• Kas augustā jādara dārzā?

    Dārzs
    Ārija Rudlapa
    1. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ko augustā novākt, aprušināt, pārstādīt sakņu dārzā? Konsultē Ārija Rudlapa, agronome, bioloģiskās lauksaimniecības speciāliste.

    Augustā dārzā veicamie darbi:

    • Lai dārzu nepārņemtu nezāles, dobēs, kur raža jau novākta, iesēj kādu zaļmēslojuma augu. Noderēs rudzi, auzas, vīķi, zirņi, pupas, facēlija, sinepes, eļļas rutki, gurķu mētras, griķi. Šie augi atveseļos augsni un bagātinās to ar barības vielām.
    • Dobes no ražas atbrīvojas pakāpeniski cita pēc citas. Augusta sākumā noteikti jau novākti ziemas ķiploki, ja ne, tad laiks to darīt. Arī liela daļa agro kartupeļu droši vien norakti.
    • Tāpat mēneša vidū vācami sīpoli. Tas darāms, ja laksti izskatās apvītuši un sīpoli viegli izraujami no zemes. Sausās un saulainās dienās sīpolus var atstāt uz dobes nobriešanai un apžūšanai. Ilgāk par nedēļu turēt uz zemes gan nevajadzētu, bet gan novietot labi vēdināmās telpās vai nojumēs.
    • Glabāšanai domātie vēlie burkāni šajā laikā intensīvi aug, taču tos var apdraudēt burkānu muša, kas mēdz iedēt oliņas augsnes virskārtā pie saknēm, tālāk jau kāpuri paši atrod barību un dzīves telpu. Ja burkānu laksti kļūst violeti un sāk dzeltēt, tad skaidrs, ka minētie kaitēkļi jau labi iekārtojušies un bojā burkānu saknes uz nebēdu. Tur vairs nekas nav līdzams, tās labāk izraut un izmantot, kas vēl derīgs. Jau laikus, augusta sākumā, aprušini burkānu saknes tā, lai pieres būtu apsegtas ar augsni un tukšumi pēc izrautajiem augiem aizbērti.

    Arī puravus ieteicams apraust ar augsni, bet sakņu selerijām – gluži otrādi – atraust to nost no saknēm, jo ēdamā daļa veidojas virs zemes.

    • Gurķiem, kabačiem un patisoniem šajā laikā parasti ražu var vākt katru otro dienu. Galvenais – neļaut tiem pāraugt. Katrs milzu kabacis vai patisons paņem auga spēkus, un tam vairs neveidosies jauni ziedi un augļaizmetņi. Ja nevari citādi, tad retini ziedus – arī tos var izmantot maltītē.
    • Tomātiem līdztekus ierastajiem kopšanas darbiem, sānu dzinumu izlaušanai un lapu apgriešanai, jāsāk arī ražas normēšana. Jāapsver, cik ķekaru atstāt kvalitatīvu augļu iegūšanai, un jāapgriež galotnes. Siltumnīcā jārūpējas par labu ventilāciju, kā arī tā vienmērīgi un regulāri jālaista, lai izvairītos no augļu plaisāšanas.
    • Lai iegūtu labi nobriedušus, ilgstošai glabāšanai derīgus ķirbjus, katram augam briedināšanai atstāj ne vairāk kā četrus augļus. Nolauz dzinumu galus, lai ierobežotu tālāku augšanu.
    • Ja siltumnīcā atļauj vieta, vari iesēt rudens ražai dilles, mizunu un rukolu, bet mēneša sākumā dobēs – rudens redīsus un daikonus.
    • Vari dalīt un pārstādīt rabarberus un maurlokus. Taču, ja valda karstums un sausums, šis darbs jāatliek uz vēlāku laiku vai pavasari.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē