• Kārtīgā priekšnama stāsts

    Māja
    Zane Blanka
    Zane Blanka
    21. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Tu atver mājas durvis, sper pirmos soļus pāri slieksnim un nonāc… priekšnamā. Protams, cik māju, tik versiju. Kādam tā ir plaša halle, kādam par priekšnamu pārtapis vējtveris, kādam šaurs koridors, bet citam tāda priekšnama nemaz īsti nav. Tomēr zona, kurā novelkam virsdrēbes un apavus, ir katrai mājai. Par to arī šis stāsts.

    Priekšnams ir mājas vizītkarte. Un vienlaikus pēc savas būtības izteikti praktiska, funkcionāla telpa. Diemžēl nereti daudz uzmanības veltām pārējām mājas daļām, bet priekšnams paliek kaut kur fonā, otrajā plānā, un mēdz gadīties, ka kļūst pat par kaut ko līdzīgu noliktavai. Ar vienkāršiem, bet pārdomātiem iekārtošanas knifiem priekšnamu var atbrīvot no visa liekā un padarīt par vēl vienu foršu mājas telpu, kas nav aizkrauta, neizteiksmīga vai pat neērta mājas iemītniekiem.

    Virsdrēbes

    Viens no galvenajiem priekšnama aspektiem ir jautājums par virsdrēbēm, jo tieši šajā telpā mēs noģērbjamies un saģērbjamies un tieši šeit ikdienā uzglabājam sezonas virsdrēbes. Virsdrēbes, sevišķi ziemas periodā, kā zināms, var aizņemt visai daudz vietas. Mēteļi, jakas, šalles, cepures, cimdi.

    Lai ieviestu kārtību virsdrēbju jautājumā, jāveic pāris klasificēšanas un organizēšanas darbu. Pirmkārt, katras sezonas sākumā svarīgi sagrupēt virsdrēbes, kuras tiks vilktas un kuras tobrīd nebūs aktuā­las. Skaidrs, ka gada aukstajos mēnešos virsdrēbju ir vairāk nekā vasarā, tāpēc priekšnama kapacitātei jābūt tādai, lai tajā būtu ērti uzkarināt vismaz aukstās sezonas virsdrēbes. Ja priekšnama izmērs ļauj, ir ērti, ja tajā var izveidot plašāku skapi, kurā glabāt arī pārējās virsdrēbes. Bet, ja priekšnams ir neliels, tad visas gadalaikam neatbilstošās virsdrēbes var no sezonas uz sezonu pārvietot uz citu telpu.

    Nākamā klasificēšana un organizēšana būtu jāveic atkarībā no apģērba tipa. Mēteļi un virsjakas paredz karināšanu uz pakaramajiem un āķīšiem. Mēteļus karinot skapī uz pakaramajiem, nevis uz āķīšiem, priekšnama kopiespaids būs sakārtotāks, neveidosies milzīgas apģērbu gubas. Savukārt šalles, cimdus un cepures var novietot arī plauktos, lielākos grozos vai kastēs, atvilktnēs. Šalles būs ērti karināt uz lielākiem āķiem. 

    Apavi

    Ja vēlies panākt sakārtotu un tīru priekšnamu, domā par slēgtām apavu glabāšanas iespējām, lai ārpusē var turēt tikai tos apavus, kas tiek vilkti kājās konkrētajā dienā. Citādi rindu rindas un kaudzes ar dažādiem apaviem rada haotisku iespaidu. Turklāt laukos apavi bieži vien ir vairāk praktiski nekā izskatīgi.

    Lai slēgtā tipa apavu glabātava patiešām arī funkcionētu, tai jābūt ērtai – apaviem tajā ērti jāiegulst, tai jābūt pārskatāmai un pietiekami plašai, lai visam ir vieta.

    Lai priekšnamā saglabātu tīrību, jāpadomā arī par apavu glabāšanas vietu, kas ļauj kompakti savākt dubļus, lieko mitrumu, kūstošo sniegu, – vai nu tas ir speciāls paliktnis, vai paklājs, vai plaukts, kurā iestrādāta apavu žāvēšanas sistēma ar redeli. 

    Kājslauķis

    Vislabāk, ja kājslauķi var novietot ieejas durvīm abās pusēs. Ārpuses kājslauķim jābūt izteikti abrazīvam, tādam, pret kuru noberzt visus liekos dubļus. Tāpēc ērts būs tāds, kurā iestrādāts režģis vai siets, caur kuru netīrumi izbirst. Tad iekšpuses kājslauķis vairāk būs paredzēts liekā mitruma savākšanai un tam būs jātiek galā ar daudz mazāku netīrumu apjomu. Līdz ar to iekšpuses kājslauķis var būt mazāk abrazīvs, ar labu mitruma uzsūktspēju. Vēlams tāds, uz kura jau pēc vienas lietošanas reizes nav redzami visi traipi, un, protams, viegli tīrāms.

    Lai būtu pavisam droši, ka ārpuses netīrība nenonāk tālāk mājoklī, ārpuses un iekšpuses kājslauķus var paturpināt trešais – celiņš. Garš, šaurs paklājiņš. Tas tām reizēm, kad kādam paslīd kāja nenovilkt apavus jau pie ieejas durvīm. Un vēl labāk priekšnamam iegādāties tādu paklāju, kājslauķi vai grīdas celiņu, ko var pagriezt uz otru pusi un turpināt lietot. 

    Spogulis

    Priekšnams kļūst par īsteni pilnvērtīgu telpu, kad tajā atrodas vieta spogulim. Turklāt ne tikai praktisku iemeslu dēļ – lai cepuri galvā neuzliktu šķībi –, bet arī tāpēc, ka spogulis ikvienu nelielu telpu spēj optiski paplašināt un pavairot gaismu un telpas viegluma sajūtu. 

    Apgaismojums

    Pirmais, ko darām, ieejot mājā, – ieslēdzam gaismu (tas, protams, brīžos, kad nav dabiskās dienasgaismas).Tāpēc ir svarīgi, lai gaismas slēdži ir ērti aizsniedzami un pieejami, turklāt jāpadomā arī par bērniem. Priekšnamā visērtākā ir griestu vai sienas gaisma, bet lielo virsgaismu var kombinēt arī ar kādu noskaņas gaismekli, piemēram, galda lampu, ko dažkārt var atstāt ieslēgtu drošības apsvērumu vai komforta dēļ.

    Tas, kāda stila gaismekli izvēlēties priekšnamam, gan būs mājas kopējā interjera un saimnieku gaumes jautājums. Ierobežojumu nekādu.

    Ja gribas mājas ieeju padarīt izteiksmīgu un prātā paliekošu, to var panākt arī ar kāda ekstravagantāka gaismekļa palīdzību.

    Jāatceras, ka priekšnamā bieži nav dabiskās gaismas, tāpēc jāparūpējas, lai apgaismojums šajā telpā ir pietiekams arī gada tumšākajos mēnešos.

    Apsēsties

    Vismaz vienam solam vai krēslam katrā priekšnamā jābūt, lai kādam, kurš nav tik veikls, būtu vieta, kur piesēst, piemēram, uzvelkot šņorzābakus. Tā var būt daudzfunkcionāla mēbele – sols, zem kura ir, piemēram, apavu plaukts. Vai arī vienkāršs koka sols, zem kura var novietot kastes dažādu lietu uzglabāšanai.

    Tas, cik daudz sēžamās platības atvēlēt priekšnamā, protams, būs atkarīgs no tā izmēra. Jāņem vērā, ka tad, ja nebūs atrisināts virsdrēbju un citu lietu novietošanas jautājums, sēžamā platība var kļūt par ērtāko vietu, lai uz tās uzmestu, piemēram, mēteli vai somu, un tas var kļūt traucējoši vai radīt lieku nekārtību.

    Sīklietas un trofejas

    Atslēgas, saulesbrilles, mobilais telefons ir sīklietas, kurām priekšnamā bieži jāatrod vieta. Lai nepazustu un nenomētātos, organizēšanas eksperti iesaka šīm lietām atvēlēt konkrētu vietu un padarīt par ieradumu tās novietot tieši tur un nekur citur.

    Atslēgas ērti karināt uz āķīšiem vai nagliņām. Bet tas var būt arī lielāks vai mazāks trauks, kas novietots uz kāda priekšnama plauktiņa – konsoles galda, kumodes, spoguļa rāmja u. tml.

    Sīklietu trauks labi iegrožo potenciālo nekārtību – tā var brīvi veidoties šī trauka robežās.

    Ja ģimenē aug mazi bērni, priekšnamā var ieviest vairākus šādus nekārtības traukus – mazāka un lielāka formāta. Piemēram, kaste vai grozs pie ieejas durvīm var būt atsevišķa vieta, kurā salikt savas ārā atrastās trofejas, ko nekādā gadījumā negribas atstāt aiz durvīm – akmeņus, kokus u. c.

    Tāpat dažādi lielāki un mazāki āķīši, pakaramie un arī kastes vai grozi var tikt izmantoti, lai priekšnamā būtu vieta dažādām lietām, kas parasti ir vajadzīgas, atstājot māju, vai bieži tiek lietotas pagalmā. Piemēram, iepirkuma maisiņi, kabatas lukturīši, aktivitāšu lietas bērniem.

    Konsoles galds

    Viena no izplatītākajām un klasiskākajām priekšnama mēbelēm līdztekus apavu skapjiem un pakaramo statīviem ir konsoles galdi – šauri galdiņi, kas pilda vairāk plaukta nekā galda funkcijas. Konsoles galdam var būt nelielas atvilktnes. Dažkārt konsoles galdi ir apvienoti ar spoguli. Lai arī konsoles galds ir arī izteikti pilsētnieciska mēbele, tas var lieliski papildināt rustisku interjeru, piešķirot tam savu devu elegances. Uz tā var novietot arī kādu telpaugu, galda lampu vai mājas aromātu, kas priekšnamam iedos vajadzīgo mājīgumu un ievadīs mājas atmosfērā. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē