• Kas septembrī jādara dārzā?

    Dārzs
    Ārija Rudlapa
    1. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels un Shutterstock
    Svaigiem zaļumiem mēneša sākumā vēl vari iesēt rukolu, kressalātus un dilles, iesaka Ārija Rudlapa, agronome, bioloģiskās lauksaimniecības speciāliste.

    Septembrī galvenais darbs ir ražas vākšana.

    • Glabāšanai raža jāvāc sausā laikā – neatkarīgi no tā vai dārzeņi auguši virs vai zem zemes. Ja dārziņš neliels, sakņaugus – bietes, burkānus, kāļus – vari droši vākt visa mēneša garumā izlases veidā: izrauj lielākos, bet sīkos atstāj vēl paaugties un piebriest. Nepāraudzē! Jo, pazeminoties gaisa temperatūrai, sakņaugi mēdz plaisāt, kā arī kļūst cieti un šķiedraini.
    • Ja naktī bijusi salna, bet ir brīvs laiks vākšanai, tad nogaidi, kamēr gaiss no rīta iesilst vismaz līdz 9 grādiem. Vēsumā saknes kļūst trauslas un pat pie mazākā trieciena plaisā, tāpēc glabāšanai vairs nederēs. Pārbaudīts, ka glabāšanai der tikai vislabākā un visveselākā ražas daļa. Pārējais jāpārstrādā, jāizlieto ātri vai jānes uz komposta kaudzi.
    • Ne bietes, ne burkānus, ne kāļus pēc novākšanas nevajag turēt dienām ilgi uz lauka un vītināt, tie jāaptīra un pēc iespējas drīzāk jānoliek glabāšanai paredzētajā vietā.
    • Melnie rutki, kolrābji, rudens redīsi, puravi un kāposti vēl var palikt augt.

    Gurķi un kabači septembrī vairs īpašu kopšanu neprasa. Ja vēl ražo, tad – labi!

    • Laiks novākt ķirbjus. Tie ir gatavi, ja augļi ieguvuši šķirnei raksturīgo krāsu un stingru mizu.  Tos ieteicams vēl kādu nedēļu paturēt ārā sīko brūcīšu apdziedēšanai, kāta apžāvēšanai un mizas nobriedināšanai. Ķirbjus novāc atstājot mazu kātiņu.
      • Atrodi vietu, kur ķirbjus salikt tā, lai tie neciestu no salnām un lietus, bet varētu vēl sasildīties saulē un apžūt. Ja ķirbji cietuši no salnām, tos novāc un tūlīt pārstrādā. Var mēģināt vēl kaut ko saglābt, dzestrajā rītā uz augļiem lejot aukstu ūdeni un atstājot tos pie auga. Ja salna bijusi neliela, auglis aizdziedē brūci un atveseļojas. Pavasari uz skapjaugšas tāds nesagaidīs, bet kādu laiku glabāsies.
      • Siltumnīcā jānovāc gatavie tomāti un paprikas. Ja laiks pieturas silts un augi ir veseli, septembrī tie vēl var tur palikt un briedināt aizmetušos zaļos augļus. Rūpējies, lai siltumnīcā nebūtu krasu temperatūras svārstību, un vienmērīgi laisti, lai pasargātu augļus no plaisāšanas. Vakaros, kad kļūst vēss, siltumnīcas durvis aizver, bet no rīta, kad saule sāk sildīt, atkal atver. Laba ventilācija jānodrošina arī rudenī, jo kondensāts veicina puves attīstību. 
      • Septembra sākumā vēl vari sadalīt un pārstādīt maurloku cerus un citus daudzgadīgos sīpolus, arī rabarberus, raudenes un piparmētras. Ja šos augus nav nepieciešams pavairot, tad samēslo to dobes ar kompostu.
      • Svaigiem zaļumiem mēneša sākumā vēl vari iesēt rukolu, kressalātus un dilles. Kaut kas izaugs arī āra dobēs. Ja nederēs galdam, būs zaļmēslojumam. Labāk zaļumus sēt stādu kastītēs vai podos. Lai sadīgst un saņemas zem klajas debess, bet vēlāk turpina augt, ienesti siltumnīcā vai gaišā verandā.

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē