• Kāposta brāļi – pakčoji, rožkāposti un kolrābji. Izmēģini arī savā dārzā!

    Kāposti
    Mārīte Gailīte
    10. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Iepazīsties – kāposti, par kuriem vērts šogad padomāt, plānojot ēdamdārza izlasi.
    Nākamais: Pakčoji

    Baltie un sarkanie galviņkāposti, brokoļi, ziedkāposti un pat Pekinas kāposti jau ir labi pazīstami audzētājiem amatieriem, bet to mazāk dzirdētie radinieki vēl tikai gaida savu lielo uznācienu. Ir vērts ar tiem sadraudzēties tieši tagad – sēklu iegādes un dārza darbu plānošanas laikā.

    Visiem kāpostaugiem audzēšana ir ļoti līdzīga. To dēstus izaudzē ātraudžu kasetēs līdz 4–5 īsto lapu vecumam, tad pārstāda atklātā laukā dobēs.

    Siltumnīcās ir vērts audzēt tikai ļoti agrīnas pakčoja šķirnes, jo karstuma dēļ kāpostaugi inficējas ar neīsto miltrasu un sāk dzeltēt.

    Vēlākais agrīno šķirņu stādīšanas laiks Latvijā ir jūlija beigas, bet jāņem vērā, ka sausā un karstā laikā jauni augi cieš vairāk nekā pavasarī, vasaras sākumā stādītie.

    Gatavojot dobi audzēšanai, ir vērts iestrādāt komplekso mēslojumu YaraMila Cropcare (30–40 g/m2) vai lēnās iedarbības mēslojumu Novatec Classic (40– g/m2).

    Visi kāposti regulāri jālaista. It sevišķi svarīgi tas ir kastā laikā, kad augu saknēm kļūst grūti uzņemt no augsnes barības elementus, it sevišķi kalciju. Jau sengrieķu pētnieks Teofrasts ievēroja, ka kāposti dzerot kā zirgi – spaini ūdens dienā. Tiesa, tas bija teikts par galviņkāpostiem, bet arī to radiem ūdens ir nepieciešams, kaut gan tā daudzums atkarīgs no augu un to lapojuma lieluma. Laistot izlieto 10 l ūdens uz 1 m2, un to darīt ir labāk no rīta nekā vakarā.

    Raksta turpinājumā lasiet par pakčoju, rožkāpostu un kolrābju audzēšanu un to labākajām šķirnēm!

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē