• Kas ir šī neparastā skaistule – Persijas fritilārija?

    Dārzs
    Gunta Šenberga
    28. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai gan fritilāriju sugu ir daudz, no tām pie mums vairākus gadus pēc kārtas ziedēt dobē bez izrakšanas spēj tikai neliela daļa. Persijas fritilārija nav viena no tām, taču tās krāšņuma dēļ dārzu īpašnieki ir gatavi pacensties. Stāsta Ilma Nereta, Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas vadošā dārzkopības speciāliste.

    Īpatnēja liela auguma (līdz metram) skaistule Persijas fritilārija (Fritillaria persica) uz papagaiļu košuma pavasara ziedu fona šķiet īpaši iekārojama tieši tumšo, dūmakaini violeto, gandrīz melno ziedu dēļ. Sīpoli spēj pārziemot dobē arī pie mums un bojā neaiziet. Galvenā atšķirība no citām šeit minētajām fritilārijām – ja sīpoli netiks norakti un izturēti pareizā temperatūrā, diemžēl nākamajā gadā pie mums tie neuzziedēs. Pareiza temperatūra – tā būtu ļoti silta, pat karsta vieta, vismaz plus 25 un pat plus 35–40 grādi. Droši vien dienvidu dzimtenē, saulainajā Dienvidturcijā un Irānā, vasarā zeme ir tieši tik karsta un sīpoli mierīgi nobriest arī augsnē. Tāpēc izrakti tie jāsargā no apdegšanas saulē un izžūšanas. Žāvējot siltumnīcā, tos var piesegt ar avīzi. Var turēt arī nesiltinātos bēniņos, kas saulē sakarst un kur ir ēna. 

    Foto: Shutterstock

    Neko darīt, šīs ir puķes, kuru skaistums prasa upurus. Ja negribas tām kalpot, tad jāstāda kas cits. Bet šo rindu autore, kas arī jau vienreiz aplauzusies, atstājot Persijas fritilārijas dobē neizraktas un nākamajā gadā nesagaidot ziedus, tagad nolēmusi pamēģināt citādi. Šogad stādīšu tās sīpolpuķu groziņā un ar visu groziņu dobē, lai pēc tam, kad lapas nobrūnējušas, var viegli atrast un izcelt. Pēc izsildīšanas rudenī atkal stādīšu groziņā un kopā ar to dobē. Un tad jau redzēs, kas ­sanāks.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē