• Kāpēc nokalta kazenes?

    Kazenes
    Indra Ozoliņa
    30. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    Kāpēc kazenēm nokalst dzinumu gali?

    Žurnāla “Mans Dārzs” lasītāja raksta: “Pirms vairākiem gadiem sastādījām rindās kazenes. Tās šogad ļoti bagātīgi ziedēja, domājām, ka būs daudz ogu. Bet pēc kāda laika galotnītes kļuva brūnas un nokalta. Tā bijis arī citus gadus. Vai pie vainas varētu būt mitruma trūkums (laistīšanas iespēju mums nav, paļaujamies uz lietu)? Vai varbūt trūkst kādas barības vielas?”

    Atbild Pēteris Heimanis, stādaudzētavas Heimanis saimnieks.

    Šogad kazenēm un arī avenēm visbiežāk esmu novērojis ziemas bojājumus, lai gan pagājusī ziema nelikās barga. Jāskatās, vai stumbri nav cietuši no sala. Ja ir bojāta stumbra miza, nenotiek normāla sulas cirkulācija, un kazene nokalst, sākot no galotnes. Var arī gadīties, ka ir kāda sēņu infekcija vai bakteriālās iedegas.

    Profilakses pasākumi pret slimībām jāsāk jau iepriekšējā vasarā un rudenī pirms ziemošanas, lietojot vara vitriolu vai karbamīdu, kā arī izgriežot bojātos, plankumainos zarus. Vēlu rudenī, kad vairs nesilda saule, kazenes var arī apsmidzināt ar Bordo šķīdumu.   

    Mitruma trūkums nebūs pie vainas, jo tad augs novīstu. Turklāt pēdējā ziema bija slapja – diez vai kaut kur Latvijā trūka mitruma. Barības vielu deficītam būtu jāparādās uz lapām un jaunajiem dzinumiem. Ja tie ir zaļi un sulīgi, tad, visticamāk, barības vielu netrūkst.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē