiskās lapiņas lieliski kontrastē ar koši dzeltenajiem ziediem. Šie pelašķi nejutīsies labi mālainā augsnē, jo tiem netīk lieks mitrums. Augus stādi 15–40 cm attālumā citu no cita. Lieliski iederēsies akmeņdārzā, jo tiem piemērota sausa, sekla, pat akmeņaina augsne, kā arī dobju apmalēs.

    Vīgriežu pelašķi (Achillea filipendulina), tiem ir pelēkzaļas, aromātiskas lapas un dažādu toņu dzeltenas, lielas ziedkopas. Daži izaug pat 90–120 cm augstumā. Veido kompaktus cerus. Stādi grupās 45–60 cm attālumā citu no cita. Tie būs piemēroti arī grieztajiem ziediem un sauso ziedu kompozīcijām. Pavairo dalot cerus. 

    Parastie pelašķi (Achillea millefolium) ir viskrāsainākie, gaišāk un tumšāk dzelteni, oranži, sarkani, rozā, ar zaļām vai viegli sudrabotām, aromātiskām lapām. Jaunajām šķirnēm košā ziedu krāsa ir noturīgāka un neizbalo saules spožajos staros.  Stādi 25–45 cm attālumā citu no cita. Izaug 45–70 cm augsti.

    Ļoti dekoratīvi ir parasto pelašķu daudzkrāsainie hibrīdi ar izteikti lielām ziedkopām, piemēram, jaunums ‘Desert Eve Terracotta’ ar brūngani oranžiem ziediem. Ziedi ir kompakti, 30–45 cm augsti, augs strauji izplatās.    

    Šķavu pelašķi (Achillea ptarmica) ir pavisam atšķirīgi no citiem – ar spilgti zaļām lapām un baltiem, pildītiem, podziņām līdzīgiem ziediem. Augus stāda 30 cm attālumā. Izaug 30–40 cm augsti. Šie pelašķi ir lieliski piemēroti ziedu pušķiem. Patīk viegla, smilšaina augsne. Pavairo dalot cerus. 

    Pelašķiem ir laba ziemcietība, tāpēc ziemā piesegt nevajag.

    6 audzēšanas nianses:

    1. Patīk saulainas, atklātas vietas. Pelašķi augs arī pusēnā, taču šādos apstākļos stīdzēs un, iespējams, neziedēs tik krāšņi.
    2. Vispiemērotākā ir sausa un caurlaidīga augsne. Der gan smilšaina, gan vidēji bagāta augsne. Nabadzīgu augsni pirms stādīšanas vēlams ielabot ar satrūdējušiem kūtsmēsliem vai kompostu, pievienojot pelnus vai dolomītmiltus, lai nebūtu skāba vide. Var lietot granulētos kompleksos minerālmēslus.
    3. Kārtīgi ieaugušies pelašķi labi pacieš sausumu.
    4. Ja augsne ielabota, var iztikt bez papildu mēslojuma, taču pavasarī pelašķus būtu labi palutināt ar slāpekli saturošu mēslojumu, piemēram, amonija vai kalcija nitrātu uz iepakojuma norādītajās devās. Ja pelašķi iestādīti tīrā smiltiņā, līdz Jāņiem nenāks par sliktu papildu kalcijs, bet uz rudens pusi – fosfors. Jūlijā un augustā ieteicams rudens mēslojums ar paaugstinātu kālija un fosfora saturu, piemēram, sarkanais Kristalons.
    5. Pelašķiem patiks, ja dobes virspusi nomulčēsi. Izņemot tūbaino pelašķi, kam mulča traucēs ieaugties un veidot paklāju. 
    6. Lai pelašķu dobes vienmēr būtu košas, augus ik pēc četriem gadiem labāk dalīt un pārstādīt. To vari darīt gan agri pavasarī, gan rudenī. Pārstādīšanai piemērots nav vienīgi ziedēšanas laiks, kad veidojas ziedpumpuri. 

    Zanes Zeltiņas ieteiktās šķirnes: 

    • Parastais pelašķis ‘Desert Eve Red’. Spilgti sarkani ziedi, vairāk nekā 10 cm diametrā un pelēkzaļš, 10–15 cm augsts lapojums. Agri, vienmērīgi un ļoti kompakti ziedošs. Ilgstošāk ziedēs, ja nogriezīsi noziedējušos ziedus. 
    • Parastais pelašķis ‘Desert Eve Terracotta’. Ziedi brūngani oranži ar dzeltenu, vairāk nekā 10 cm lieli, 30–40 cm augstumā. Lapojums pelēkzaļš, klājenisks, 10–15 cm augsts. Ziedēs ilgāk, ja nogriezīsi noziedējušos ziedus.  

    • Šķavu pelašķis ‘The Pearl’. Ziedi izskatās pēc pildītām, koši baltām podziņām. Ziedēšanas laikā līdz 50–70 cm augsts.

    • Tūbainais pelašķis ‘Aurea’ . Zemsedzējaugs ar pelēkzaļu, aromātisku lapojumu. Maijā un jūnijā rotājas ar koši dzelteniem, ap 20 cm augstiem ziediem. Sausumizturīgs.

    • Vīgriežu pelašķis ‘Cloth of Gold’. Līdz 100–120 cm augsts, ar koši dzelteniem ziediem. Sausumizturīgs.

    • Parastais pelašķis ‘Paprika’. Augstums 50–70 cm. Ziedi plaukst ķiršu sarkani ar zelta centru, vēlāk izbalē līdz gaiši rozā un krēmdzelteniem. Ļoti bagātīgi zied. Lapojums klājenisks, viegli pelēcīgs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē