• Ko darīt ar sadīgušiem ķiplokiem?

    Zelta padomi
    Ārija Rudlapa
    23. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Kā izmantot ziemas ķiplokus ar asniem? Stādīt vai likt lietā kā citādi? Atbild agronome, bioloģiskās lauksaimniecības speciāliste ĀRIJA RUDLAPA.

    Jāatzīst, ka ziemas ķiplokus mājas apstākļos uzglabāt ilgāk par pusgadu ir gandrīz neiespējami. Optimāla glabāšanas temperatūra šim dārzenim ir tuvu nullei, turklāt nav ieteicams, ka tā svārstītos vairāk par 3 grādiem uz vienu vai otru pusi. Uzglabāšanas telpām jābūt sausām, jo, paaugstinātā gaisa mitrumā ķiplokiem, beidzoties miera periodam, sāk veidoties saknītes un tie sāk dīgt. Optimālais gaisa mitrums ir 60–70%.

    Iespējams, kļūdas pieļautas, jau ražu vācot, un galviņas ir inficējušās ar puvēm. Tam par iemeslu var būt mehāniski bojājumi, kā arī nokavēta vākšana, kad ķiploku galviņām ārējais apvalks jau saplīsis.

    Ziemas ķiplokus nav ieteicams glabāt vienā telpā ar āboliem un citiem dārzeņiem, jo tie mitrina gaisu un izdala etilēnu, kas arī veicina ķiploku dīgšanu un bojāšanos.

    Agri pavasarī – marta beigās vai aprīļa sākumā – šādas sadīgušas daiviņas var mēģināt iestādīt. Tomēr katra galviņa rūpīgi jānovērtē. Ja kāda daiviņa ir sapelējusi, jārēķinās, ka arī pārējās būs inficētas. Tāpat jāapskata sadīgušās, jo arī tās var būt sākušas bojāties un tāpēc stādīšanai nav derīgas.

    Vēlāk, kaut sadīgušie ķiploki daļēji savas baktericīdās īpašības zaudējuši, var mēģināt no tiem pagatavot dabisku insekticīdu laputu un augu ērču ierobežošanai. Aptuveni 100 g sasmalcinātu ķiploku aplej ar 1 l ūdens un notur aptuveni stundu, tad izkāš un apsmidzina kaitēkļu apsēstos augus.

    Ja izvilkums tiks izmantots telpās laputīm, tad uz 1 l pievieno aptuveni 3 g zaļo jeb kālija ziepju, izšķīdinot tās atsevišķi, lai izvilkums labāk pieliptu pie auga. Visu labi sajauc, iepilda smidzinātājā un apstrādā kaitēkļu apsēstos augus. Lai tas labāk iedarbotos, augus uz kādu laiciņu pārsedz ar plēvi, tie jānovieto ēnainā vietā. Siltās dienās var apsmidzināt arī ābeles, lai ierobežotu pumpuru ērces. Profilaktiski to var lietot arī siltumnīcās baltblusiņas ierobežošanai. Rezultātus garantēt nevaru, taču sliktāk noteikti nebūs.

    Ir arī citas receptes, piemēram, Māra Kilēvica grāmatā Praktiskā augu aizsardzība iesaka recepti, kurā uz 10 l ūdens liek 300 g sijātu pelnu, 50 g sasmalcinātu ķiploku un 40 g zaļo ziepju. Sasmalcinātus ķiplokus aplej ar nelielu eļļas daudzumu un stundu notur, atsevišķi nelielā daudzumā izšķīdina zaļās ziepes, pievieno ūdenim un labi sajauc, pirms pildīšanas smidzinātājā šķīdumu izkāš. Lieto spradžu un spīduļu apkarošanai krustziežu dzimtas augiem. Tiesa, dabisko aizsardzības līdzekļu gatavošana ir ķēpīga un receptēs parasti definētas tikai pamatlietas, taču katram lietotājam ir savi knifiņi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē