• Kādi šogad sēklu jaunumi? Atbild sēklu tirgotāji

    Atbild speciālists
    Indra Ozoliņa
    23. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ir cilvēki, kuri katru gadu pērk tikai jaunumus, bet citi, kad kaut ko atzinuši par labu, pie tā arī paliek.

    Atbild Mārupes sēklas saimnieks, konsultants Ilmārs Gauručs:

    – Jaunās šķirnes vienmēr kaut kādā ziņā ir labākas par vecajām. Tikai jārēķinās, ka viena un tā pati šķirne dažādās vietās aug atšķirīgi. Piemēram, ko vieni slavē par saldu tomātu, citi atzīst par skābu. Tāpēc arī ir tik daudz šķirņu, lai katrs atrastu piemērotāko. 

    Mums ir daudz jaunu tomātu šķirņu, tostarp ekskluzīvu, premium klases, par kurām pēdējā laikā ir vislielākā interese. Piemēram, agrāk sortimentā nebija dzeltenās lielaugļu šķirnes Lacitrine’ F1 un Marsunny’ F1, aveņu lielaugļu hibrīda Sonarosa’ F1 un oranžā superagrā zemeņu formas kokteiļtomātu hibrīdiņa Chick’ F1. Pērn ‘Chick’ F1 sēkliņas iedevu dažiem dārzkopjiem pamēģināt, un visiem bija labi izauguši.

    Arbūzu jaunumi ir saldās un sulīgās šķirnes Morgan’ F1, Baronesa’ F1, Mirsini’ F1. Rodas sajūta, ka arbūzus drīz sāks pirkt tikpat daudz kā gurķus! Par šīm gan atsauksmju vēl nav, taču topā pēdējos četrus gadus ir superagrā šķirne Melija’ F1. Arbūzi izaug 8–11 kg smagi, taču pats lielākais Latvijā izaugušais Demre’ F1, cik man zināms, ir svēris 18 kg.   

    Gribu arī izcelt pilnīgi jaunas šķirnes – siltumnīcu gurķus Haker’ F1 un agrīnu, ļoti ražīgu šķirni Brawo’ F1.

    Sniegbaltie ziedkāposti Andromeda’ F1 agrāk bija nopērkami lielajās pakās, bet tagad ir izfasēti pa 20 sēklām. Tie ir padārgi – 20 sēklas maksā pāri 2 eiro. Eksluzīva šķirne ir dzeltenie ziedkāposti Flame Star’ F1, kā arī violetie Graffiti’ F1.  

    Tirdzniecībā Latvijā līdz šim nav bijušas agrās burkānu šķirnes Laguna’ F1, kurai pirmo ražu vāc jau jūnija beigās, Romance’ F1 un ‘Cadance’ F1, par kurām arī mums ir labas atsauksmes.

    Vēl gribu pieminēt jaunos lapu kāpostus Winnetou’ F1 ar ļoti cirtainām lapām, profesionālo hibrīdu kāļu šķirni Skerne F1, ko var nopirkt pa 50 sēklām, un mazos, dzeltenos patisonus Aureus’ F1.

    Atbild Kurzemes sēklas direktors Andris Kiršentāls:

    – Arī šogad Kurzemes sēklu plauktos, kā jau tradicionāli katru gadu, parādījušies arī jaunumi. Vispirms sējas sezona sākās uz virtuves palodzēm. Zaļo dīgstu segmentā papildus jau agrāk prezentētajiem produktiem piedāvājam zirņu sēklas mikrozaļumiem.

    Ķirbjaugu grupā jaunumos atradīsiet agrās, ražīgās, dzeltenās, saldās melonītes Jucar F1. Audzējamas gan siltumnīcā, gan, pasargājot no nakts salnām, dārzā.

    Mūsu parauglaukā lieliskus rezultātus demonstrēja arbūzs Bedouin F1. Šo profesionāļiem domāto hibrīdu no šī gada iespējams iegādāties arī mazajās paciņās. Arbūzs audzējams gan siltumnīcā, gan dārzā. Lielākie eksemplāri sasniedz pat 10 kg svaru. Augs ir ļoti kompakts un dobē daudz vietas neaizņems, jo praktiski nestīgo.

    Cukurzirnīši Delikett ir reāli saldi, bagātīgi ražojoši, ēdami gan ar visu sulīgo pākstiņu, kas nesatur pergamenta slāni, gan paaugušies tie ir lobāmi un ēdami bez pāksts. Arī šī šķirne bija pagājušā gada parauglauka atradums. Vismaz bērni šo dobi apmeklēja pirmo.

    Tiem, kuros mājo sacensības gars, kā jaunumu piedāvājam saulespuķu Tall Giant sēkliņas. Pagaidīsim un paskatīsimies – kurš pārsteigs ar rekordgariem saulespuķu kātiem?!

    Atbild Agrimatco vairumtirzniecības un mazumtirzniecības vadītāja Kitija Ošeniece:

    – Daudzi jau zina, ka arvien vairāk sēklas no profesionālajiem iepakojumiem fasējam sīkpakās, ko var pazīt pēc globusa paciņas priekšpusē. Tajās nav daudz sēklu, tāpēc var pamēģināt un, ja patīk, nākamgad nopirkt lielāku daudzumu.

    Pārsvarā piedāvājam pasaulē atzītas šķirnes, kas jau pārbaudītas mūsu zemnieku saimniecībās. Jaunās šķirnes parasti ir labākas par jau zināmajām, piemēram, jaunie tomāti ir izturīgāki pret slimībām un stresa noturīgāki.  

    Iesaku izmēģināt gurķus Marvi F1, kas patīkami pārsteigs garšas ziņā. Tie ir saldāki par iepriekš zināmām šķirnēm, to atzina lielākā daļa degustētāju. Augs veido ķekaru ar 1–4 gurķiem.

    Labs ir jauns garais siltumnīcas gurķis Tristan’ F1, tas dod daudz vairāk pazaru, kas nodrošina auga ilgāku veģetāciju. Tā kā pircēji pieprasa dažādus ķirbjus, piedāvājam jaunumu – Butternut tipa ķirbi Tiana F1 ar veģetācijas periodu 90–100 dienas, izaug 1–1,2 kg liela oga.

    Lai agrāk tiktu pie saldajiem zirņiem, iesaku Oskar, kas ienākas tikai pāris dienu vēlāk par visagrīnāko ‘Avolu’, ir augstražīgi, augstumā 70–80 cm, pākstī 10 –12 zirņi.

    Lielo tomātu cienītājiem patiks Grifone F1. Tas ir sarkans vērša sirds tomāts, ļoti ražīgs, vidēji agrs, auglis izteikti ribots, svars 180–300 g, pēc novākšanas labi uzglabājas. Rozā tomātu cienītājiem piedāvājam Pink Bomb F1 audzēšanai uz lauka, augļa svars 180– 200 g.

    Puķzirnīšu cienītājus priecēs Royal’ – sarkani rozā, maisījums. Tie uzziedēs agri lieliem ziediem garos ziedkātos un būs krāšņi līdz pat salnām. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē