• Kas vainas paprikai?

    Atbild speciālists
    Indra Ozoliņa
    12. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    Žurnāla "Mans Dārzs" lasītāja Egita jautā: «Kas kaiš manām paprikām? Tās aug siltumnīcā un izskatās neveselīgas, jo tām dzeltē un birst lapas.»

    Atbild Saiva Pekuse, dārzniecības Neslinko dārzniece.

    Paprika ir diezgan cimperlīga. Svarīgi arī, kur pirkti stādi, kādos apstākļos tie audzēti. Vispirms jāteic, ka pēc atsūtītajām fotogrāfijām grūti novērtēt, kas tieši tavai paprikai par kaiti. Lapa būtu jāfotografē ne tikai uz auga fona, bet no abām pusēm – arī no apakšas, kur mēdz mitināties kukaiņi. Atsevišķi jānobildē arī kāts. Ja augs ir ļoti bojāts, tad jāizrauj un jānofotografē arī sakņu sistēma. Jo vairāk informācijas, jo vieglāk saprast, kas ar augu notiek.

    Spriežot pēc attēliem, rodas aizdomas, ka paprika varētu būt iestādīta par dziļu. Ja papriku iestāda dziļāk, nekā tā augusi, rodas dažādas problēmas, piemēram, agrā vīte, kurai raksturīgas arī melnas svītras uz auga kāta. Šī kaite diemžēl nav ārstējama, un augs lēnā garā aiziet bojā. 

    Izskatās arī, ka augsne ir sablīvējusies un mitra, kas paprikai nepatīk.

    Arī tas varētu būt par iemeslu, kāpēc augam birst lapas. Svarīgi izvērtēt auga vajadzības atbilstoši laika apstākļiem. Daudzi stāsta, ka šogad augus laista tikpat, cik parasti, neņemot vērā, ka šis pavasaris ir auksts, zeme vēsa un augi mitrumu patērē mazāk. Taču vēsākā laikā vajadzētu laistīt mazāk un augsni uzirdināt.

    Vēl lapu apakšpusē varētu būt tīklērces bojājumi. Tad vairāk skartās lapas nogriež ar šķērēm, bet mazāk skartās miglo ar NeemAzal vai citu mazdārziņos atļautu preparātu. To drīkst izmantot arī tad, ja līdzās paprikai atrodas augi, kas tiek lietoti uzturā. Tos apklāj ar papīru un pēc smidzināšanas ievēro ražotāja noteikto nogaidīšanas laiku – tas katram līdzeklim ir atšķirīgs, tāpēc uzmanīgi jāizlasa instrukcija.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē