• Košais zvaigžņu paklājs - aslapu floksis

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    23. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Atmini mīklu: visu laiku zaļš, bet maijā – spilgti rozā, balts vai violets. Kas tas ir? Nu, protams, ka klasikā vērtība aslapu floksis! Iesaka ZANE ZELTIŅA, stādaudzētavas Baižas saimniece.

    Aslapu floksis (Phlox subulata) izveido tik spilgtu ziedu klājumu, ar kādu maz ziemciešu spēj konkurēt. Kā maija sākumā sāk ziedēt, tā turpina priecēt mēnesi vai pat ilgāk. Kādreiz uzzied arī otrreiz – augustā. Pēc noziedēšanas aslapu floksis joprojām ir skaists – kā koši zaļš paklājiņš. Izcili dekoratīvs lapojums ir šķirnei ‘McDaniel’s Cushion’. Labi iederas akmensdārzos, nogāzēs, dobju un iebraucamo ceļu apmalēs, aslapju flokšus stāda arī uz kapu kopiņām. Šis augs ir lielisks arī tāpēc, ka nav īpaši jākopj, – tas pats spēj apslāpēt nezāles.

    Aslapu flokša ziedu kupenas veido baltus, rozā, purpursārtus vai violetus paklājus. Ziediņi mēdz būt arī divkrāsaini, ar actiņu vidū. Īpaši skaista šķirne ir ‘Candy Stripes’ – koši rozā kombinācijā ar baltu izskatās visai efektīvi.

    Klājeniskā flokša konteinerstādu var stādīt, tiklīdz zeme atlaidusies un līdz brīdim, kad tā sasalst. Dalīšanai un pavairošanai piemērota vasaras otrā puse. Starp stādiņiem atkarībā no to lieluma ievēro aptuveni 15–30 cm attālumu. Kad augs ieaudzies, tas ir sausumizturīgs, taču, protams, pēc iestādīšanas pirmajās nedēļās to vajag padzirdīt. Man patīk stādījumā izmantot vairākas viena augstuma, bet atšķirīgu, kontrastējošu krāsu šķirnes, piemēram, sarkanu, rozā un baltu; purpurvioletu un gaiši rozā vai baltu.

    Ar ko saderēs

    Iesaku aslapu floksi kombinēt ar augiem, kas zied vēlāk vasarā vai rudenī. Laba kompānija tam būs zilganā auzene, kuras sudrabainais lapojums visu sezonu kontrastēs ar aslapu flokša zaļumu, vai arī vasaras vidus ziedētājas – gailardijas un brūnactiņas. Dobe vēl krāšņāka būs, ja starp aslapu flokšiem iestādīsi pavasara sīkās puķītes, piemēram, krokusus vai erantes.

    Aslapu vai Duglasa?

    Aslapu floksi bieži jauc ar ne mazāk skaisto Duglasa floksi. Ar ko tie atšķiras? Aslapu floksis ātri izplatās uz priekšu, bet Duglasa floksis, piemēram, tā šķirnes ‘Crackerjack’, ‘White Infant’, aug lēnāk un veido kompaktākus pudurus. Aslapu flokša lapiņas atgādina adatiņas, bet Duglasa floksim tās ir noapaļotākas, plakanākas. Aslapu flokša ziediņi atgādina piecstaru zvaigznītes, bet Duglasa floksim ziedlapiņas ir vairāk sakļāvušās kopā – kā aplītis.

    3 svarīgas nianses:

    • Pamanot aslapu flokša cera vidū tukšumu, tur uzber augsni – tad veidosies jaunas saknītes un augam atkal modīsies spēks.
    • Ja zeme sasalusi, spožā pavasara saulē augs var apdegt. No tā iespējams pasargāt, apsedzot ar agrotīklu vai egļu zariem.
    • Ja pēc siltas, slapjas ziemas radies tā dēvētais sniega pelējums, augu izbužini, lai lapiņām piekļūst svaigs gaiss, un tas atgūsies.

    4 būtiskas prasības:

    1. Vislabāk aslapu floksis jutīsies vieglā smilšmāla augsnē ar labu drenāžu jeb caurlaidību. Stāvošs ūdens ziemā tam nepatiks.
    2. Aslapu floksis ir saules mīlētājs. Ja augam pietrūks gaismas, tas izstīdzēs un var iet bojā.
    3. Pavasarī priecāsies par slāpekli saturošu mēslojumu, taču pārēdināt to nevajag, jo no lielām mēslojuma devām aslapu floksis var izgāzties. Pārāk auglīgā augsnē tam būs varens lapojums, bet – neziedēs.
    4. Lai aslapu floksis nezaudētu savu krāšņumu, to ik pēc 3–5 gadiem ieteicams pārstādīt, sadalot un veidojot kompaktus pudurīšus.

    Šķirnes: 

    Bavaria’. Neparasti ziedi – tīri balti ar kontrastējošu tumši lillā aci desmitstaru zvaigznes formā.

    Candy Stripes’. Ļoti dzīvespriecīgi, koši sārtrozā ziedi ar platu balti svītrainu apmali un sārtu aci.

    Coral Eye’. Mirdzoši, viegli rozā ziedi ar tumšu koraļļsarkanu gredzentiņu, kas bagātīgi pārklāj biezo, zaļo lapotni. Zieda diametrs 1,5–2,5 cm.

    Maischnee’. Klasiski balts, bagātīgi ziedošs aslapu floksis.

    McDaniel’s Cushion’. Lieli, koši, tumši violetsārti ziedi ar nelielu aveņkrāsas aci. Zieda diametrs 2,5–3 cm. Zied bagātīgi. Izcils ir arī tā koši zaļais, kārtīgais lapojums.

    Purple Beauty’. Ceriņu zili ziedi ar kontrastējošu tumši lillā aci desmitstaru zvaigznes formā. Ziedlapiņas neparastas – galos dziļi šķeltas, sirds formā. Zieda diametrs 2 cm.

    Red Wing’. Spilgti, intensīvi aveņkrāsas zvaigžņveida ziedi ar tumši sarkanu centru. Zieda diametrs 2 cm. Redzami jau no liela attāluma.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē