• Kas augustā darāms tomātu siltumnīcā?

    Aktuāli dārzā
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    4. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jānis Kairis, Ieva Andersone
    Noskaidrojam, kas aktuāls patlaban darāms tomātu siltumnīcā, kā pareizi laistīt, vēdināt un cīnīties ar tomātu kaitēm.
    1. Laisti no rītiem!
      Nevajag laistīt tomātus uz nakti – no rītiem tad biežāk var redzēt, ka tomātu stādu lapas ir norasojušas, jo uzņemto mitrumu nakts vēsumā augi nav spējuši izmantot un no rīta tas izspiedies caur lapām (šo procesu dēvē par gutāciju).

      Lai rītos mitrumu uz augiem ātrāk nožāvētu, siltumnīcā vēlami vairāki atverami logi vēdināšanai. Laistīšanu krietni prātīgāk ieplānot no rītiem.
    2. Kalcijs mazina infekciju risku
      Sākot no jūlija un vismaz līdz augusta beigām (bet var arī līdz sezonas beigām) gurķi un tomāti reizi nedēļā jāmēslo ar kalcija nitrātu. Kalcijs gan mazina dažādu infekciju risku, gan novērš sausās galotnes un puves rašanos. Vasaras karstumā tā ir nopietna problēma, tuklāt parastie kompleksie mēslošanas līdzekļi kalciju nesatur – tāpēc tas vienmēr jādod atsevišķi.

      Kalcijs ir nopērkams gan šķidrā veidā (piemēram, mēslojums caur lapām Calmax, kura sastāvā ir arī magnijs, u. c.), gan izkaisāms.
    3. Magnija trūkums


      Šādi, kā attēlā pa labi, uz tomāta stāda lapām izskatās magnija trūkums. Magnijs ir nepieciešams, lai lapas būtu zaļas – jo zaļāka un lielāka lapa, jo labāka būs raža.

      Kolīdz tomāti sāk aizmesties, tiem arī nepieciešams magnijs – ja tā trūkst, augs priekš augļu veidošanas sāk to aizņemties no apakšējām lapām.

      Dārzkopības veikalos var iegādāties magniju arī atsevišķi – gan magnija sulfātu, gan magnija nitrātu.
    4. Kāpēc noteikti jāvēdina?
       
      Vēdināšana nepieciešama arī vēsākā laikā, jo mitrums siltumnīcā sakrājas tik un tā. Ja augi jau lieli un siltumnīca neliela, tas ir vēl būtiskāk, jo gaiss gluži vienkārši nespēj saturēt visu to mitrumu, ko augi izelpo. Tāpēc jāvēdina!

      Turklāt te vietā ir piebilst, ka daudzi mazdārziņu saimnieki maldīgi domā, ka augi siltumnīcā baidās no caurvēja. Nē, tomāti nesāks šķaudīt, drīzāk saimnieks pats!

      Ja ir virs 12 grādiem, vēdināt var un vajag, citādi augustā augi sāks vairāk slimot.
    5. Tomātu augļu brūnā puve
      Pret šo puvi (Phytophthora infestans) arī mazdārziņu īpašniekiem ir pieejami pāris reģistrētie augu aizsardzības līdzekļi, piemēram, Revus un Infinito. Taču te atkal jāpiemin vēdināšanas nozīmība – ja siltumnīcu kārtīgi nevēdina, arī ķīmija var nelīdzēt, un puve būs klāt atkal.

      Kā profilaktiski pasākumi visnotaļ ieteicami smidzinājumi ar DP-98 – tas ir mēslojums caur lapām, tiesa, gana padārgs, toties labi aktivizē augu pašu imunitāti un aizkavē inficēšanos.

      Kā pazīt brūno puvi?
      Vispirms ir slimības latentais periods, kad process jau sācies, bet mēs to vēl neredzam. Slimības spora nokrīt uz lapas, sadīgst, iekļūst lapā iekšā, un tad paiet 3–4 dienas, kad uz lapām un paša auga parādās plankumi. Vēlāk infekcija izplatās un parādās arī uz tomātu augļiem.
    6. Kāpēc tomāti plaisā?
      Lielākoties tāpēc, ka nepareizi laista. Piemēram, pillienveida laistīšana substrātu uztur daudzmaz mitru. Liela daļa cilvēku baidās no mitruma – jā, arī vecajās dārzkopības grāmatās bija rakstīts, ka tomāti jālaista bezmaz tikai reizi nedēļā, spainis ūdens uz augu… utt.

      Taču reta laistīšana veicina augļu plaisāšanu – ilgāku laiku ir sausums, tad pēkšņi ūdens, saknes to strauji paņem, bet augļu miziņa šādam pavērsienam nav gatava un sāk plaisāt.

      Būtisks ir arī kalcija daudzums – ja kalcija tomātam trūkst, miziņa nav pietiekami elastīga.
    7. Kas ir brūnganais rētojums uz augļiem?
      Tāpat kā augļu plaisāšana, arī šī problēma rodas no nevienmērīga augsnes un gaisa mitruma siltumnīcā.

      Karstā laikā gaisa mitrums ir ļoti zems, pa nakti tas sasniedz teju 100%, un šo svārstību rezultātā augļu mizā veidojas nelielas plaisiņas – tās ir pietiekami sīkas, tāpēc ātri aprētojas un izskatās pēc tāda kā korķa slānim līdzīga dzīslojuma.

      Ja šādas problēmas (rētošanās, plaisas) parādās, jālaista regulārāk un papildus jāiedod arī kalcijs.
    8. Pazarītes jāizkniebj visu sezonu!
      Ne tikai augšanas sākumā, bet visu sezonu regulāri jāizkniebj tomātu stādiem pazarītes jeb padusītes, kā tautā mēdz teikt. Pirmkārt, tās augam atņem spēkus, otrkārt, nevajadzīgi sabiezina augu stādījumus.

      Turklāt vasaras otrajā pusē gaiss ir mitrāks un naktis garākas, līdz ar to mitrumam grūtāk iztvaikot. Tāpēc, jo mazāk lieku lapu, jo labāk.

      Lapu daudzumam vasaras beigu pusē vairs nav tik liela nozīme – tās vajag vien tik, lai augam pietiktu, no kā baroties. Pazares tādējādi ir pilnīgi liekas, jo neizkniebtas tās tikai uztur lieku mitrumu. Treškārt, pazares jāizkniebj laikus, kamēr tās vēl mazas un nav atņēmušas augam spēku. Vasaras beigās, kad raža jau kārtīgi ienākas, arī citas lapas pakāpeniski no apakšas var ņemt nost.

    Padoms!

    Augusta pirmajās dienās svarīgi nokniebt tomātu augiem galotnes, virs pēdējā ziedošā ķekara atstājot lapiņas (nevis ziediņu!).

    Ideja nākamajam gadam!

    Šogad tā darīt jau par vēlu, bet nākamajā pavasarī ar izlauztajām pazarītēm var pavairot kādu šķirni, kuru ļoti gribas, bet sēklas un stādi ir dārgi utt. izlauztās pazarītes vienkārši sasprauž kūdrā siltumnīcā un audzē stādus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē