• Kas jūnijā jādara augļu un ogu dārzā?

    Dārzs
    Valentīna Pole
    8. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jūnijā laiks retināt plūmju, ābolu un bumbieru augļaizmetņus!

    Augļu un ogu dārza darbi jūnijā. Iesaka Valentīna Pole:

    • Turpini augļu koku un ogulāju mēslošanu, bet atceries – slāpekli saturošu mēslojumu drīksti dot ne vēlāk kā līdz jūnija vidum. Pretējā gadījumā jaunie dzinumi (īpaši jauniem kokiem) izaugs ļoti gari, laikus nenobriedīs un ziemā var apsalt, jutīgāka šķirne var izsalt pavisam. Pārāk lielas slāpekļa devas pasliktina visu augļu un ogu izskatu un garšu. Augļu kokiem labs indikators slāpekļa vajadzībai ir ikgadējie pieaugumi. Ja tie pagājušajā gadā bijuši līdz 40 cm garumam, tad slāpekļa mēslojums jādod mēreni; ja garāki – slāpekli kādu gadu vispār var nedot.
    • Nogatavojas zemenes un saldie ķirši. Ķiršu lasīšanā parasti jāsacenšas ar putniem – kurš ātrāk! Nopērkamie putnu atbaidītāji parasti darbojas dažus gadus, pēc tam putni pierod – pat pie gāzes lielgabaliem. Kad esošie putnu biedētāji vairs nedarbojas, izdevīgi būtu ar tiem mainīties. Samainīties ar kaimiņiem, radiem, draugiem. Nereti izmanto dažādus tīklus, ar ko apklāj koku. Šai metodei ir liels mīnuss – tīklos putni mēdz ieķerties un sapīties. Skats ir baiss.
    • Ja ķirsis izaudzis milzīgs, to droši vari apgriezt ar visām gatavajām ogām. Jāgriež no galotnes. Tā pazemināsi koku, izgaismojot palikušos zarus, un tiksi pie ogām.
    • Ļoti svarīgs darbs jūnijā sausā laikā ir augu laistīšana. Sevišķi prasīgas pēc mitruma ir avenes, zemenes, krūmmellenes, arī jauniestādītie kociņi un ogu krūmi.
    • Jaunajiem kociņiem pirmos 3–5 gadus jānodrošina ap stumbru 50 cm rādiusā tīra augsne vai – labākajā gadījumā – mulča. Ja augļu koku iestāda zālienā vai pļavā, galvenie konkurenti par ūdeni un barības vielām ir stiebrzāles. To nopļaušana neko nelīdzēs, tāpat, pastiprināti mēslojot kociņus, visu labumu paņems zāle, bet kociņi paliks badā. Ja koki vecāki, zem tiem var audzēt piemēram, samtenes, ko pēc noziedēšanas ierok augsnē. Skaisti izskatās zem ābelēm sastādītas pavasara sīpolpuķes. Tās zied, kamēr kokam vēl nav lapu, bet pēc tam lapas atmirst un kokam netraucē, taču – arī tās nedrīkst stādīt zem jauniem kociņiem!
    • Aptuveni jūnija vidū pastiprināti sāk birt augļaizmetņi visiem augļu kokiem, ļoti redzams tas ir ābelēm. Par to nav jāuztraucas – tas ir dabīgs process, jo koks atbrīvojas no tiem augļaizmetņiem, kurus nespēs pabarot. Dabīgā jeb fizioloģiskā nobire ļoti atšķiras dažādām šķirnēm. Ir tādas, kurām raža tomēr paliek ļoti bagātīga, un tad jūnija beigas ir īstais laiks augļaizmetņu retināšanai. Retināšana uzlabo augļu kvalitāti. Ābelēm, bumbierēm noplūc tos augļus, kas atrodas zaru apakšpusē. Tie vienmēr būs nepievilcīgi, nekrāsosies. Auglim no augļa jāatrodas aptuveni sprīža attālumā. Ja ķekarā attīstījušies visi augļi, atstāj vienu. Parasti vēlme ir atstāt vidējo, jo tas ir vislielākais. Tomēr vidējam auglim veidojas kropls un īss kātiņš. Ja nav iespējas izretināt visu koku, izdari šo darbiņu dažiem zariem, un redzēsi atšķirību!
    • Obligāti jāretina arī plūmes. Sākumā šķiet, ka pēc iespējas jāsaglabā pēc visa raža, bet tad plūmju nogatavošanās laikā jāliek stutes, liela daļa plūmju nokrīt, sapūst, un tās vienkārši jāved uz kompostkaudzi… Plūmes cita no citas jāatstāj vismaz 5 cm attālumā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē