• Ko darīt, lai puansetija un Ziemassvētku kaktuss priecētu vēl ilgi pēc svētkiem

    Māja
    Rasma Rudzāte
    2. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ir puķes, kuras iegādājamies īpaši svētku priekam, visbiežāk tie ir­ Ziemassvētku kaktusi un puansetijas. Noskaidrosim, kā šis puķes kopjamas, lai tās nebūtu tūliņ pēc svētkiem jāizmet, bet priecētu vēl kādu laiciņu – varbūt pat vēl nākamajos Ziemassvētkos. Konsultē: Dace Grīviņa, Botāniskā dārza Augu mājas vadītāja

    Viens no gadumijas laika brīnumiem ir Ziemassvētku kaktuss jeb šlumbergera (Schlumbergera). Tas zied reizi gadā un parasti tieši ap ziemas saulgriežiem – ierieš ziedpumpurus novembrī un zied līdz janvāra beigām.

    Īstais laiks palutināt

    Ziedēšanas laikā kaktusam jāsagādā labvēlīgi apstākļi – gaisma, siltums, mitrums un barības vielas. Augs jānovieto uz palodzes vai loga tuvumā un jāraugās, lai 8–9 stundas diennaktī tas būtu apgaismots (rīta un vakara stundās, kad ārā vēl tumšs, noderēs papildapgaismojums). Vēlamā gaisa temperatūra telpā, kur aug Ziemassvētku kaktuss, ir 17–20 grādu.

    Jālaista uzmanīgi – tā, lai augsne būtu mitra, bet ne slapja. Ūdenim jābūt siltam un mīkstam. Tas, kas pēc laistīšanas sakrājies uz puķupoda paliktņa, pēc kāda laiciņa jānolej.

    Ja kaktuss rūpīgi kopts vasaras mēnešos, īpaša mēslošana nav nepieciešama. Ja ziedpumpuru ir ļoti daudz, tad to var piebarot ar kaktusiem domāto mēslojumu vienu reizi mēnesī.

    Ņem vērā! Ziedēšanas laikā Ziemassvētku kaktusu nevajag grozīt. Un jāuzmanās, lai, vēdinot telpas, tas būtu pasargāts no caurvēja.

    Pēc atelpas brīža – jauns augšanas cikls

    Kad kaktusam ziedpumpuri vairs neieriešas, tam ir jāļauj atpūsties. Augu ieteicams novietot gaišā vietā vēsākā telpā (optimālā temperatūra ap 15 grādiem). Miera periodā kaktusu nevajag mēslot, arī jālaista minimāli – vien tik daudz, lai saknes neiekalst.

    Pavasarī – aptuveni aprīļa vidū – Ziemassvētku kaktusam parādīsies jaunie dzinumi. Šis ir brīdis, kad kaktusu var pārstādīt lielākā podā, taču tikai nedaudz – aptuveni par pirksta platumu – lielākā par esošo. Pārāk lielā podā iestādīts, kaktuss vispirms centīsies to piesakņot un tikai tad domās par ziedēšanu.

    Kā pārstādīt:

    • Ziemassvētku kaktusam piemērota barības vielām bagāta, viegla, irdena augsne, kurā smalkajām saknītēm spēj piekļūt gaiss. Augsni var nopirkt gatavu vai arī pagatavot, dārza augsni samaisot ar lapu trūdzemi un pievienojot nedaudz grants drenāžas uzlabošanai.
    • Pārceļot augu jaunajā podā, jācenšas neizjaukt tā sakņu kamolu.
    • Kad kaktuss ielikts jaunajā podā, brīvo spraugu līdz poda malai aizpilda ar sagatavoto augsni. Plānā kartiņā to uzber arī uz virskārtas.
    • Mēnesi pēc pārstādīšanas kaktusu var sākt barot ar kaktusiem paredzētu mēslojumu. To dara reizi divās nedēļās.

    Vasarā­ – brīvdienas, rudenī – pie miera

    Pa vasaru Ziemassvētku kaktusu var iznest ārā un turēt brīvā dabā. Tas labi jutīsies vietā, kur būs pasargāts no vēja, tiešiem saules stariem un gliemežiem. Rudens pusē – no augusta līdz oktobra beigām – Ziemassvētku kaktusam jāļauj atpūsties pirms ziedēšanas. Tas jānovieto gaišā, vēsā vietā un jālaista tikai tik daudz, lai neiekalst tā saknes.

    Svarīgi! Pārnesot Ziemassvētku kaktusu uz citu telpu, tas jānovieto pret logu tieši tāpat, kā bija iepriekšējā vietā. Kad jau parādījušies ziedpumpuri, kaktusa atrašanās vietu vispār nav vēlams mainīt.

    Puansetija – zvaigzne puķupodā

    Skaista un grezna puķe, kas, ienesta istabā, uzreiz rada Ziemassvētku noskaņu – patiešām kā tāda svētku zvaigzne.

    Izvēloties puansetiju veikalā, vajadzētu pievērst uzmanību tās smalkajiem ziedpumpuriem, kas atrodas starp koši sarkanajām pieziedlapām. Jo vairāk pusplaukušu un neizplaukušu ziedpumpuru, jo ilgāk puķe priecēs. Pirms puķi nes ārā no veikala, tā labi jāiepako, lai pasargātu no aukstuma, jo tā ir ļoti jutīga pret vēsu gaisu, nevajag nemaz mīnusus – pat tad, ja ir daži grādi virs nulles, puansetija var ciest tik ļoti, ka drīz vien nometīs lapas.

    Mājās pārnestu puķi kādu brīdi vajag paturēt iepakojumā un tikai tad izsaiņot, lai pasargātu no krasām temperatūras svārstībām.

    Lai ziedētu skaisti un ilgi

    Puansetija labi jutīsies gaišā vietā, bet ne tiešos saules staros. Jāraugās, lai tā būtu pasargāta no caurvēja. Telpā vēlams mērens siltums –16–18 grādu. Puansetija jālaista mēreni, jo augsnei jābūt mitrai, bet ne slapjai, jo tad sāks bojāties auga saknes.

    Puķei jānodrošina pietiekams gaisa mitrums, pārāk siltā un sausā telpā tai var uzmesties tīklērces vai bruņutis.

    Mitruma līmeni var paaugstināt, blakus augam noliekot trauku ar ūdeni. Puansetijas zaļās lapas var apsmidzināt ar siltu, novārītu ūdeni, bet jāuzmanās, lai tas netiek uz koši sarkanajām pieziedlapām – tās rasināt nedrīkst. Reizi mēnesī puķi var pabarot ar ziedošiem telpaugiem domātu komplekso mēslojumu.

    Puansetija pati paziņos, kad tai pienācis laiks doties pie miera, – kad puķe zaudējusi savu krāšņo izskatu, tā ir zīme, ka augs vēlas atpūsties. Tad puansetija jānoliek kādā nomaļākā vietā un jāatstāj mierā, vien paretam aplaistot, lai neiekalst saknītes.

    Kā pārstādīt?

    • Vislabāk pārstādīt tūliņ pēc miera perioda.
    • Puansetijai patiks irdena, barības vielām bagāta augsne, kas sagatavota no mēslotas kūdras, velēnu trūdzemes un smilts maisījuma.
    • Ja augs izskatās pārlieku izstīdzējis, pēc pārstādīšanas to var apgriezt.
    • Pārstādīto puķi novieto gaišā, siltā vietā, bet ne tiešos saules staros, regulāri laista un rūpējas, lai gaiss būtu pietiekami mitrs.

    Kādu mēslojumu izvēlēties?

    Puansetiju jāsāk mēslot mēnesi pēc pārstādīšanas. Derēs telpaugiem paredzētais kompleksais mēslojums – tas satur visus vajadzīgos makroelementus un mikroelementus. Sākumā dod mēslojumu, kam sastāvā ir vairāk slāpekļa, vēlāk tādu, kur vairāk fosfora un kālija. Barošana puansetijai vajadzīga reizi 10 dienās līdz pat oktobrim.

    Kāpēc jāizdzīvo tumsas periods

    Lai puansetija krāšņi uzziedētu nākamajos Ziemassvētkos, divus mēnešus pirms svētkiem puķe 12 stundas dienā jātur tumsā. Elektriskais apgaismojums telpā un pat laternas gaisma, kas caur logu ieplūst no ielas, traucē auga attīstību un sagatavošanos ziedēšanai. Tumsu puansetijai var nodrošināt, to pārnesot tumšā, siltā telpā, apsedzot ar spaini vai kartona kasti. Var pagatavot arī puķes izmēram atbilstošu karkasu un pārsegt to ar melnu audumu.

    Ja līdz rudenim puansetija ir kārtīgi kopta un barota, tad tumsas periodā tā tikai jālaista, raugoties, lai augsne būtu mitra, bet ne slapja. Ja uz puķpoda paliktņa sakrājies ūdens, tas noteikti jānolej.

    Ņem vērā! Puansetijas piensula kairina ādu un gļotādu. Tāpēc, pārstādot un apgriežot augu, rokās noteikti jāvelk cimdi. Kairinošās piensulas dēļ puansetija jātur vietā, kur tai nevar piekļūt bērni un mājdzīvnieki. 

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē