• Kāpēc rudenī dārza augsnē jāiestrādā labās baktērijas?

    Dārzs
    Jūlija Vilcāne
    29. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Rudenī ir vērts iestrādāt augsnē mikroorganismus, lai tavā dārzā neuzkrātos slimību ierosinātāji. Iesaka Jūlija Vilcāne, agronome un mikrobioloģe, Facebook bloga Dārzniece autore, vada vebinārus vietnē Augueksperts.lv.

    Vispirms paskaidrošu, kādi vispār var būt mikroorganismi, kas noder dārzā…

    Vīrusi – vissīkākie mikroorganismi, kas nespēj ilgi saglabāties ārpus dzīva organisma, arī augsnē ne. Latvijā pieejams vīruss ābolu tinēja ierobežošanai, taču augsnē gan vīrusus pagaidām iestrādāt un izmantot nevar.

    Baktērijas – lielākā mikroorganismu grupa, un, lai arī izmēra ziņā tās ir saskatāmas vien ar mikroskopu, augsnē baktērijām ir milzīga nozīme. Baktērijas sadala augu un dzīvnieku atliekas un ir atbildīgas par slāpekļa saistīšanos augsnē un padara to augiem pieejamāku jeb veic nitrifikācijas procesu (slāpeklis no amonija formas pārvēršas kustīgākā, pieejamākā nitrātu formā).

    Sēnes – piemīt sadalīšanas funkcija, turklāt tās spēj sadalīt augsnē esošos iežus. Tas nozīmē, ka sēnes ar saviem izdalījumiem padara pieejamākas augiem dažādas augsnē esošas barības vielas. Būtiska sēņu funkcija ir mikoriza jeb simbioze, kas veidojas, auga saknēm draudzējoties ar sēni.

    Sēnes palīdz augam uzņemt ūdeni, barības vielas un bieži arī pasargā no patogēnajām jeb nelabvēlīgajām, slimības izraisošajām sēnēm.

    Nematodes – tās gan nav gluži mikroorganismi, bet veltņtārpi, būtiski augsnes mikroskopiski iemītnieki. Tās var būt gan augiem kaitīgas, gan tādas, kas barojas ar kukaiņiem un to kāpuriem augsnē un tāpēc ir augiem noderīgas.

    Biežāk sastopamie mikroorganismi, to funkcijas un lietošana

    Trichoderma harzianum u. c. Trichoderma ģints sēnes

    Parazitē un barojas ar citām sēnēm, tādā veidā pasargājot augus no nelabvēlīgajiem augsnes organismiem un slimību ierosinātājiem.

    Iestrādā augsnē rudenī un/vai pavasarī, lai samazinātu sakņu puves un citu augu slimību ietekmi. Nav ietekmes uz kukaiņiem. Ir Trihodermīna, Trianum, Bactolive Seed sastāvā.

    Azotobacter spp., Rhizobium     

    Sēne, kas piesaista slāpekli no gaisa augsnē.       

    Pārklāj sēklas pirms stādīšanas vai iestrādā tiešā sēklu un sakņu tuvumā, lai piesaistītu slāpekli dabiski. Lietojot samazinās slāpekļa minerālmēslu patēriņš.

    Polyangium cellulosum 

    Baktērija, kas sadala dažādas vielas, īpaši – koksnainas augu atliekas u. tml.         

    Iestrādā augsnē, ja iestrādāts pāraudzis zaļmēslojums, lieto komposta kaudzēs. Parasti ir mikrobioloģisko kompostētāju sastāvā.

    Bacillus subtilis (saukta arī par siena nūjiņu)        

    Veido aizsargkārtu uz auga saknēm un virsmas, palīdz uzņemt fosforu, veicina sakņu attīstību, izdala dažādas vielas, kas samazina nelabvēlīgo sēņu ietekmi.

    Raugsēne, kam zinātniski pierādīta iedarbība pret puvēm, īsto miltrasu. Atrodams Serenade Aso, Subtimix un Fitosporīna sastāvā, ko bieži ved no trešajām valstīm. Var mēģināt izdalīt no apvītušas zāles – šis ir populārs paņēmiens permakultūras praktizētājiem.

    Pseudomonas putida    

    Baktērijas, kuras viena daļa ir kaitīga augiem, bet otra – veicina barības vielu uzņemšanu.             

    Parasti ir stimulējošo labo baktēriju maisījumos Biomikss, Bactolive, Rhizo-Mic Agro. Lieto pavasarī pirms sēšanas vai stādīšanas.

    Streptomyces griseoviridis          

    Īpaša baktērija, kas izdalīta no sūnām, īpaši efektīvi aizsargā augu saknes no slimību ierosinātājiem, samazina sakņu puves, stimulē sakņu attīstību.

    Apstrādā sēklas, gumus, pirms stādīšanas, mērcē, salaista augsni dēstiem, lai mazinātu izkrišanu. Nepieciešamības gadījumā var jaukt kopā ar ķīmiskām vielām. Īpaši piemērota ķiplokiem, sīpoliem, dekoratīvajiem sīpolaugiem – tulpēm, narcisēm, utt. Ir Mycostop sastāvā.

    Gliocladium catenulatum             

    Sēne, kas pasargā gan saknes, gan auga virszemes daļas no dažādu slimību ietekmes.

    Mērcē zemeņu stādus, dažādus puķu jaunstādus (var mērkt ar lapām), gurķu tomātu, stādus sakņu puves, izkrišanas mazināšanai. Atrodams Prestop, Lalstop46 sastāvā.

    Bacillus thuringensis      

    Baktērija, kas inficē kukaiņus, īpaši – kāpuru stadijā.

    Ierušinot augsnē – var ierobežot augsnē ziemojošos kukaiņus, arī maijvaboļu kāpurus. Lieto arī smidzinot uz auga.  Ir Bacilons, Dipel, Thuricide sastāvā.

    Lietošanas knifiņi

    Mikrobioloģiskie produkti visbiežāk ir klasificēti kā mēslojumi, un tos drīkst iegādāties visā Eiropā. Ražotājs tos izaudzē un ievieto iepakojumā ar nesējmateriālu, visbiežāk – kūdru. To, cik daudz mikroskopisko labumu ir kastītē, norāda ar apzīmējumu KVV jeb koloniju veidojošās vienības. Jo skaitlis lielāks, jo vairāk derīgo baktēriju līdzeklī ir.

    • Mikroorganismi, kas dzīvo augsnē, ilgi nespēj izdzīvot uz augsnes vai augu virsmas. Pētījumi rāda, ka daudzi augsnes mikroorganismi, piemēram, sēne Trichoderma, un to saturošie līdzekļi ir daudz efektīvāki, ja tos lieto sakņu zonā, nevis smidzinot uz lapām. Tāpēc, lietojot labās baktērijas un sēnes, neatstāj tās augsnes virskārtā, bet nekavējoties ierušini.
    • Ja lieto mikroorganismus augsnē, tiem nepieciešams mitrums.

    Salaisti augsni pēc mikrobioloģiskā preparāta lietošanas!

    • Skābā augsnē jau dabiski mikroorganismu daudzveidība ir zema, sadalīšanās procesi notiek lēni un vāji, un mikrobioloģisko piedevu lietošana visdrīzāk būs mazefektīva. Tāpēc tādās augsnēs pirmais darbs ir kaļķošana un pH paaugstināšana.
    • Pierādīts, ka labo baktēriju un sēņu ietekmi un attīstību veicina jūras aļģu ekstrakti, tāpēc vērts papildus lietot arī tos.

    Kur nopirkt?

    • Bioefekts.
    • Bionergy.
    • Agrimatco Latvia.
    • K Senukai.
    • Interneta veikalos.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē