• Kas ir zeltstarītes un kā ar tām cīnīties dārzā?

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    29. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Dārzā ir ieviesušās pavasara nezāles? Kā tikt vaļā no zeltstarītes?

    Šī nezāle ir agrā pavasarī ziedošā zeltstarīte – zied tik agri kā neviena cita, kamēr kokiem vēl nav saplaukušas lapas. Protams, par šo ziedošo nezāli var arī priecāties, tomēr – uzmanīgi! Zeltstarītei ļoti patīk vairoties, un tā var kļūt par grūti ierobežojamu augu.

    Pavasarī pēc noziedēšanas augs pazaudē savas virszemes daļas un vairs nav atrodams, tādēļ labāk to ierobežot, kamēr zeltstarīte vēl redzama: uzmanīgi jāizrok tās sīpoli. Ļoti iespējams, ka nākamgad vēl kāds sīpoliņš pabāzīs degunu no zemes, jo tie prot labi paslēpties, bet tad arī tas laikus jāizrok.

    Turklāt zeltstarīšu (tāpat arī baltstarīšu, kas ir līdzīga šai puķītei, tikai zied baltiem ziediņiem) sīpolus nevajadzētu mest komposta kaudzē, bet gan iznīcināt. Skaista dārza īpašniecei, ikšķilietei Vijai Zariņai ir tāda pieredze: viņa parasti veido divas komposta kaudzes – vienā liek nezāles un citus dārza atlikumus, bet otrā agresīvāku augu atliekas, arī tādu puķu kā zeltstarīte sīpolus.

    No šīs komposta kaudzes izveidojušos mēslojumu Vija nekad neber uz puķēm, bet tikai uz košumkrūmiem. Ja tur kāds izdzīvojis puķes sīpoliņš vai sēkla iedzīvojas, to likvidēt ir daudz vieglāk.

    Taču tas, protams, nenozīmē, ka zeltstarītes katrā ziņā būtu jāapkaro, – ja dārzs ir pietiekami liels, tām noteikti var atrast piemērotu vietu, kur zeltstarītes netraucē citiem augiem, un – lai zied un priecē visus jau agrā pavasarī!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē