• Ko darīt ar hipeastru pēc ziedēšanas, lai tas uzplauktu arī nākamgad?

    Telpaugi
    Indra Ozoliņa
    29. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Zdelnik Alexandr / Shutterstock
    4/5Mana pieredze

    Mana pieredze

    Ziemas priekam 

    Baiba Birzniece, zīmola Let it bloom dibinātāja, Instagram konta @_let_it_bloom_ veidotāja:

    Hipeastri ir manas bērnības puķe. Kādu laiku tos neaudzēju, jo tie saistījās ar veco laiku stilu un gaumi, taču tagad tie atkal nākuši modē, īpaši Skandināvijā, kur no hipeastriem veido gan kompozīcijas puķu podos, gan efektīgus ziemas ziedu pušķus, kuros tos kombinē ar eikaliptiem un priežu zariem. Stādot hipeastrus, var panākt lielu efektu ar mazu darba ieguldījumu ziemas sezonā, kad pietrūkst dārza puķu podu stādījumu.

    Sīpolus pasūtu dažādos Holandes interneta veikalos, galvenokārt, lai radītu Ziemassvētku noskaņu mājās un priecātos par pašu audzētiem ziediem arī ziemā. Atkarībā no noskaņojuma vienu gadu iegādājos baltus pildītus, citu gadu – sarkanus pildītus hipeastrus vai arī citādus. Manas mīļākās šķirnes ir pildītie hipeastri, piemēram, baltais ‘Marilyn’ un maigi svītrotais ‘Giant Amadeus’.

    Parasti hipeastrus stādu bļodveida podos ar diametru līdz 40 cm un apmēram 15 cm dziļos. Vienā podā stādu trīs sīpolus, izmantoju auglīgo augsni no puķu dobes un sīpolus stādu pussīpola dziļumā. Papildus puķu podā stādu mazus efeju, sniegrožu vai puansetiju stādiņus un stādījumu dekorēju ar sūnām, egļu vai priežu zariem un lampiņām. Dekorācijas gan ir svarīgas tikai sākumā, kamēr vēl veidojas ziedkāti. Kad hipeastri sāk ziedēt, tie ir pilnībā pašpietiekami un pārsteidzoši skaisti mierīgās ziemas sezonas kontrastā. Lai kompozīcija izskatītos sakārtotāka un stabilāka, hipeastru ziedkātus piesienu pie smalkiem bambusa kociņiem ar lentīti.

    Ziedēšanas laikā hipeastrus mēsloju apmēram vienu reizi nedēļā ar šķidro mēslojumu Vito. Bet, ja stāda tikko iegādātus un pārliecinoši lielus sīpolus, tie ziedēs arī bez īpašas mēslošanas. 

    Vienmēr iegādājos liela izmēra sīpolus, ap 7–10 cm diametrā, piemēram, šogad stādīju šķirni ‘Giant Amadeus’. Lai gan tādi sīpoli maksā dārgāk, vidēji 8 eiro, efekts būs iespaidīgāks. Gandrīz vienmēr būs divi ziedkātu asni, lieli ziedkāti un uz katra vismaz 4–5 ziedi. Stādu 3–4 nedēļas pirms svētkiem vai arī izdomāju, kad vēlos, lai hipeastri uzzied, un tad lieku puķu podā mēnesi iepriekš. 

    Man hipeastru audzēšana ir salīdzinoši nesena aizraušanās, tādēļ pašlaik galveno uzmanību veltu pirmās sezonas ziedēšanai, taču esmu eksperimentējusi, un daži hipeastri uzziedēja arī nākamajā gadā, tiesa, ne tik bagātīgi kā pirmajā. Pēc noziedēšanas nogriezu ziedkātus un vasarā izliku ārā dārzā. Augustā uz diviem mēnešiem nonesu pagrabā un tad atkal liku istabā, pamazām sāku laistīt un mēslot.

    Labāk lielākā podā

    Ivita Ruduša, Instagram konta @darza.feja veidotāja:

    Man hipeastri ziemā patīk griezto ziedu vietā. Cena ir līdzvērtīga, bet tie priecē ilgāk. Audzēju apmēram 20 šķirnes. Visvairāk man patīk zirnekļveida, lielziedu zaļganie un trompetveida ziedu hipeastri, kas nav tik smagi kā lielziedu pildītie un neizgāžas. Īpaši sirdī ir iekritušas šķirnes ‘Evergreen’, ‘Green Magic’ un ‘Mocca’. Man ir koppasūtījuma grupa, kurā katru gadu veidoju hipestru pasūtījumu no Holandes un rudenī tirgoju hipeastru sīpolus.

    Esmu secinājusi, ka vislabāk hipeastru stādīt lielākā – trīslitru – podā. Jo lielāks pods, jo sīpols izaug brangāks un tam veidojas spēcīgākas saknes. 

    Hipeastriem izmantoju Latvijā ražotu augsni For My Plants, kas paredzēta istabas augiem. Tā ir viegla, gaisīga, un hipeastri tajā labi aug. Stādot sīpolu, vienu trešdaļu noteikti atstāju virs augsnes. Sīpoli uzzied 4–6 nedēļas pēc iestādīšanas. Augi ar trim ziedkātiem zied aptuveni mēnesi. Ja tie paredzēti dāvināšanai, paturu kādā vēsākā telpā.

    Kad hipeastri uzzied, laistu un katru nedēļu piebaroju ar Vito vai citu istabas augu mēslojumu. Augus noteikti nedrīkst pārlaistīt, jo tie var sākt pūt.  

    No ziedošiem hipeastriem veidoju kompozīcijas ar sūnām, puansetijām, sniegrozēm, acālijām, hiacintēm, sīkziedu narcisēm, prīmulām. Tos var likt kopā arī ar efejām un izrotāt ar lampiņām vai citiem mājās esošiem dekoriem.   

    Pēc noziedēšanas tos sadalu un izstādu atpakaļ parastos māla vai plastmasas podos. Kādu vasaru izliku hipeastrus ārā, bet tajos sametās maijvaboļu kāpuri, tāpēc tagad atstāju iekšā. Regulāri, kamēr ir lapas, baroju ar istabas puķu mēslojumu, piemēram, Vito. Augam, lai uzkrātu spēkus nākamajai ziedēšanai, ir nepieciešamas barības vielas. Augustā, septembrī, kad lapas sāk dzeltēt, pārstāju mēslot un sāku mazāk laistīt. Uz pāris mēnešiem ielieku garāžā, kur ir vēsāks, apmēram 10 grādu. Kad augi sāk mosties un nāk asni, atkal nesu istabā siltumā. 

    Bieži esmu redzējusi hipeastru sīpolus ar sarkanajām iedegām, kad uz tiem ir sarkanbrūni plankumi, īpaši uz lielveikalos pirktajiem augiem. Ja to neārstēs, tad sīpols var aiziet bojā un nākamo ziedēšanu nesagaidīt, bet es bojātos metu ārā. Saglabāju un pārstādu tikai veselus sīpolus.       

    Pildītie hipeastri nereti izgāžas, tāpēc tiem vajag pielikt kociņus vai metāla balstus. Reizēm, lai tas nebūtu jādara, es ziedus vienkārši nogriežu un ielieku vāzē. Regulāri mainot ūdeni, tie ziedēs vēl ilgāk nekā podā.

     

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē