• Kādu pļaujamrīku izvēlēties piemājas teritorijai un kādu lielākām platībām?

    Zāles pļaušana
    Liene Millere
    Zane Blanka
    23. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    Perfekts mauriņš, dabiska pļava vai kaut kas pa vidu – tas, kādu zālienu iekopt, ir katra lauku mājas saimnieka gaumes jautājums. Šoreiz par to, kā izvēlēties ērtāko instrumentu tā apkopšanai.

    Konsultē Mārtiņš Jaudzems, dārza un meža tehnikas produktu eksperts, Ansis Birznieks, dārznieks, uzņēmumu Galantus un EasyGreen vadītājs.

    Svarīgi, lai ikviens pļāvējs ir labā tehniskā kārtībā un asmeņi ir noasināti. Ideāli, ja, beidzot pļaušanu, pļāvēju var izmazgāt un izpūst ar kompresoru vai apakšējo daļu, kur griežas nazis, izslaucīt. Tīrīšana tikai ar ūdeni veicina rūsēšanu.

    • Ja jāpļauj ļoti neliela teritorija (līdz 600 m2) un tāda, kurā nav daudz dobju un koku, kas jāapbrauc, var izvēlēties elektrisko zāles pļāvēju ar vadu. Maksās ap 100 eiro, un ieteicams izvēlēties ar 1200–1400 vatu jaudu. Tomēr jāatzīst, ka instrumenti ar vadu jau tiek uzskatīti par aizejošās paaudzes instrumentiem, dodot vietu akumulatora instrumentiem.
    • Zāles pļāvējs ar akumulatoru būs līdzīgs elektriskajam ar vadu, tikai darbosies ar akumulatoru, un tā ierobežojums būs tieši akumulatora darbība. Reti kurš pļāvējs ar vienu akumulatora uzlādi nopļaus vairāk par 500 m2. Tad jāuzlādē vai jāsagādā maiņas akumulators. Pluss, ka šī ir vieglāka pļaujmašīna nekā tā, kas darbojas ar benzīnu, turklāt tā ir klusākā no visām pļaujmašīnām (neskaitot robotu). Maksā ap 300–600 eiro.
    • Pļāvējs ar benzīna dzinēju piemērots lielākām platībām – līdz pat 2000 m2. Ir divu veidu benzīna pļāvēji – stumjamie un pašgājēji. Ja izvēlas pašgājēju (kurš pats velk uz priekšu), ieteicams, lai tam ir vairāki ātrumi vai MySpeed funkcija, kas pielāgojas cilvēka gaitai un ātrumam, citādi pļaušana var izrādīties par grūtu un neērtu. Šāds pļāvējs maksā no dažiem simtiem līdz pat 1000 eiro. Optimāls būs pļāvējs, kura dzinēja jauda ir virs 120 kubikcentimetriem vai 3,5–6 zirgspēki.
    • Ja pļaujamā platība ir virs 2000 m2, vērts pirkt mauriņa traktoru, jo salīdzinoši ātri var tikt galā ar lielām teritorijām. Mauriņa traktori nopērkami gan ar mehānisko, gan automātisko transmisiju. Mehāniskie būs lētāki, bet arī sarežģītāk lietojami (jāaptur darbība, lai pārslēgtu ātrumu). Var izvēlēties ar savācējgrozu vai bez, parasti var pievienot papildu aprīkojumu: zāles savācēju, lapu vācēju, piekabi. Jo mazāk koku un dobju, jo platāku pļaušanas platumu var atļauties, mazākais ir 96 cm, liels – 120–140 cm. Maksā no nepilniem 2000 eiro līdz pat 5000 eiro un vairāk.
    • Ja gribas patiešām ideālu, perfektu mauriņu, vispiemērotākais būs robots. Jaunākie modeļi spēj nopļaut teritorijas līdz pat 2 hektāriem. Var šķist, ka zāles pļāvējs robots ir salīdzinoši liela investīcija priekš, piemēram, neliela privātmājas pagalma, tomēr tā nebūt nav. Pirmkārt, ar parastu zāles pļāvēju nekad nebūs sasniedzams efekts, kādu var panākt ar robotu. Otrkārt – ērtība. Ar klasisko pļāvēju mauriņš ir jāpļauj 2–3 reizes nedēļā, kamēr robots visu izdara pats. Vēl viens robota pluss ir tas, ka nav jādomā kur likt nopļauto zāli, jo robots darbojas katru dienu un burtiski frizē mauriņu uzreiz, tiklīdz tas ataudzis. Treškārt, šobrīd tirgū ir parādījušies roboti, kam vairs nav nepieciešams novilkt stiepli pa perimetru un ap appļaujamajiem objektiem. Pirms robota iegādes būtu vēlams uzaicināt ciemos konsultantu, kas izvērtēs pļaujamo teritoriju, kā arī saprogrammēs robotu pēc iegādes, lai tas precīzi izdara savu darbu. Maksā ap 1000 eiro (vienkāršākie modeļi), bet ir arī krietni dārgākas versijas – 3000 eiro vai vairāk.
    • Ja pagalmā ir daudz appļaujamo objektu, tad, protams, maksimāla rezultāta iegūšanai ir vērts iegādāties arī trimmeri. Tas paredzēts garas zāles likvidēšanai vai pļaušanai vietās, kur nevar piekļūt ar parasto pļāvēju. Ir vairāki trimmeru veidi – elektriskie, akumulatora, benzīna. Ar elektrisko trimmeri varēs viegli nopļaut zāli gar mājas sienu, žogu, bet jārēķinās ar vadu, kas seko līdzi. Ar akumulatora trimmeri var aiziet tālāk, bet piemērots mazām teritorijām. Savukārt ar benzīna trimmeri var pļaut jebkuru zāli, ar jaudīgākajiem – arī krūmus, tomēr tas ir arī skaļāks un smagāks. Izvēloties benzīna trimmeri, vērts zināt, ka, to lietojot, jājauc degviela ar eļļu zināmās proporcijās un ka šādu maisījumu var uzglabāt tikai vienu mēnesi, bet pēc tam jādomā, kā to utilizēt. Tāpat valda stereotips par to, ka akumulatora trimmeris nav tik jaudīgs, cik benzīna, bet šis uzskats ir aplams, jo jau kādu laiku tiek ražoti un tirgū piedāvāti pat ļoti jaudīgi akumulatora trimmeri. Elektriskie trimmeri ir vislētākie – ap 50 eiro, akumulatora un benzīna trimmeris maksā, sākot no 100 eiro līdz pat 500 eiro.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē