• Kāpēc svarīgi veikt augsnes analīzes? Skaidro Egija Stepiņa, kas izveidojusi savu laboratoriju

    Atbild speciālists
    Ilze Šķietniece
    8. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    Kad Egija Stepiņa pēc ķīmijas studijām Rīgā atgriezās dzimtajā Druvas ciemā, viņa atrada veidu, kā iegūtās zināšanas likt lietā laukos. Izveidoja laboratoriju, kas veic augsnes agroķīmiskās analīzes, un pirmos paraugus eksperimentējot ņēma no mammas mazdārziņa. Tagad viņa pakalpojumu sniedz galvenokārt lauksaimniekiem. Viesojamies Egijas laboratorijā, lai noskaidrotu, kas īsti ir augsnes analīzes un kāpēc svarīgi tās veikt.

    Egija Stepiņa ideju sava uzņēmuma izveidei rada, ieklausoties draugu lauksaimnieku stāstos. SIA Augsnes Laboratorija ir izdevies iekļūt arī LIAA Biznesa inkubatorā. Laboratorija atrodas Saldus pagasta pārvaldes ēkas pašā augšējā – trešajā – stāvā. Gaiteņos valda padomju laika kantoriem raksturīgais stils, brūnie toņi un pustumsa.

    Turpretī, atverot laboratorijas durvis, uzreiz nonāku ļoti siltā un gaišā telpā ar mūsdienīgām mēbelēm. Plauktos rindojas kolbas un mēģenes, uz darbagaldiem izkārtotas vairākas iekārtas ķīmisko analīžu veikšanai, turpat blakus savu kārtu gaida desmitiem papīra turzu ar augsni.

    Egija uzreiz pēc sasveicināšanās brīdina, ka telpā ir ļoti silts – aptuveni 25 grādi pēc Celsija –, jo tāda temperatūra nepieciešama, lai veiktu vienu no analīzēm. Sarunas laikā viņa ik pa laikam uzrauga hronometru un, kad paiet vajadzīgais laiks, rūpīgi aizskrūvē trauciņus, kuros satecējis augsnes filtrāts.

    Agroķīmiskās analīzes tiek veiktas izvilkumam, ko iegūst, augsnes paraugiem uzlejot konkrētai metodei atbilstošu šķīdumu un pēc tam to filtrējot vai nostādinot.

    Ministru kabineta noteikumi Nr. 1056 paredz, ka augsnes analīzes no 2017. gada jāveic visiem 2. reģistrācijas klases augu aizsardzības līdzekļu lietotājiem. Līdz pagājušā gada beigām tas bija jāizdara 90 procentiem no visas apsaimniekotās platības, savukārt līdz šā gada 31. decembrim augsnes analīzēm jābūt veiktām visā apsaimniekotajā platībā.

    Pārsvarā analīzes veic vidējie un lielie zemnieki, kas platības apstrādā tikai ar tehniku un audzē labību vai rapsi, stāsta Egija. «Viņi ir tie, kas no zemes visvairāk ņem, tāpēc arī ir svarīgi zināt, ko un cik lielā daudzumā dot atpakaļ, lai ilgtermiņā samazinātu izmaksas.» Lauksaimniekiem, kas izmanto otrās reģistrācijas klases augu aizsardzības līdzekļus, augsnes agroķīmiskās analīzes nepieciešams veikt ik pēc septiņiem gadiem. Mazdārziņu īpašniekiem, kas to dara tikai savas intereses pēc, pietiks, ja atkārtotu pārbaudi veiks ik pēc 10 gadiem.

    Pēc brīvprātības principa augsnes analīzes var veikt arī mazdārziņu īpašnieki. Zinot augsnes ķīmisko sastāvu pirms dārzeņu sējas vai augļu koku un ogulāju stādīšanas, var saprast, vai vieta iecerētajam kultūraugam ir piemērota. Iegūtās zināšanas palīdz apjaust arī efektīvākās metodes, lai cīnītos ar slimībām un patogēniem.

    Tāpat analīzes zemei var veikt pirms noskatītā lauku īpašuma iegādes. «Rezultāti, iespējams, palīdzēs izlemt, vai to iegādāties, ja plānots nodarboties ar lauksaimniecību. Savukārt, ja pašam neko audzēt negribas, veicot augsnes analīzes, var uzzināt, cik lauki ir labi un kādu cenu prasīt nomniekam,» skaidro Egija.

    Paraugus var vākt pats

    Veicot augsnes analīzes Augsnes Laboratorijā, iespējams noskaidrot sešus pamatrādītājus. Viens no svarīgākajiem ir pH līmenis jeb skābums. Vēl var uzzināt organiskā oglekļa saturu, pieejamā fosfora, kālija, kalcija un magnija daudzumu augsnē. Atsevišķi pakalpojumu sniedzēji piedāvā uzzināt vēl arī sēra, bora, vara, mangāna, cinka un citu elementu daudzumu.

    Ja kāda no pamatelementiem trūkst, augi nav veselīgi un lauki dod sliktu ražu, Egija skaidro.

    Taču arī pārāk augsts kāda elementa daudzums augsnē nav vēlams. Tas nozīmē, ka citus augam būs grūtāk uzņemt. «Tiklīdz atvēru savu laboratoriju, veicu augsnes analīzes mammas mazdārziņa augsnei. Tur fosfora un kālija līmenis bija tik augsts, ka gadus desmit var tikai audzēt un cerēt, ka tas samazināsies,» pieredzē dalās Egija. Mākslīgi samazināt fosfora un kālija līmeni nav iespējams. To var izdarīt, tikai audzējot dažādus kultūraugus un neveicot papildu mēslošanu ar mākslīgo vai organisko mēslojumu.

    Par paraugu ņemšanu zemes esošais vai potenciālais īpašnieks var vienoties arī ar kādu no Latvijā strādājošajiem uzņēmumiem vai laboratorijām. Lielākus laukus speciālisti ar GPS palīdzību sadala paraugu ņemšanas kontūrās, zigzaga veidā brauc pa tiem ar kvadriciklu un savāc augsni, izmantojot zondi.

    Ja saimniekam ir vēlme noskaidrot, kāpēc, piemēram, labība neaug konkrētā vietā, to vajadzētu iepriekš norādīt. Zondi uz lauka vienā paraugu ņemšanas kontūrā dur vairākās vietās 15–20 centimetru dziļumā. Katru vietu atzīmē kartē ar GPS palīdzību. Analīžu veikšanai nepieciešams 0,5–1 kilograms zemes. Visu iegūto materiālu saber spainī, rūpīgi samaisa, liek maisiņos un nogādā laboratorijā.

    Paraugus var savākt arī pats saimnieks, izmantojot lāpstu. Svarīgi, lai netiktu ņemta tikai augsnes virskārta. Ja zeme ir kaisīta ar minerālmēsliem un tie nav iestrādāti augsnē, tur ķīmisko elementu būs vairāk nekā dziļākos slāņos. Bet augs barības vielas ņem ne tikai no virskārtas, bet arī dziļākiem zemes slāņiem, norāda Egija. Paraugu uz laboratoriju nevajag speciāli vest, to var nosūtīt ar kurjerpasta starpniecību.

    Kad veikt analīzes?

    Piemērotākais laiks analīžu veikšanai ir no ražas novākšanas līdz vasarai. Nav strikti noteikts, ka to nedrīkst darīt arī tad, kad uz lauka vai dārzā jau kaut kas aug. Vienīgi paraugu ņemšanu nevajadzētu veikt pašā vasaras viducī. Šajā laikā visintensīvāk notiek augšanas procesi, tāpēc iespējams, ka noteiktais pH līmenis nebūs precīzs. Zemi nav ieteicams vākt arī lietus laikā, jo iegūtais materiāls būs dubļi un tas apgrūtinās darbu laboratorijā. Vēlams izņemt svešķermeņus, piemēram, lielākus akmeņus, sliekas, kukaiņus.

    Pirms paraugu ņemšanas lauku vismaz trīs mēnešus nevajag mēslot ar minerālmēsliem vai organisko mēslojumu, bet vismaz gadu – kaļķot.

    Piedāvā rīcības plānu

    Latvijā augsnes pamatrādītājus nosaka tikai divās sertificētās laboratorijās – SIA Augsnes Laboratorijā Saldus novada Druvā un Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) Agroķīmijas laboratorijā. Vispār šādu pakalpojumu sniedz vēl divas laboratorijas, taču to izmantotās metodes nav akreditētas. Tas nozīmē, ka iegūtos rezultātus oficiālās iestādēs, kā Lauku atbalsta dienestā, uzskatīs par nederīgiem. Interneta resursos atrodama vēl virkne uzņēmumu, kas piedāvā veikt augsnes analīzes. Izrādās, tie nodarbojas tikai ar paraugu ņemšanu un analizēšanai augsni sūta uz ārzemēm.

    Augsnes Laboratorijā uz lauka iegūtos paraugus reģistrē un vispirms divas trīs dienas žāvē krāsnī 35 grādu temperatūrā. Tas nepieciešams, jo pirms katras analīzes paraugu sver un ūdens klātbūtne nav vēlama. Izžāvēto augsni ar milzu kafijas dzirnaviņām līdzīgu iekārtu pārvērš tādā kā kakao pulverī. Tālāk, uzlejot katrai metodei atbilstošu šķidrumu, veido izvilkumu, ko analizē. Tam izmanto tādas iekārtas kā pH-metru, spektrofotometru, liesmas fotometru un titratoru.

    Rezultātus atkarībā no laboratorijas noslodzes iespējams saņemt vienas līdz triju nedēļu laikā. Lauka īpašnieks var izvēlēties, vai vēlas tikai konkrētus skaitļus vai arī ieteikumus tālākai rīcībai – precīzu augsnes mēslošanas un kaļķošanas plānu. Tā kā rekomendācijas sniedz darbībām hektāra platībā, mazdārziņa īpašniekiem var nākties nodarboties ar smalku matemātiku, brīdina Egija.

    Uzziņai

    Augsnes agroķīmiskās analīzes Latvijā veic:

    • SIA Augsnes Laboratorija – atrodas Saldus novada Saldus pagastā, Vienības ielā 15/17, e-pasts [email protected], tālr. 27455277.
    • VAAD Agroķīmijas laboratorija – atrodas Rīgā, Lielvārdes ielā 36, e-pasts [email protected], tālr. 28679302, 67553539.

    Cik tas maksā?

    • Cena atkarīga no dažādiem faktoriem: vai paraugu ņem speciālists vai pats saimnieks; vai nepieciešams veikt vienkāršās vai precīzās mēslošanas augsnes analīzes un tamlīdzīgi.
    • Četru pamatelementu noteikšana (bez kalcija un magnija) saimnieka sūtītiem paraugiem izmaksā 9–10 eiro bez PVN.
    • Sešu pamatelementu noteikšana saimnieka sūtītiem paraugiem maksā 13–16 eiro bez PVN.
    • Atkarībā no uzņēmuma iespējama papildu maksa par analizēšanu, ja kopējais iesniegto paraugu skaits ir mazs.
    • Paraugu ņemšana ar piesaisti GPS koordinātām, ja to dara speciālists, vienam hektāram maksā 3–9 eiro. Iepriekš gan nepieciešams noskaidrot, kādi ir nosacījumi, lai uzņēmuma vai iestādes pārstāvis dotos izbraukumā.
    • Par vienkāršotās mēslošanas augsnes analīzēm, ja paraugus ņem speciālists, jāmaksā 6–10 eiro par hektāru. Cena atkarīga no paraugu ņemšanas kontūru lieluma un nosakāmajiem elementiem.
    • Par precīzajai lauksaimniecībai paredzētajām augsnes analīzēm, ja paraugus ņem speciālists un pasūta mēslošanas un kaļķošanas kartes, cena ir 19–24 eiro par hektāru.

    Cenu aprēķins no SIA Augsnes Laboratorija un VAAD cenrāža vietnē likumi.lv.

    Vērtīgi zināt!

    • Lai pārliecinātos, ka laboratorija un tās izmantotās metodes ir akreditētas, nepieciešamo informāciju iespējams atrast mājaslapā latak.gov.lv, ievadot uzņēmuma nosaukumu.
    • Pārsvarā augsnes analīzes pasūta vidējie un lielie lauksaimnieki, uz kuriem attiecas likums par obligātu augsnes agroķīmisko analīžu veikšanu. Taču to dara arī, piemēram, vīnogulāju un citu kultūraugu audzētāji.
    • Ražas intensitāti regulē augsnes skābums, tāpēc tam vajadzētu pievērst lielu uzmanību. Ja pH līmenis ir pārāk zems, vajag veikt kaļķošanu.
    • Pļavās, no kurām novāc sienu, visbiežāk trūkst kālija, jo ar stiebrzālēm to iznes ļoti lielā daudzumā.
    • Mazdārziņos iznese ir zema, tādēļ, ja regulāri lieto organisko mēslojumu, visu nepieciešamo mikroelementu nodrošinājumam vajadzētu būt optimālam.
    • Organisko vielu zudumu palīdz samazināt bezaršanas zemes apstrādes tehnoloģija.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē