• Ko iesākt, ja radiatori nedod vēlamo siltumu un omulību mājā?

    Māja
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    11. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Varbūt tie aizauguši ar netīrumiem, kas traucē ūdens cirkulācijai, un tad pietiek ar radiatoru atgaisošanu. Ja problēma nav netīros radiatoros, tad prātīgākais ir mainīt visu apkures sistēmu.

    Konsultē Irakli Bolkvadze, SIA Aquafix valdes loceklis.

    Katrai mājai ir sava apkures sistēma, tāpēc grūti pateikt, ar ko tieši jārēķinās, mainot sistēmu. To vienmēr skatās individuāli atkarībā no radiatoru izvietojuma.

    Sistēmas maiņa nozīmē, ka jāzāģē visas caurules, jāurbj sienā caurumi, lai varētu visur pareizi pieslēgties pie radiatora. Ja mājai ir pārdomāts plānojums, radiatori ir tikai vienā malā, var iztikt bez urbšanas.

    Ja istabas atrodas dažādās pusēs, caurumi jāurbj vairākās vietās, un tad, ja vēlas estētisku skatu, būs jātaisa arī neliels remonts.

    Sistēmas maiņas laikā tiek nomainītas visas caurules, iespējams, būs jāmaina arī sūknis vai vecais apkures katls.

    Apkures sistēmas kapitāla pārbūve izmaksā, sākot no 3000 eiro – cena atkarīga no kvadrātmetriem, radiatoru skaita un tā, vai jāmaina arī katls vai var izmantot veco.

    Sistēmas maiņa aizņem arī diezgan daudz laika, bet tas atkarīgs no mājas lieluma un sistēmas. Ja jāmaina apkures katls un mājā ir daudz radiatoru, tas var prasīt pat divas nedēļas laika.

    Radiatoru maiņa

    Ja vēlas tikai nomainīt radiatorus, ne visu sistēmu, prātīgākais ir sazināties ar uzņēmumu, kas ar to nodarbojas. Inženieris pēc speciālas formulas (ņemot vērā to, kāda ir apkures sistēma, kāda ir mājas kubatūra, vai ēka ir siltināta) aprēķinās vajadzīgo jaudu katrai istabai.

    Radiatoriem kvalitatīvi jākalpo ne mazāk kā 10–15 gadu.

    Pašam mājas saimniekam tikai jāzina, kāda izskata radiatorus viņš vēlas. Var izpētīt internetā, veikalā, kādi radiatori labāk patīk, un tad pēc inženiera aprēķinātās jaudas iegādāties pareizos.

    Pirms nomaiņas radiatorus iztukšo – tas aizņem apmēram stundu vai arī uz pusi mazāk, ja var pieslēgt kompresoru. Tad nozāģē vecos radiatorus, nomaina caurules un pieliek jaunos radiatorus.

    Sevi cienošs uzņēmums uzreiz arī pārbauda, vai viss strādā, kā nākas, jo radiatori ir gatavi darbam uzreiz.

    Radiatoru nomaiņa vidēji maksā 200 eiro par vienu radiatoru. Cenā iekļauts radiators, kvalitatīvi materiāli (var nopirkt lētākus, bet tad nav garantijas, ka radiatori labi kalpos) un meistaru darbs.

    Radiatoru veidi

    Čuguna radiatori.

    Gadiem pārbaudīta vērtība. Salīdzinot ar citiem radiatoriem, čuguna radiatori izmanto vairāk siltumapgādes, lai sasildītu lielāku ūdens apjomu, bet ilgāk tur siltumu. Čuguna radiatori ir smagi, un tas apgrūtina uzstādīšanu un palielina montāžas laiku.

    Šādu radiatoru ielikšana derēs tiem, kuri vēlas, lai radiatori kalpotu ilgāku laiku (50 un vairāk gadus). Čuguna radiatoriem nav svarīga ūdens kvalitāte. Mūsdienās ir vesels klāsts ar čuguna radiatoru dizaina variantiem, tāpēc tie izskatās gana mūsdienīgi un eleganti.

    Čuguna radiatorus iespējams arī renovēt. Radiatorus nozāģē, pilnībā iztīra visu iekšpusi, pārkrāso ārpusi, un radiators ir kā jauns.

    Renovācija gan ir diezgan dārgs pasākums, gandrīz tikpat dārgs kā iegādāties un uzlikt jaunu čuguna radiatoru.

    Daudzi gan uzskata, ka vecais čuguns ir kvalitatīvāks, nekā mūsdienās ražotais – iespējams tā arī ir, jo pastāv viedoklis, ka mūsdienās čugunam pievieno dažādus piemaisījumus.

    Tērauda radiatori.

    Paneļu radiatori ir vislētākie, to galvenā priekšrocība – tie ir ļoti kompakti un pieejami visos iespējamos izmēros. Lielākais paneļu radiatoru trūkums – tie kalpo mazāk par citiem radiatoriem, un to dizains nebūs tik mūsdienīgs un elegants.

    Alumīnija radiatori.

    Salīdzinoši ātri apsilda telpas, sver ļoti maz, tātad arī radiatoru uzstādīšana būs ātrāka. Alumīnija radiatorus var ietekmēt metāla korozija. Vēl viens no trūkumiem – gaisa sablīvējumi, kas var rasties iekšpusē. Tas nav nekas ārkārtējs, taču laiku pa laikiem sablīvējumus vajadzēs izlaist ārā. Alumīnija radiatori nebūs labākā izvēle – ja patīk to vizuālais izskats, labāk izvēlēties bimetāla radiatorus. Tie izskatās tāpat kā alumīnija, bet ir stiprāki un kalpo ilgāk.

    Bimetāla radiatori.

    Ar tērauda cauruļu serdi un alumīnija apvalku. Tā kā tērauds ar ūdeni tiek uzsildīts ļoti ātri un alumīnijs šo siltumu spēj efektīvi saglabāt, bimetāla radiatori ir ļoti ekonomiski. Šo radiatoru nomaiņa vai uzstādīšana notiek ātrāk, jo tie ir vieglāki. Vēl viena priekšrocība – bimetāla radiatoriem ir pretkorozijas apvalks. Cena bimetāla radiatoriem ir salīdzinoši augsta.

    Cauruļu radiatori.

    Tērauda cauruļu radiatori ir mūsdienīgs čuguna radiatoru veids. Tie ir kvalitatīvi, kalpo ilgi, labi un ātri apsilda telpas. Cauruļu radiatoriem ir dažādi dizaini, tāpēc var atrast tieši tādu, kas ideāli iederēsies mājā kā atsevišķs interjera elements. Tiem ir salīdzinoši augsta cena, un tie ne vienmēr ir uz vietas veikalos.

    Grīdas radiatori.

    Grīdas konvektoru uzstādīšana domāta tiem, kuri vēlas, lai mājās būti silti, bet radiatorus nevarētu redzēt, jo grīdas radiatori montējami grīdā. Tā kā konvektoros izmanto alumīnija spirālveida cauruli, tā ātri uzsilda auksto gaisu. Grīdas radiatorus ir vieglāk tīrīt. Galvenais trūkums – nepieciešama vieta to ielikšanai, turklāt vajag lielu radiatoru, lai uzsildītu lielu platību. Visprātīgākais ir šādu radiatoru izvēlēties kopā ar siltajām grīdām. Ja ir grīdas radiators, nedrīkst aizsegt grīdu vietā, kur tas ir ierīkots.

    Ņem vērā!

    • Daudzdzīvokļu namos radiatoru nomaiņa jāpaveic līdz 1. oktobrim, bet privātmājā mainīt radiatorus var jebkurā gadalaikā.
    • Visā mājā nav obligāti likt viena veida radiatorus – var likt arī dažādus, sevišķi, ja tiek mainīta visa apkures sistēma.
    • Radiatoram jāatrodas desmit centimetrus no palodzes. Ja radiators būs uzreiz zem palodzes, gaiss necirkulēs un mājā būs auksti.
    • Cik radiatoru ribas vajadzīgas, atkarīgs no jaudas. Jo lielāks radiators, jo lielāka jauda. Jo lielāka māja, jo lielāki radiatori. Vai arī divi radiatori vienā istabā. Ja telpā ir divi logi, zem katra var ielikt savu, bet mazāku radiatoru.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē