• Kas raksturo veselīgus ru­dens ap­avus?

    Zelta padomi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    20. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lai gan ap­avu iz­vē­li no­sa­ka arī skais­tums, gribas, lai kāja tajos justos ērti.

    5 priekšnoteikumi, lai kāja justos labi

    1. Apavi ir iz­ga­ta­vo­ti no da­biskās vai pre­sē­tās ādas, jo ta­jos pē­das var el­pot – mai­nās gaiss, un tiek uz­sūk­ti svied­ri. Tik­pat caur­lai­dīgs sin­tē­tis­kais ma­te­ri­āls vēl nav iz­gud­rots!
    2. Elas­tīgs papēdis, lai, ejot pa bru­ģi vai as­fal­tu, ne­ro­das ciets at­si­tiens, ko sa­ņem ce­ļu un gū­žu lo­cī­ta­vas, mu­gur­kauls.

      Sieviešu zābakiem ieteicamais pa­pē­ža augs­tums ir 4–5 cm.

    3. Apaviem ir pie­tie­ka­mi plats purn­gals, lai vi­si pirk­sti – sā­kot no īk­šķa līdz ma­za­jam – jus­tos ēr­ti un ne­tik­tu sa­spies­ti ko­pā. Ja zā­ba­ka de­guns šaurs, tur­klāt pa­pē­dis ļo­ti augsts, tad pē­da šļūc uz priekš­u, pirk­sti sa­stum­jas ko­pā un ie­spī­lē­jas spic­pur­ni­ņā. Tie liecas cits ci­tam vir­sū, un īk­šķis var sākt de­for­mēties.
    4. Ide­āla zā­ba­ka iek­šējā zo­lī­tē no­teik­ti jā­būt spe­ci­āliem pacēlumiem – su­pi­na­to­riem. Pē­dai ir di­vi iz­lie­ku­mi: ga­re­nis­kā vel­ve un šķēr­svel­ve, viens izliekums ir kā ar­ka pē­das iekš­pu­sē, otrs – zem pirk­stu sā­ku­ma. Tur arī va­ja­dzē­tu būt su­pi­na­to­riem, lai tie sta­bi­li­zē­tu pē­du un lai līdz pat sir­mam ve­cu­mam pēda spē­tu sa­gla­bā­tu sa­vus da­bis­kos iz­lie­ku­mus. Tur­klāt su­pi­na­to­riem jā­būt pie­tie­ka­mi elas­tī­giem, lai tie uz kat­ru so­li arī maz­liet tre­nē­tu pē­das mus­ku­ļus un amor­ti­zē­tu trie­cie­nu. Iz­ņe­mot kur­pes zo­lī­ti, šiem iz­lie­ku­miem jā­būt re­dza­miem. 

      Ne­uz­ķe­ries uz viltotiem su­pi­na­to­riem – mīk­stiem no­šū­tiem po­ro­lo­na spil­ven­ti­ņiem! Tie ne­ko ne­bal­stīs un sa­plaks jau pēc pirmajās die­nās.
    5. Zolītei jābūt iz­ņemamai – tā ir vēl viena pazīme, pēc kuras var pazīt ve­se­lī­gus ap­avus. Va­ka­rā zo­lī­ti va­jag vis­maz līdz pus­ei iz­vilkt lau­kā, lai iz­žūst. Ap­avi kal­po il­gāk, ja tos ne­valkā diendienā, bet ik pa laikam ļauj tiem at­vilkt el­pu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē