• Kas tā par puķi?

    Puķe
    Santa.lv
    Santa.lv
    20. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Botāniskajā dārzā Salaspilī tā aug tikai dažus gadus, bet izcili kuplo – četri stādi noklājuši jau vismaz divus trīs kvadrātmetrus un veido zilu kupenu. Atbild Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas vadošā dārzkopības speciāliste Ilma Nereta.

    Lasītāja jautājums: Apstādījumos ieraudzīju šādu zilu ziedētāju. Esmu ievērojusi, ka tā, kā sāka ziedēt agri vasarā, tā turpina arī septembra beigās. Gribētu šādu pacietības un enerģijas iemiesojumu arī savā dārzā! Sabīne

    Atbild Ilma Nereta:

    – Sabīne, apsveicu ar šādu nodomu, jo tā patiesi ir laba izvēle. Zilā ziedētāja ir gandrenes jeb dārza ģerānijas (Geranium) hibrīds ‘Rozanne’. Tā veido kuplus 50–60 cm augstus cerus. Stublāji pusstāvi, zaroti. Lapas zaļas. Ziedi lieli, izteiksmīgi zili ar sarkanīgi violetām dzīsliņām. Zied nepārtraukti no jūnija un ziedēs pat oktobrī, ja būs silts.

    Ģerānijai dārzā patiks saulaina vai daļēji noēnota vieta. Tas atkarīgs arī no sugas. Piemēram, Geranium sanguineum var audzēt saulainā vietā, bet citas ģerānijas pārsvarā audzē daļējā noēnojumā vai ēnainā vietā. Šī ziemciete priecāsies par labi drenētu augsni, kas pietiekami uztur mitrumu un ir bagāta ar organiskajām vielām. Tomēr gandrenes nevajadzētu audzēt pārmērīgi mitrā augsnē vai vietās, kur krājas un stāv ūdens. Pārmērīgā mitrumā var ciest no sakņu puves.

    Vēl jāņem vērā, ka ģerānijas izplešas, tātad jāparedz pietiekami daudz vietas. Pirms stādīšanas būtu labi augsni uzlabot ar kompostu. Pozitīva īpašība – kad ģerānijas ir paaugušās, tās ir diezgan sausumizturīgas. Laika gaitā cers pieaug, un to var katru trešo vai ceturto gadu dalīt. Lai izdodas!

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē