• Kāpēc brokoļi neveido galviņas?

    Brokoļi
    Mārīte Gailīte
    30. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Katru gadu mēģinu izaudzēt brokoļus, stādus pērku no audzētājiem tirgū… Atbild agronome, dārzeņkopības eksperte Mārīte Gailīte.

    Lasītājas jautājums: Katru gadu mēģinu izaudzēt brokoļus, stādus pērku no audzētājiem tirgū, bet nekas prātīgs no tā nesanāk, augi neveido galviņas. Ko es daru nepareizi?

    Atbild Mārīte Gailīte:

    Dažkārt šādu priekšlaicīgu izziedēšanu var izraisīt laikapstākļi – garš, vēss pavasaris ar salnām maijā, un pēkšņi uznākušais karstums jūnija vidū. Brokoļu augšanai optimālā gaisa temperatūra ir 20–24 grādi, bet maijā un jūnijā tā bija ārpus brokoļu komforta zonas.

    Daļēji izziedēšanu varēja veicināt slāpekļa trūkums. Arī tad, ja dārzā lieto kūtsmēslus, nepieciešams pietiekami ilgs laiks, lai no tiem atbrīvotos augiem vajadzīgās barības vielas. Brokoļos ir ļoti daudz olbaltumvielu, bet to veidošanai nepieciešams slāpeklis. Ja augi nesaņem to pietiekamā daudzumā lapu rozetes augšanas periodā, veidojas mazas lapas, kuras nespēj izveidot lielu galviņu. Pirms dēstu stādīšanas ir svarīgi iestrādāt augsnē pamatmēslojumā YaraMila Cropcare vai Novatec Classic apmēram 40–50 g/m2, lai pašā sākumā jaunos augus nodrošinātu ar visiem barības elementiem.Mazākā mērā šogad priekšlaicīgi izziedēšanu varēja izraisīt bora (B) trūkums, kaut gan brokoļiem šis mikroelements ir ļoti svarīgs.

    Turpmākajās brokoļu audzēšanas reizēs 7–10 dienas pēc dēstu izstādīšanas augiem obligāti jādod papildmēslojums, laistot ar zilo Kristalonu (apmēram 20 g/10 l ūdens), un vēlreiz pēc 10 dienām.

    Šis kompleksais mēslojums satur ne tikai slāpekli, fosforu un kāliju, bet arī visus augam nepieciešamos mikroelementus optimālā proporcijā. Ir riskanti lietot tikai boru saturošus līdzekļus, piemēram, borskābi, jo šo mikroelementu var ļoti viegli pārdozēt, līdz tas kļūst augiem toksisks.

    Cits, kaut gan mazāk ticams, iemesls varētu būt dēsti no pašaudzētām sēklām. Mūsdienās tās izmanto reti. Tieši tāpēc, ka brokoļi ātri iet ziedos, var netīšām atlasīt agri ziedošus mātesaugus. Sēklu ieguvei tas ir labi, toties ražas kvalitāte cieš.

    Drošāk iegādāties dēstus pie pārbaudītiem, labi pazīstamiem audzētājiem, kuri pārzina šķirnes, kuras piedāvā. Kaut gan brokoļiem ir mazāk nekā ziedkāpostiem izteikta šķirnes piemērotība audzēšanai pavasarī un rudenī vai vasarā, šķirņu un hibrīdu īpatnības ir jāņem vērā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē