• Kāpēc pašu ievāktas sēklas ir vērtīgākas par veikalā pirktajām?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    16. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pašu ievāktas un lolotas sēklas ir daudz vērtīgākas par veikalā nopērkamajām. It īpaši, ja augi jau gadiem ilgi auguši tavā un varbūt pat vecmāmiņas dārzā.
    Nākamais: No kuriem augiem ievākt?

    Konsultē Sandra Stabinge, seno kultūraugu lološanas kustības iniciatore.

    Vācot savā dārzā augošo augu sēklas, ilgtermiņā iegūstama labāka raža, jo augi laika gaitā pielāgojas katra dārza augsnei un reģiona klimatam. Tomēr labam rezultātam svarīgi arī vēl citi priekšnoteikumi!

    Pašapputes vai svešapputes?

    Lai kvalitatīvi ievāktu sēklas un saglabātu augam raksturīgās īpašības, jāzina, vai tas ir svešapputes vai pašapputes augs. Vienkāršāk sēklas iegūt no pašapputes augiem, kas izmanto savus ziedputekšņus, lai apaugļotu ziedus, piemēram, no zirņiem, pupiņām, salātiem, baklažāniem un tomātiem.

    Svešapputes augi, kā kāposti, burkāni, ķirbji, galvenokārt izmanto citu augu ziedputekšņus, tāpēc tiem nepieciešama ārēju spēku, piemēram, kukaiņu vai vēja, palīdzība, kas ziedputekšņus pārnes no viena auga uz otru.

    Ja gribi ievākt sēklas no svešapputes augiem, šķirnes jāstāda ļoti tālu cita no citas  – 10 līdz 200 metru. Tikai tad, iespējams, iegūsi sēklas, no kurām izaugs augi ar šķirnei raksturīgajām īpašībām.

    Vai sēklas gatavas?

    Lai ievāktu sēklas, tām ir pilnībā jāienākas, tomēr, ja nogaidīsi pārāk ilgi, tās var sākt pelēt vai izbirt. Pati daba parāda, kad sēklas ir gatavas – augs izskatās izžuvis, sauss un sačervelējies, piemēram, pākstis kļūst čaukstošas. No gaiši zaļām pākstīm iegūt sēklu ir riskanti, jo labi nogatavojusies sēkla ir uzkrājusi vairāk barības vielu un tai ir spēcīgāks dīglītis.

    Raksta turpinājumā lasiet, no kuriem augiem ievākt sēklas, kā tās tīrīt un glabāt!

     

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē