• Konkursa Mana pirts 3. vietas ieguvēji Aiva un Didzis Paleji: Pirtiņa uz gravas malas

    Mana pirts
    Lauku Māja
    6. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Martā žurnāls Lauku Māja aicināja lasītājus pastāstīt par savām pirtīm – atjaunotām, no jauna būvētām, īpašām. Pēc saņemto pieteikumu skaita varam tikai gūt vēl vienu apstiprinājumu tam, ko nojautām, – pirts ir īpaša vieta latviešu lauku sētā. Tā ir vieta gan priekam, gan mieram, gan kopā būšanai, gan skaistai vienpatībai.

    Pirts dosjē

    • Īpašums atrodas Līgatnē, Gaujas Nacionālā parka teritorijā.
    • Latvijas laikā te bijusi liela zemnieku saimniecība, bet padomju gados īpašums kā vasaras rezidence piešķirts tēlniekam Jānim Zariņam.
    • Tagad tajā saimnieko Aiva un Didzis Paleji, viņu trīs bērni, divi suņi un kaķis.
    • Pirts ir vairāk nekā simt gadu veca, un, to atjaunojot, saglabāts tās autentiskais izskats. 
    • Aivas vīrs ir uzņēmējs, bet viņa pati māca bērniem improvizācijas teātri, aizraujas ar mezglošanu un vecu mēbeļu atjaunošanu. 

    Teritoriju, kurā atrodas sirmā pirtiņa, raksturo skaists reljefs, bet pakalnā stāv divpadsmit brangi ozoli. Pirtiņa, vecu ābeļu ieskauta, uztupusi uz pašas gravas malas un, ņemot vērā cienījamo vecumu, ir teicami saglabājusies. Aiva – pirts saimniece un ģimenes pirtniece – stāsta, ka, sapludinot ēkas senatnīgo skaistumu ar mūsdienu komfortu, tā ģimenei kļuvusi par ļoti īpašu vietu.

    Kad iegādāts īpašums, pirts tikusi atjaunota pirmā un kalpojusi par ģimenes apmešanās vietu un siltuma avotu, kamēr rekonstruēta dzīvojamā māja. No ārpuses ēka saglabāta autentiska, taču ir nostiprināti tās pamati un sākotnēji melnā pirts pārveidota par klasisku lauku pirti. Tuvākajos plānos ir siltināt pirts jumtu.

    Saimnieki domā, ka pirmsākumos ēka kalpojusi kā kūtiņa un tikai vēlākos gados pārtapusi par pirti – par to liecinot uz guļbaļķiem pirts iekšienē atstātās lopiņu zobu pēdas. Pirtī ir gaumīgi iekārtota atpūtas telpa, kurā katrai lietiņai ir savs stāsts. Šeit vietu atradusi, piemēram, Aivas vecmāmiņas kumode un austais galdauts ar viņas iniciāļiem. Saglabāts sākotnējais atpūtas istabas apjoms, taču jaunie saimnieki pirtī ienesuši vairāk gaismas, lakoto dēļu sienas nokrāsojot baltas. Pirtī ieklāta dēļu grīda un, nedaudz samazinot priekštelpas izmērus, izveidota labierīcību zona. 

    «Būtiski jau nav tas, cik dārgas flīzes vari ielikt, bet tas, ko aiz sevis vari atstāt. Pirtiņa ir mūsu svētnīca un enerģijas avots, ko kurinām vismaz reizi nedēļā, lai veiktu mīļus pirts rituālus ģimenei un draugiem,» saka Aiva. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē