• Ko iesākt ar veco šīferi?

    Noderīgi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    26. novembris, 2020
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kopš šīferis tā sastāvā esošā azbesta dēļ iekļuvis kaitīgo izstrādājumu sarakstā, arī tā novākšana, ja gribi uzlikt mājai jaunu jumtu, un apsaimniekošana prasa īpašu attieksmi.
    Nākamais: Kāpēc šīferis ir slikts?

    Vēl pirms 15–20 gadiem azbestu saturoši izstrādājumi bija teju katrā mājā – tos izmantoja ne tikai māju jumtiem, bet arī ēku starpsienās, starp stāviem. Pat daļai gludināmo dēļu bija azbesta plāksnes, kur uzlikt karsto gludekli. Tad visā pasaulē sāka runāt par azbesta kaitīgumu, un nu jau daudzus gadus Eiropas Savienībā šādus materiālus vairs neizmanto, lai pasargātu sevi, savus bērnus un veselību.

    Šobrīd azbesta izstrādājumi no sadzīves aprites ir izņemti un visos priekšmetos, kur azbestu izmantoja, tas aizstāts ar citu materiālu. Līdz ar to arī azbestu saturošo šīferi šobrīd vairs nav atļauts ne izplatīt, ne izmantot. Protams, ja mājas vai saimniecības ēku jumtu joprojām klāj šīferis, nav jāsteidzas to mainīt, jo tāda prasība nepastāv.

    Taču ir nosacījums, ka, liekot jaunu jumtu, šīferi izmantot vairs nedrīkst – jālieto jau pavisam citi materiāli, kas azbestu nesatur. Tāpat pastāv noteiktas prasības, kā vecais šīferis jāapsaimnieko, jāsapako un jānogādā vietā, kur to var glabāt.

    Nākamā lapa

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē