• Kas jāzina par kaļķa izmantošanu dārzā?

    Dārzs
    Jūlija Vilcāne
    22. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Dārzā lietojamā kaļķa pamatā ir kaļķakmens bez piemaisījumiem. Tā izmantošana ir plaša un tieši rudens un ziemas periodā īpaši svarīga! Skaidro Jūlija Vilcāne, agronome, mikrobioloģe, projekta augiem.thinkific.com vadītāja.

    CaCO3

    Šāda ķīmiskā formula ir kalcija karbonātam, ko satur tādi ieži kā krīts un kaļķakmens. Dārzā izmanto kaļķakmeni bez citu vielu piejaukuma (kā dzelzs vai smilts). Un, lai arī tehniski kaļķis un krīts nav sinonīmi, ikdienā gan profesionāļi, gan amatieri mēdz lietot abus nosaukumus, ar to saprotot CaCO3.

    Lai mazāk skāba augsne!

    Kaļķis ir viena no pamatvielām, ko izmanto augsnes skābuma mazināšanai, jo tas augsnes pH līmeni izmaina ātri, kaut arī tā ietekme nav ilgstoša. 

    Var izmantot dažādus materiālus – kaļķakmens miltus, granulētu kaļķi, krītu. Tie ir tūlītējas iedarbības materiāli, un augsnes pH līmenis paaugstināsies ātri. Ilgtermiņa efektam labāk papildus izmantot arī dolomītmiltus un šķembas.

    Granulētajā kaļķī, kas ir ērts lietošanā, jo neput un neveido baltu kārtu uz mauriņa vai dobēm, pamatā ir krīts ar dolomītmiltu piedevu.

    Kad?

    Rudens, ziema ir labākais laiks, lai augsni kaļķotu pastiprināti, jo augi ir miera periodā vai arī to dobēs nav nemaz, lietus un sniegs ieskalo kaļķi dziļāk augsnē, un skābums mazinās.

    Cik daudz?

    • Pirms kaļķošanas pārliecinies, ka augsnei tas tiešām ir vajadzīgs, izmērot pH līmeni ar universālindikatora šķīdumu vai aiznesot uz laboratoriju. Vietās, kur dārzs bijis jau gadiem, bieži tiek lietoti pelni – tad kaļķošana var arī nebūt vajadzīga. Ir augi, kas vēlas nedaudz skābāku vidi, citi – bāziskāku, taču lielākoties robežās no vāji skābas līdz neitrālai jeb pH 6,2–7,0. 
    • Smilšainākās augsnēs kaļķošanas devas būs mazākas, māla augsnēs un kūdrā – lielākas. Atkarībā no augsnes tipa, deva var atšķirties pat četras reizes. Lai palielinātu augsnes pH no 5 uz 6, smilšmāla augsnē nepieciešami ap 7 kg kaļķa uz 10 m2, profilaktiskā uzturošā deva ir 10 kg uz 100 m2. Devas atšķirsies arī katram materiālam, ar tām jāiepazīstas uz iepakojuma.

    Kur vēl derīgs?

    • Koku balsināšanā – ar kaļķi balsina gan augļu, gan dekoratīvos kokus, lai to miza nesakarstu ziemas saulainajās dienās.
    • Siltumnīcu balsināšanā – vasaras karstajās dienās tas rada noēnojumu un palīdz samazināt karstumu siltumnīcā, būtiski uzlabojot augu pašsajūtu. Var izmantot tīru kaļķi, atjauktu ar ūdeni, vai speciālos maisījumus, piemēram, Nixol.
    • Slimību ierobežošanai – kaļķis ir arī viena no slavenā Bordo šķīduma sastāvdaļām, bet kaļķa putriņu tīrā veidā var izmantot arī dažādu brūču apstrādei, piemēram, tomātiem pēc lapu noplūkšanas, lai uz brūcēm neveidojas puve.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē