• Kas septembrī jāizdara puķu dobē?

    Dārzs
    Marija Semerova
    2. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Puķu dārzā septembrī sākas dažādi tīrīšanas darbi. Kā palīdzēt augiem pāriet no vasaras uz rudeni – iesaka Marija Semerova, Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas vadošā speciāliste.
    • Ja augustā nepaspēji izstādīt izaudzētos divgadīgo un daudzgadīgo puķu stādus, turpini to darīt septembrī. Paveic šo darbu līdz mēneša vidum, lai augi jaunajā vietā paspētu kārtīgi iesakņoties, izveidot skaistas lapu rozetes un veiksmīgi pārziemotu.
    • Septembris nereti mūs pārsteidz ar agrām salnām, kurās visvairāk cieš kannas. Ne tikai lapas, bet arī to jaunie sakneņi, kas atrodas tuvu augsnes virskārtai. Tāpēc noteikti neaizmirsti tos piesegt. Proti, nogriez kannu stublājus ar visām lapām un piesedz jaunos sakneņus. Nekavējies ar rakšanu. Līdzko salnas ir garām, sakneņus izroc un novieto sausā un siltā vietā. Raugies, lai temperatūra glabāšanas vietā nenoslīd zemāk par plus 10 grādiem.  
    • Istabas augus, kas pa vasaru dzīvojās ārā, septembra sākumā ienes atpakaļ telpās. Jo agrāk to izdarīsi, jo vieglāks tiem būs adaptācijas periods. Proti, augiem jāpierod pie istabas apstākļiem un gaisa mitruma maiņas. Pārstādi, ja nepieciešams. Podu izvēlies tikai nedaudz lielāku par iepriekšējo. Pirms pārvietošanas uz telpām rūpīgi apskati augus. Aizvāc vecās un bojātās lapas. Ja nepieciešams, papildini podos augsni. Ja augus apsēduši insekti, vispirms nomiglo ar piemērotu augu aizsardzības līdzekli, nogaidi diennakti un tikai tad nes telpās.
    • Septembra otrajā pusē vari pamazām sākt nogriezt ziemciešu lakstus. Neliec kompostā. Labāk sadedzini. Delfīnijām ziedkātus nenogriez. Citādi stublājos pa ziemu sakrāsies ūdens un veicinās augu izsalšanu. To izdarīsi pavasarī.  
    • Jāsāk rakt, dalīt un pārstādīt noziedējušās ziemcietes – peonijas, pelašķus, dienziedes, flokšus, hostas, pīpenes, rodžersijas, astilbes, īrisus, ligulārijas, kazbāržus un citas. Atceries, ka ziemcietes, kuras zied rudenī, rok un dala pavasarī.  
    • Sagatavot augsni un turpināt stādīt sīpolpuķes – hiacintes, dekoratīvos sīpolus, kamasijas… Krokusus un narcises vajadzēja jau iestādīt, bet, ja tas nav izdarīts, stādi pēc iespējas ātrāk. 

    Ja septembra beigās iesēsi viengadīgās puķes, piemēram, dzelzenes un rudzupuķes, nākamajā vasarā šie augi uzziedēs krietni agrāk.

    • Septembris mēdz būt arī silts un sauss, tādēļ neaizmirsti turpināt kopt un mēslot puķes podos un balkonkastēs. Dobēs it īpaši aplaisti astilbes un kazbāržus.
    • Ja salnas nokodušas begoniju lapas, nogaidi pāris dienu un tad uzmanīgi izroc no augsnes bumbuļus. Stublājus nolauz (tiem ar vieglu krakšķi jāatdalās no bumbuļa) un bumbuļus novieto sausā vietā, vislabāk saulē, lai apžūst. Ziemā bumbuļus glabā sausās skaidās vai kūdrā vēsā vietā.  
    • Ravē un rušini augsni, it īpaši ap daudzgadīgajām puķēm. Uzber auglīgu kompostu vai bagātinātu kūdras substrātu. Tas atvieglos pirmos kopšanas darbus nākamā gada pavasarī.   
    • Pārliecinies, vai zem ziemciešu lapām nav salīduši gliemeži  pārziemošanai. Salasi tos un iznīcini!  
    • Iegādājies kompleksos minerālmēslus ar zemu slāpekļa (N) saturu. Tie noderēs gan rozēm, gan rudens mēslošanai ziemcietēm. Paaugstināts kālija (K) saturs stiprinās augu veselību un palīdzēs veiksmīgi pārziemot mūsu nepastāvīgajās ziemās.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē