• Kas jādara dārzeņu dobē jūnijā?

    Darbi jūnijā
    Ārija Rudlapa
    1. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jūnijā aug gan sētais un stādītais, gan nezāles. Šī mēneša galvenais darbs ir ravēšana un rušināšana. Konsultē ĀRIJA RUDLAPA, agronome, bioloģiskās lauksaimniecības speciāliste.
    • Rabarberu, skābeņu un ziemojošo sīpolu ražu varēja novākt jau maijā, taču šie ilggadīgie dārzeņi kopjami arī jūnijā. Laikus apgriez ziednešus, novāc vecās lapas, izravē un palutini ar mēslojumu. Ziedēšana tiem paņems daudz spēka un negatīvi ietekmēs gan nākamā gada ražu, gan stādījuma ilgmūžību.
    • Līdz Līgo dienai vēl vari paspēt iesēt jaunas skābenes, salātus, dilles, baziliku un citus zaļumus. Arī jūnija burkāni līdz rudenim izaugs, turklāt tos mazāk bojās burkānu lapu blusiņa. Tāpat izaugs kāļi un galda bietes.
    • Līdz mēneša vidum vari droši stādīt dobēs kāpostus, ķirbjus, gurķus un sviesta pupiņas.
    • Kolrābjus, rāceņus un turnepšus līdz vasaras saulgriežiem sēj dobēs. Taču rēķinies, ka kāpostu dzimtas dārzeņi ļoti garšo spradžiem, kas īpaši agresīvi ir saulainās, vējainās dienās. Var gadīties, ka augi tiks nograuzti dažu dienu laikā. Tāpēc sējumus un stādījumus pasargā, nosedzot tos ar agrotīklu. Palīdz apputināšana ar pelniem. Tas jādara agri no rīta, kad augi vēl klāti ar rasu. Pelnu vietā varot izmantot arī maltus asos, sarkanos piparus, bet es to neesmu mēģinājusi. Regulāri uzirdini augsni ap augiem, lai neveidotos garoza.
    • Rudens ražai iesēj arī cukurzirņus. Taču, ja ir sauss un laistīšana nav iespējama, zirņi var nesadīgt. Sēklas pirms sēšanas vari izmērcēt un pat sadiedzēt. Tad jāseko, lai dīgsti sausajā augsnē neiekalst.
    • Vēl vari paspēt siltumnīcā iestādīt tomātus, tikai – raža būs vēlāk.
    • Centies tomātiem sānu dzinumus izlauzt iespējami agrāk, lai augs velti netērē spēkus. Tas darāms katru nedēļu. Apgriezt lapas gan nesteidzies, jo augšanai un ražas veidošanai augiem nepieciešama fotosintēzes virsma. Ja gribi skaistus un vienāda lieluma augļus, ķekaros jāizkniebj ziedi, atstājot katrā tikai trīs labākos augļaizmetņus.
    • Siltumnīcā augošos augus laisti agri no rīta. Nosedz augsni ar mulču, lai neaug nezāles. Tam labi noderēs apvītināta mauriņa zāle. Tā pasargās augsni no izžūšanas un sadaloties kļūs par mēslojumu. Vari izmantot arī dārzkopības veikalos nopērkamu šim nolūkam paredzētu ūdenscaurlaidīgu segmateriālu.
    • Dārzeņus spēcinās papildmēslojums, it īpaši, ja augsne ir nabadzīga, tajā maz trūdvielu. Vari arī pagatavot dažādas augu vircas. Populārākie ir raudzējumi no nātrēm un tauksaknēm. Tomātiem, gurķiem un ķirbjiem tie patīk.
    • Melnos rutkus sēj tikai pēc vasaras saulgriežiem, pašās mēneša beigās, – agrāk iesētie izziedēs.
    • Ravējot uz nezālēm neskaties kā uz ienaidniekiem, bet tās izmanto. Nepārauguši plikstiņi un nauduļi salātos var aizstāt rukolu, bet svaigās mīkstās balandiņas – spinātus.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē