• Koku karalis – ozols

    Būvējam no koka
    Kristīne Sēnele
    19. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    2/5Ilgmūžīgs un augstvērtīgs

    Ilgmūžīgs un augstvērtīgs

    Kādreiz ozolkoksni izmantoja daudz plašāk nekā mūsdienās, piemēram, kuģu būvniecībā. Tolaik vērtīgajai koksnei uzticēja visatbildīgākos uzdevumus koka konstrukcijās, teiksim, kā pirmo vainaga koku ēkās. Citviet – Lielbritānijā, Beļģijā – arī šobrīd ozola kokmateriāli pēc seno ēku parauga tiek izmantoti jaunbūvēs.

    Pie mums galvenokārt ozolu izmanto mēbeļu, parketa, finiera ražošanā, amatniecībā – baļļām, izturīgām mucām, būvgaldniecībā – durvju, kāpņu pakāpienu, palodžu un citu elementu izgatavošanā. 

    No ozola ražo arī drāzto finieri (1–2 mm plānas ozolkoka sloksnītes), ar kuru aplīmē no kādas lētākas koksnes izgatavotas mēbeles.

    Tā kā ozola koksnei raksturīgs dažāds spriegums, to mēdz sagriezt līstēs un tad līmēt plātni, lai koks neplaisātu. Liela daļa ozolkoka izstrādājumu izgatavoti no šādām līmētām plātnēm.

    Ozola kokmateriālus to izturības un ilgmūžības dēļ izmanto dažādām āra koka būvēm – lapenēm, nojumēm, tiltiņiem –, kā saka, – lai nav jātaisa no jauna ik pēc desmit gadiem.

    Tāpat ozola koksnei ir liela siltumatdeve, tāpēc to, kas neder ražošanai, izmanto kurināšanai, sagatavojot, piemēram, kamīnmalku.

    Kā uzsver Jānis Sukuls, tā ir mūsu izcilākā koksne, tomēr viens trūkums tai gan esot – tā ir zaraina. Tikt pie ozola, kam 10–12 metru stumbrs nav klāts ar zariem un ir tikai pušķis galotnē, ir reta veiksme. Tiesa, cilvēki pie mums jau esot pieradināti, ka ozolkoka izstrādājumi visbiežāk ir ar zariem.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē