• Kāpēc vērts vākt lietusūdeni?

    Gribu dzīvot zaļāk
    Zane Blanka
    5. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Atbilžu ir daudz – tā ir dabai draudzīga saimniekošana, ap māju neveidosies peļķes, kā arī noteikti tas, ka lietusūdens ir daudz vairāk piemērots dārza laistīšanai nekā ūdens, kas nāk no zemes.

    Kāpēc to vērts darīt?

    • Tā ir dabai draudzīga saimniekošana. Lietusūdens krāšana ir viens no dabai draudzīgajiem soļiem, ko visai vienkāršā veidā vari īstenot savā lauku mājā. Latvijā šo resursu izmantojam salīdzinoši maz, lai gan nokrišņu, ko savākt, mums ir gana daudz. Lietusūdens savākšana ļauj ūdenim ilgāk noturēties dabiskajā apritē, turklāt der apdomāt, vai tiešām ūdeni, kas ir attīrīts līdz dzeramā ūdens kvalitātei, ir prāta darbs nolaist podā, ar to laistīt dārzu vai mazgāt automašīnu. Dabai draudzīgāk to, protams, darīt ar savāktu lietusūdeni.

    Lietojot lietusūdeni dažādām sadzīves un saimnieciskām vajadzībām, var ietaupīt pat 30–50% dzeramā ūdens.

    • Ap māju lietus sezonā neveidojas peļķes. Ilgtermiņā tas pasargā arī mājas pamatus un ikdienā padara mājinieku sadzīvi patīkamāku – mazāk dubļu, netīrības, slapjuma, jo viss, kas citkārt nonāktu mājas pagalmā, tiek savākts rezervuāros.
    • Lietusūdens ir daudz vairāk piemērots dārza laistīšanai nekā ūdens, kas nāk no zemes.
    • Īpaši vērtīgs ir lietusūdens, kas nolīst pērkona negaisa laikā, jo tajā atrodas skābeklis augiem izmantojamā formā. Kāpēc? Vairāk nekā pusi no gaisa sastāva veido slāpekļa oksīdi, tikai šo slāpekli augi izmantot nespēj. Savukārt zibens iedarbībā notiek reakcija, kas pārvērš slāpekli augiem izmantojamā formā. Tieši šis princips, starp citu, ir pamatā slāpekļa minerālmēslu ražošanai – tos gatavo no gaisa, iedarbojoties ar elektrību.
    • Lietusūdeni var izmantot ne tikai dārzam, bet arī lauku sētas sadzīvei, piemēram, āra dušai vai virtuvei. Zinātāji teic, ka, ar lietusūdeni mazgājot veļu un matus, nepieciešams daudz mazāk mīkstinošu līdzekļu, arī daudz mazāk ziepju, šampūnu u. tml., jo lietusūdens ir izteikti mīksts, turklāt tas nesatur nekādus piemaisījumus.

    Nopietnāka lietusūdens savākšanas sistēma

    Tie, kas lietusūdens vākšanā vēlas iet soli tālāk, var izveidot arī sarežģītāku, bet vienlaikus funkcionālāku un, protams, krietni ietilpīgāku ūdens vākšanas sistēmu, kad lietusūdens caur notekcaurulēm un speciāliem filtriem nonāk pazemes rezervuāros un tad ar sūkņa palīdzību tiek nogādāts līdz dārzam vai mājai. Ja mājā šāda sistēma ir ierīkota, tā var darboties līdztekus centrālajai ūdens piegādes sistēmai un nodrošināt ar ūdeni, piemēram, kanalizāciju.

    Lai ierīkotu šādu lietusūdens pazemes savākšanas sistēmu, vislabāk konsultēties ar profesionāļiem, jo jāveic aprēķini un jāizstrādā projekts, lai šī sistēma patiešām funkcionāli darbotos. Izstrādājot projektu, tiek ņemti vērā tādā parametri kā īpašuma zemes platība, ēku izkārtojums, kā arī iepriekš novērotās reljefa un lietusūdens attiecības – kurās teritorijas vietās un cik daudz ūdens mēdz uzkrāties.

    Ņem vērā!

    Lai arī daudzās lauku mājās zem notekcaurulēm vai lietus ķēdēm ir novietoti vienkārši spainīši, bļodas vai cita veida trauki, lietusūdeni vislabāk vākt tam piemērotā tvertnē, jo tā tas tiek pasargāts no dažādu kukaiņu, zālīšu, lapiņu un netīrumu iekļūšanas tajā, kā arī šīs tvertnes parasti ir aprīkotas ar krāniņu vai izvadu caurulei, lai savākto ūdeni ērtāk izmantot dārza darbos.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē