• Kas jūlijā jādara dārzeņu dobē?

    Darbi jūlijā
    Ārija Rudlapa
    10. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lielā sēšana un stādīšana jūlijā ir pierimusi, bet ir vēl citi darbi, kas jāuzspēj izdarīt šajā mēnesī. Konsultē Ārija Rudlapa, agronome, bioloģiskās lauksaimniecības speciāliste.

    Darāmie darbi:

    • Jūlijā raizes mēdz sagādāt sīkgalvīte – nezāle, kas pavairojas ar sēklām un pārņem dārzus vasaras otrajā pusē. To var ierobežot, regulāri rušinot augsnes virskārtu vai noklājot mulču ap augiem. Ja kādā dārza daļā raža novākta, apsēj to ar prognozējumu zaļmēslojuma augu – eļļas rutkiem, sinepēm vai citu –, lai visu nepārņem sīkgalvīte.
    • Jūlijā dārzs ir dāsns, taču tas, ka esi sējusi un aprūpējusi dārzeņus, nenozīmē, ka tos visus arī varēsi novākt. Tīkotāji atnāk no meža, piemēram, stirnas un brieži panašķēties ar jaunajām galda bietēm. Baltie tauriņi sadēj oliņas uz kāpostu lapām. Ja stādījumi nelieli, pēc tauriņu parādīšanās aplūko kāpostaugus, iznīcini olu dējumus un kāpurus. Stādījumus vari pārsegt ar smalku tīklu, lai tauriņi netiek dēt olas. Gan jau viņi atradīs citus augus, kur bērnus izaudzināt, piemēram, kaimiņa kreses! 
    • Siltumnīcā gurķiem un tomātiem jāvāc raža, taču nedrīkst aizmirst arī izlauzt sānu dzinumus, pakāpeniski jāsamazina lapu skaits un mēneša beigās jau varbūt jānormē raža, apgriežot galotnes.
    • Pārliecinies, vai siltumnīcā ir pietiekami laba ventilācija. Kondensāts un lieks mitrums ir puvēm labvēlīga vide. Tāpēc laisti augus agri no rīta, izvāc vecās lapas, ja mani kaut mazākās slimības pazīmes. Ja gaisa temperatūra siltumnīcā tuvojas plus 30 grādiem, tomātiem nenobirst ziedputekšņi, tāpēc laiku pa laikam pakustini augus.

    Atklātā laukā to izdarīs vējš, bet siltumnīcā par to jāparūpējas kopējam.

    • Neaizmirsti, ka jūlija beigās jānovāc ziemas ķiploki. Mēneša sākumā izlauz ziednešus. Kamēr tie jauni un maigi, varēsi tos izmantot ekskluzīvu marinējumu un pesto gatavošanai. Kādu galviņu ieteicams atstāt, lai noteiktu ķiploku gatavību un pareizo novākšanas laiku. Ja atstātās ziedgalviņas nedaudz ieplaisā, ķiploki jārok nost. Par vēlu novāktās galviņas būs saplaisājušas, kas var būt bojājumu iemesls.
    • Parūpējies arī par rabarberiem, skābenēm un maurlokiem, lai tiem palīdzētu uzkrāt spēkus ziemai un nākamajam pavasarim. Jānogriež ziedneši un vecās lapas, jāizravē nezāles, jāpalutina ar mēslojumu. Mēneša beigās, ja vien laiks nav pārāk karsts un sauss, vari dalīt rabarberu un daudzgadīgo sīpolu cerus un veidot jaunus stādījumus.

    Ja tev garšo lapu salāti, pamēģini rudenim izaudzēt endīvijas un radičio. 

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē