• Ko darīt, lai puķes uzziedētu vēlreiz?

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    Ievas Māja
    Ievas Māja
    17. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Istabas augi palēnām mostas no ziemas miega, āra puķēm acis ciet, bet jau no ziemas vidus veikalos var nopirkt ziedošus augus, kas parasti dzīvo dārzā, – hiacintes, prīmulas, krokusus, arī mazas rozītes. Krāšņi zied acālijas un ciklamenas.

    Diemžēl visām šīm puķēm ziedu laiks ir diezgan īss, tomēr izmest žēl. Ko darīt, lai uzziedētu vēl kādreiz?

    Hiacinte

    Ļauj noziedēt un tad samazini laistīšanu. Ja lapas sāk vīst un kalst – nekas. Lai sīpols paliek podā un mierīgi gaida pavasari! Kad zeme būs atkususi, stādi dārzā, jo saknes augam noteikti ir spēcīgas. Ja nu ir aizmirsies hiacinti aplaistīt un sīpols ir izžuvis, to var glabāt ledusskapī un tad stādīt zemē rudenī, kad ir īstais sīpolpuķu audzēšanas laiks.

    Līdzīgi rīkojas arī ar citām sīpolpuķēm: narcisēm, krokusiem, tulpēm.

    Ciklamena

    Kad visi ziedi noziedējuši, jālaista pavisam maz – vien tik, lai neiekalstu un vismaz daļa lapu saglabātos zaļas. Arī īpaša mēslošana vairs nav nepieciešama – ja nu vienīgi kādu reizi mēnesī. Ja maijā ciklamena vēl būs dzīva, izstādi dārzā paēnā, vislabāk – vietā, kur ir skābena augsne.

    Neaizmirsti par laistīšanu un mēslošanu (reizi nedēļā). Augustā stādi atpakaļ podā kūdrainā substrātā, bet podu vēl kādu laiku vari atstāt ārā. Pirms salnām ciklamena noteikti jāienes telpās un jāturpina audzēt, nodrošinot vēsumu, mitrumu un mēslojumu. Uzziedēs!

    Prīmula

    Lai tā ziedētu pēc iespējas ilgāk un skaistāk, podiņš jānoliek vēsākā vietā un laicīgi jānoņem noziedējušie ziedi un lapas, kas kļuvušas blāvas un ļenganas. Laistot jāpieskata, lai ūdens nenonāk uz lapām un ziediem, arī pārlaistīt nedrīkst, jo purvainā augsnē saknes ātri vien aizies bojā.

    Ja izdodas prīmulu saglabāt možu līdz maijam vai vismaz aprīļa beigām, vari mēģināt to uzmanīgi, saudzējot saknes, pārstādīt dārzā. Varbūt uzziedēs otrreiz, varbūt arī ne, bet pavisam nelielas ir cerības, ka krāšņā podiņa prīmula dārzā pārziemos un tur sagaidīs nākamo pavasari.

    Acālija

    Kad noziedējusi, jāliek vēsā, gaišā telpā, jālaista un jārasina. Ieteicams arī apgriezt dzinumu galus. Jūnijā, kad salnu laiks būs beidzies, vari nest ārā un ar visu podu ierakt zemē, izvēloties daļēji ēnainu vietu. Acālijai nepieciešama regulāra mēslošana (2–3 reizes mēnesī) – vislabākais būs īpaši acālijām un rododendriem paredzētais mēslojums.

    Augustā mēslošana būs jāpārtrauc, un, kad naktis kļūs vēsas, jānes atpakaļ telpās, jātur gaišā, vēsā (8–10 grādi) vietā, atkal regulāri jāmēslo, jālaista un jārasina. Ja viss būs noticis acālijai pa prātam, janvārī vai februāri tā atkal uzziedēs.

    Roze

    Kamēr roze vēl zied, gādā, lai augsne podiņā vienmēr būtu mitra. Arī noziedējušu laisti un baro – lai ir spējīga sagaidīt pavasari. Kad pavasara salnas beigušās un klāt rožu stādīšanas laiks – stādi dārzā arī savējo, tikai pirms tam atšķetini saknes un sadali stādiņus pa vienam, jo parasti podā cieši blakām saliktas vairākas rozes.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē