• Ko spēj zaru smalcinātājs?

    Dārzs
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    24. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jānis Kairis
    Pēc krūmu un koku apkopšanas palicis pāri daudz zaru? Ko ar tiem iesākt? Varbūt risinājums varētu būt zaru smalcinātājs? Konsultē EGILS PRŪSIS, meža un dārza tehnikas veikala Sils pārdevējs konsultants.

    Ja dārzā un ap dārzu ir daudz krūmu un koku, kuriem regulāri jāizgriež vai jāapcērp zari, smalcinātājs var izrādīties veiksmīgs pirkums, jo no zariem sanāk labu labā mulča. Lielākoties smalcinātāji zarus sasmalcina pietiekami smalkā frakcijā, turklāt speciāli jāžāvē – pašu gatavoto mulču var uzreiz bērt uz dobēm, apdobēm – visur, kur vajadzīgs. Turklāt smalcinātājs palīdz ieviest kārtību – nogriezto zaru kaudzes nekrājas dārza stūros, gaidīdamas saimnieku nākamo brīvbrīdi.

    Vēl viens punkts par labu zaru smalcinātāja iegādei varētu būt fakts, ka ļoti daudzu daļā Latvijas pašvaldību teritorijās lapu un zaru dedzināšana dārzos nav atļauta.

    Kam jāpievērš uzmanība?

    Lai izvēlētos zaru smalcinātāju, ieteicams pievērst uzmanību šādām detaļām un parametriem.

    1. Jauda. Smalcinātājiem ar eletromotoru jauda lielākoties ir 2000–2500W. Regulārai zaru smalcināšanai madārziņā tā ir pietiekami liela jauda.
    2. Smalcināšanas sistēma. Visbiežāk smalcinātājos ir diskveida nažu sistēma, bet ir arī smalcinātāji ar zobratu vai citām smalcināšanas sistēmām. Diskveida griezējasmeņi ir vieni no ātrākajiem – kā laiž zaru iekšā, tā uzreiz nāk sasmalcināts ārā.
    3. Maksimālais zaru diametrs. Nelieliem smalcinātājiem ražotāja norādītais ieteicamais zaru diametrs vidēji ap 4–5 cm, kas ir pietiekami, jo tieši tādi lielākoties ir tie zari, kurus var vienkārši nogriezt ar dārznieka šķērēm.
    4. Ātrums un caurlaides spēja. Dažkārt ražotājs norāda, cik kilogramus zaru stundā ar attiecīgo modeli iespējams sasmalcināt. Mazdārziņam piemērotiem nelieliem smalcinātājiem vidēji šis daudzums ir 80–180 kilogrami stundā.
    5. Citas nianses. Vajadzētu izpētīt, kā iespējams piekļūt griezējasmeņiem, lai nebūtu tā, ka jāatskrūvē neskaitāmas skrūves, lai varētu iztīrīt. Vēlams, lai svarīgākās detaļas (īpaši tās, kas atrodas pie un ap smalcināšanas elementiem) būtu metāla, nevis plastmasas.

    Svarīga ir arī drošība – piemēram, ir tādi modeļi, kurus nevar ieslēgt, kamēr nav nofiksēta savācējtvertne (lai būtu drošība, ka apakšā ir tvertne, nevis, piemēram, kāda ziņkārīga bērna roķele!).

    Elektriskais vai benzīna?

    Piemājas dārziņa vajadzībām labāk izvēlēties elektrisko zaru smalcinātāju. Pirmkārt, tas būs vieglāks, ērtāk lietojams un pārvietojams; otrkārt, lētāks. Savukārt benzīna modeļu lielākā priekšrocība ir tā, ka nav jārēķinās ar nepieciešamību pieslēgties elektrības rozetei, tāpēc šāds modelis lieti noderēs lauku īpašumā, to var darbināt ar degvielu kaut meža vidū.

    Laižot zarus smalcinātājā, jārēķinās ar diezgan pamatīgu troksni – skaļums vidēji ir ap 100 decibeliem, tāpēc strādāt ieteicams ar skaņu slāpējošām un dzirdi saudzējošām austiņām. Veikalos tādas var iegādāties vidēji par 10 eiro.

    Elektriskajiem smalcinātājiem elektrības vads parasti jāpērk atsevišķi, un tā vidējais ieteicamais garums ir 25 metri.

    Tīri tikai ar birsti!

    Ar ūdeni asmeni mazgāt nevajag! Ūdens var veicināt asmens rūsēšanu, savukārt rūsas ietekmē metāls kļūst trauslāks, neizturīgāks. Pietiks, ja zaru un mizu pārpalikumus notīrīsi ar kādu asāku birsti. Ja smalcināti ļoti sveķaini zari, tīrīšanai var izmantot speciālu līdzekli, kas attīra asmeņus no sveķiem un vienlaikus ieeļļo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē