• Kas jāņem vērā uzticama grila izvēlē?

    Kā pareizi?
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Svaigs gaiss, aromātiski grilējumi, pašu audzēti dārzeņi, zaļumi un jauka kompānija – viss, kas vajadzīgs, lai brīvdiena būtu izdevusies. Un garšīgas maltītes pagatavošanai tev vajag uzticamu grilu!

    Liekam mierā vienreiz lietojamās folija pannas, kas paredzētas desiņu cepšanai brīvā dabā. Meklēsim grilus, kas ļauj pagatavot baudāmu ēdienu un kalpo daudzus gadus. Tādi patiešām ir, turklāt grilu izvēle ir plaša: pa prātam atradīs gan tie, kam budžets ir ierobežots, gan tie, kam tas nav svarīgi; gan tie, kas uzskata, ka tikai grilējumam uz oglēm ir īpaša garša, gan tie, kas dod priekšroku paredzamai, viegli regulējamai grilēšanas temperatūrai.

    Ir trīs veidu grili: elektriskie, gāzes vai kokogļu. Šoreiz stāsts par tiem, ko var izmantot kaut tālā pļavā – gāzes un kokogļu griliem. Abu veidu grili pieejami dažādās cenu kategorijās un ar pieticīgu vai visai bagātīgu aprīkojumu.

    Kokogļu grils

    Tradicionāls kokogļu grils. Foto: no publicitātes materiāliemKokogļu grili mēdz būt gan kantaini, gan apaļi, gan komplektā ar vāku, gan bez tā. Labāk aprīkotiem griliem būs arī ērti iztīrāma pelnu tvertne un dažiem modeļiem – pat piemontēta kūpinātava, kurā vienlaikus ar grilēšanu uz restēm var kūpināt gaļu, jo dūmi tiek novadīti uz kūpinātavu.

    Veikalu piedāvājumā ir arī tā sauktie BBQ grili ar papildu paplāti ūdenim virs oglēm vai, piemēram, grili, kam kastes vienā pusē ir grilēšanas reste, bet otrā – vieta iesmiem (to dēvē arī par mangali). Ja grilē reti, salīdzinoši labu grilu var nopirkt pietiekami lēti.

    Tiem, kam patīk grilēt gaļu ar malku, nevis ieberot veikalā pirktās kokogles, noteikti jāpievērš uzmanība grila tērauda kvalitātei. Jo biezāks tērauds, jo ilgāk grils kalpos.

    • Priekšrocības. Smeķīgais dūmu aromāts, ko var iegūt tikai tad, ja grilu kurina ar dabisku materiālu – malku. Labam grilēšanas rezultātam vienīgi jāspēj noķert īsto ogļu temperatūru.
    • Papildu aprīkojums. Dažiem grilu modeļiem var iegādāties papildu aprīkojumu, piemēram, vāku, jumtiņu un, protams, dažādus aksesuārus.
    • Papildu izdevumi. Tos ogļu grilam rada kurināmais. Ja grilē bieži un ikreiz pērk kokogles, sezonas laikā var iztērēt visai lielu summu – apmēram tik, cik būtu jāmaksā par gāzes balonu gāzes grilam.
    • Kopšana. Kokogļu grila restes pēc grilēšanas jānomazgā. Izmantot speciālo grilu tīrīšanas līdzekli nav obligāti – derēs jebkurš cits, kas spēj attaukot virsmu. Bet, ja kāds ir iecienījis konkrēta zīmola grilu un uzticas tikai tam, tad arī grila aksesuārus un kopšanas līdzekļus var izvēlēties no tā paša ražotāja piedāvājuma.

    Gāzes grils

    Jaudīgs gāzes grils. Foto: no publicitātes materiāliem

    Katram grilu ražotājam ir sava ēdienu grilēšanas filozofija, un no tā atkarīgs, kā ir uzbūvēts grils. Ja grila vāks atrodas salīdzinoši augstu virs grilēšanas restēm un deglis samērā zemu zem tām – grilēšanas laiks būs ilgāks, toties gaļa ne vien grilējas, bet arī izsutinās un kļūst ļoti mīksta. Savukārt, ja deglis ir tuvu restēm, gaļa ātri apcepas un iegūst kraukšķīgu garoziņu, kas daudziem ļoti garšo.

    Cik lielu un jaudīgu grilu izvēlēties, atkarīgs no cilvēku skaita, kuriem parasti grilē, ēdiena, ko ierasts šādi gatavot, un grila izmantošanas biežuma.

    Pirkt lielu, labu gāzes grilu vērts tad, ja virtuve vasarā tiek pārcelta ārā un uz grila gatavo ne tikai gaļu, bet arī dārzeņus un desertus.

    Priekšrocības. Gāzes grils ir gatavs darbam piecas līdz septiņas minūtes pēc ieslēgšanas. Temperatūru var ļoti ērti regulēt, turklāt katram deglim ir sava ieslēgšanas poga. Tas nozīmē, ka gāzi var tērēt atbilstoši gatavošanas apjomam.

    Gāzes grila cenu nosaka:

    1. Zīmols. Arī grilu ražošanā ir uzņēmumi ar pazīstamu nosaukumu, tradīcijām un labu reputāciju, un ir arī tādi uzņēmumi, kas ražo labus grilus, taču tie vēl tikai iekaro savu vietu tirgū.
    2. Degļa izgatavošanas materiāls. Tas var būt čuguns vai nerūsējošais tērauds.
    3. Degļa jauda. Lētākajiem griliem arī degļa jauda parasti ir mazāka. Vēl jāpievērš uzmanība liesmas kliedētājiem virs degļa un to metāla kvalitātei.
    4. Restes grilēšanai. Dārgākiem griliem tās ir no čuguna, dažiem tērauda ar emaljas pārklājumu. Labas ir gan vienas, gan otras, taču profesionāli pavāri biežāk izvēlas grilu ar čuguna restēm.
    5. Papildu aprīkojums. Piemēram, metāla skapis ar durtiņām zem grila, kur var ievietot gāzes balonu (tikai tad, ja virs šīs vietas ir slēgta virsma, kas garantē balona ugunsdrošību). Papildu aprīkojums var būt arī sānu deglis jeb papildu gāzes virsma, uz kuras var uzlikt katliņu vēl kāda ēdiena pagatavošanai, kā arī stikls, kas iemontēts vākā, lai, to nepaceļot, var ērti vērot grilēšanos.
    6. Papildu izdevumi. Pērkot gāzes grilu, būs jātērējas arī gāzes balonam un gāzei. Iespējams iegādāties speciālus grila gāzes balonus, kas ir ļoti ērti lietošanai. Balons var būt neliels, uzpildīts ar 5 kg gāzes, vai lielāks, pildīts ar 10 kg gāzes. Mazāko ir ērti pārvadāt, un tieši tādam nolūkam tas arī ir paredzēts, savukārt lielais ir labs ar to, ka tā pietiek 20–25 grilēšanas stundām jeb vidēji vienai Latvijas siltajai sezonai. Taču tad, kad gāze būs izkurināta, balonu var apmainīt pret pilnu, maksājot tikai par gāzi. To var izdarīt lielākajos veikalos, kur pārdod grilus, vai gāzes tirdzniecības vietās.
    7. Kurināšana. Lai savienotu gāzes balonu ar grilu, vajadzēs zema spiediena reduktoru, kas aptur gāzes plūsmu, ja, piemēram, caurulē rodas noplūde. Dažiem grilu modeļiem tas ir komplektā, bet lielākajai daļai nav. Gāzes grila kurināšanai var izmantot arī gāzes balonu, kas ikdienā pievienots plītij, taču, lai balonu saslēgtu ar grilu un nodrošinātu gāzes padevi, būs nepieciešama caurule ar atšķirīgu reduktoru.
    8. Kopšana. Gāzes griliem ir pašattīrīšanās funkcija: ieslēdz grilu, aizver vāku, un nosēdumi uz restēm sadeg līdz pelniem un nobirst, atliek vien restes noslaucīt. Dažu grilu modeļu restes un arī iekšējās tērauda sānu malas var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.
    9. Ērtībai – grila aksesuāri.To ir patiešām daudz – vok pannas un picu akmeņi, lāpstiņas un stangas gaļas grozīšanai, dažādas papildu restes, piemēram, zivs grilēšanai, kā arī šķidrumi un birstes grila tīrīšanai. Var iegādāties arī pārvalku grila uzglabāšanai laikā, kad to nelieto.

     

    Papildu grila veidi:

    Ceļotāju grils. Foto: no publicitātes materiāliem

    Pārnēsājams grils, kas derēs piknikiem, pārgājieniem vai laivu braucieniem. Vāku var izmantot kā papildu grilēšanas laukumu. Kurināt var ar kokoglēm, briketēm vai malku. Grilēšanas laukums 2 × 34 × 22 cm.
     

    Saliekams grils. Foto: no publicitātes materiāliem

    Ērti pārvietojams izjauktā veidā un vienkārši saliekams. Augstākās kvalitātes nerūsējošā tērauda restes. Komplektā – ūdensdroša somiņa kokoglēm un ūdensdroša neilona soma grilam.

    Iesaka speciālists

    • Pavārs Ēriks Dreibants: Parasto grilu var pārvērst kūpinātavā

    Man patīk grilēt uz kokoglēm. Manuprāt, gāzes grils tomēr ir otrajā vietā aiz dzīvās uguns grila. Pērkot jebkādu grilu, vispirms noteikti jānovērtē metāla biezums. Ja plānots grilu izmantot vairākus gadus, tam jābūt biezam – pacel un sajūti, ir svars, vai nav. Grils jāizvēlas tāds, lai tā tilpums nodrošina un iespējami ilgi uztur augstu ogļu temperatūru. Ideāli, ja grila tvertne ir nevis kvadrāta vai apaļas formas, bet garena.

    Es daru tā: vispirms sakurinu malku. Kad veidojas ogles, to lielos gabalus nostumju vienā malā. Uzlieku virs oglēm restes ar gaļu. Kad ogles sāk apdzist, ik pa laikam spēcīgākai temperatūrai pielieku klāt malā nostumtās ogles, kas jau izdegušas labā lielumā un vajadzīgajā karstumā. Izmantot ogles no maisa man nepatīk. Pirmkārt, manā saimniecībā malkas ir diezgan, otrkārt – nekad nevar paredzēt, vai nopirktās ogles labi degs. Ja tomēr kāds tās izmanto, neiesaku aizdedzināt ar degšķidrumu. Laukos noteikti atradīsies skali, kas der iekuram.

    Noteikti blakus grilam jābūt ūdens traukam, ja nu gadījumā kaut kas aizdegas, un arī garām stangām, ar kurām apgriezt gaļu. Pēc grila izmantošanas ogles no tā jāizber. Restes vislabāk var notīrīt, ja pēc tam, kad viss jau pagatavots, ap restēm aplipušajām ēdiena paliekām ļauj sadegt, uzliekot grilam vāku. Ja vāka, kas uztur karstumu, nav, restes var apsegt ar foliju.

    Grilu var pārvērst arī par ātro kūpinātavu, tikai vajadzīga metāla panna vai paplāte.

    Uz tās uzber skaidas, pārklāj ar foliju, sadursta tajā caurumus, liek pannu virs oglēm, uz folijas liek gaļu un pārklāj ar foliju. Skaidas sāks gruzdēt, un dūmi pa caurumiņiem nokļūs uz produkta. Zivs šādi būs gatava samērā ātri, bet, ja šo paņēmienu izmanto gaļas pagatavošanai, to vispirms vēlams apgrilēt gandrīz gatavu un tikai tad uz minūtēm desmit likt uz dūmiem.

    Īpašais jautājums

    Vai visi lētie grili ir slikti?

    Tā gluži nav. Arī salīdzinoši lēti grili var godam nokalpot sezonu un ilgāk, tikai pērkot der ņemt vērā paredzamo gatavošanas biežumu. Un vēl – katram grilam ir sava funkcija. Piemēram, saliekamie grili nav paredzēti ikdienas izmantošanai, bet gan dodoties piknikā, izbraukumā vai ceļojumā, – grilu var salikt, un tas automašīnā neaizņem daudz vietas.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē