• Ko darīt ar hipeastru pēc ziedēšanas, lai tas uzplauktu arī nākamgad?

    Telpaugi
    Indra Ozoliņa
    29. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Zdelnik Alexandr / Shutterstock
    3/5Ja nopirkts tikai sīpols

    Ja nopirkts tikai sīpols

    Iegādājoties labi ņemt vērā, ka hipeastra sīpolam jābūt apaļīgam un cietam. Trompetziedu hipeastriem tie ir garenāki, bet lielziedu hipeastriem – plakanāki. Mazie sīpoli var būt červeļaini, bet tas nenozīmē, ka sīpoli ir slikti. Jo lielāki sīpoli, jo vairāk būs ziednešu un skaistāki ziedi. Trompetziedu hipeastriem tie ir 16–18 centimetru diametrā, bet lielziedu hipeastriem 20–40 centimetru diametrā, un tad augam būs līdz četriem ziedkātiem. Ziedēšanai sagatavots sīpols uzziedēs pēc mēneša. 

    Hipeastra sīpolu stāda tā, lai trešdaļa vai puse no tā atrastos virs augsnes. Ja sīpolu ierušinās augsnē pilnībā, būs problemātiska laistīšana un pārlaistot sīpols var sapūt. Augsnei jābūt tikai mitrai, nevis slapjai, arī no virspuses augu nevajadzētu laistīt, jo sīpols necieš pārlieku mitrumu. 

    Hipeastram patiks augsne, ko veido lapu trūdzeme kopā ar granti – irdena, gaisa caurlaidīga. Podiņam noteikti jābūt ūdens notekai. Drenāžai paber apakšā keramzītu, oļus vai granīta šķembas. Tam jābūt pietiekami dziļam, jo hipeastram veidojas spēcīga sakņu sistēma. Poda diametram vajadzētu būt vismaz par trešdaļu lielākam par sīpolu, tā, lai sānos paliek brīvi kādi 3–4 centimetri. Iesaku stādīt māla podā, kas labāk elpo. Plastmasas podi parasti ir melni un vasarā, izliekot ārā saulē, uzkarst. Māla podi tādā ziņā ir drošāki. Vairākus sīpolus var stādīt arī rindā kastē. 

    Tālākā audzēšana un uzziedināšana nākamajos gados – kā podiņā nopirktam augam.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē