• Kas jāņem vērā, ja gribi pirkt jaunu gludekli

    Noderīgi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    27. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja plāno iegādāties jaunu gludināmo, svarīgi nopirkt tādu, kas nepievils, bet gludinās drēbes ātri un labi.

    Jaudai ir nozīme

    Viens no svarīgākajiem laba gludekļa rādītājiem ir jauda, jo tā atbild par gludināmās virsmas uzsilšanu. Lielāka jauda garantē ātrāku gludekļa uzsilšanu un stabilu temperatūru gludināšanas laikā, kas ir svarīga burzījuma izlīdzināšanai.

    Pastāv viedoklis, ka vienam vai diviem cilvēkiem, kuriem nav pārāk daudz jāgludina, pietiek ar gludekli, kura jauda ir 1000–1500 W; nelielai ģimenei – 1500–2000 W, bet gludeklis ar jaudu virs 2000 W jau tiks galā gan ar lielu veļas apjomu, gan jebkuru, arī ļoti biezu, audumu.

    Tomēr prātīga izvēle arī vienam cilvēkam un nelielai ģimenei ir gludeklis no 2000 W, jo tas ātrāk sakarst, ātrāk sasniedz vajadzīgo temperatūru un gludina daudz labāk.

    Gludināmā virsma

    Gludināšanas efektivitāte ir ļoti atkarīga no gludināmās virsmas pārklājuma. Lai gan ražotāji piedāvā gludekļus ar dažādu smalku gludināmo virsmu nosaukumiem – Ultraglide, Steam Glide, Palladium Glissee un citiem –, to pamatā ir metāls, metālkeramika un keramika, teflons, kombinētie materiāli. Jo kvalitatīvāks virsmas pārklājums, jo labāk gludeklis slīd, to nevar tik viegli saskrāpēt, turklāt audums nepielīp pie karstās virsmas.

    Gludeklis ar alumīnija virsmas pārklājumu ir vieglāks, taču arī sliktāks, jo nav tik izturīgs, ātri saskrambājas, un tas savukārt izraisa audumu piedegšanu.

    Alumīnija un nerūsējošā tērauda gludekļi parasti ir arī lētāki. Labāki ir gludekļi ar keramikas virsmu – tie labi slīd, nesaburzot apģērbu, turklāt pat smalki audumi nelīp klāt un nepiedeg. Gludekļi ar teflona virsmu vairāk domāti zīda un citu smalku audumu gludināšanai, taču labi kalpos jebkādu drēbju gludināšanai.

    Izvēloties gludekli, ņem vērā:

    • Ja jāgludina ikdienas apģērbs, gultasveļa, ja darina rokdarbus, kas prasa nogludināt vīles, jāmeklē jaudīgs gludeklis ar spēcīgu tvaika padevi.
    • Ja regulāri jāgludina izejamās drēbes, piemēram, uzvalka bikses, jāmeklē gludeklis, kura virsma nepadara audumu spīdīgu.
    • Kādreiz labs skaitījās smags gludeklis, bet tagad labs ir viegls gludeklis, jo tas visu dara ar tvaiku. Gludeklim jābūt arī ergonomiskam, tāpēc jāpacilā un jāizmēģina vairāki gludekļi un jāizvēlas tas, kurš visērtāk iegulst rokā.
    • Uzmanības vērts ir arī ūdens rezervuāra apjoms – cik daudz tajā var iepildīt ūdeni. Ja vienā reizē daudz jāgludina, labāk izvēlēties gludekli ar lielāku tvertni, lai gludināšanas vidū nav jāpapildina ūdens krājumi. Tāpat vērts atcerēties, ka vārīts ūdens veido lielāku aplikumu nekā parasts krāna vai akas ūdens (lai gan arī tas var būt izteikti kaļķains).
    • Daļai gludekļu ir ne tikai horizontālās, bet arī vertikālās gludināšanas funkcija. Tā var būt noderīga, ja vairs nav laika gludināt ierastajā veidā. Proti, ja ir šī funkcija, tad var ātri izgludināt nelielas krunciņas uz apģērba, neizvelkot gludināmo dēli.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē