• Kādas tomātu šķirnes šogad izvēlēties?

    Dārzs
    Agnese Ģērmane
    20. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay.com
    Vienu vislabāko tomātu nav, jo katrai vajadzībai savs. Šķirnes iesaka dārzniecības Dobītes saimniece SANDRA MARCINKEVIČA.

    Franču mājaslapā www.tomatobomo.com, piemēram, tomātus kārto pēc to tipa: Ligūrijas tipa un Romas, dateļu un bumbieru tipa, itāļu garenais, ribotais, klasiskais apaļais, Coeur de boeuf jeb vērša sirds un citi. Īsumā par dažām šķirnēm.

    ‘Aurea’ F1 ir viena no manām mīļākajām vērša sirds tipa šķirnēm. Tie ir vissviestmaizīgākie tomāti ar biezu un gaļīgu mīkstumu, plānu miziņu, labu, saldu garšu, tiem ir maz sēklu. Bet ir arī trūkumi – tiklīdz pieskaries, jau mizā caurums, vecākas šķirnes mēdz daudz slimot, tāpēc labi, ka pašlaik ir arī daudz šā tipa profesionālo šķirņu, kurām ir uzlabota slimību izturība un ražība.

    ‘Cornabel’ – šo šķirni pagājušajā gadā man to iedeva izmēģināt Agrimatco meitenes. Tomāti pēc formas atgādina saldos piparus. Garša kolosāla, salda, ļoti ražīgi, daži eksemplāri svēra pat 800–900 gramu, vidēji 300–400 gramu. Ļoti gribēju šo šķirni sēt, bet mazākais iesaiņojums, ko firma piedāvāja, bija 10 000 sēklu. Tas man ir par daudz. Tā nu paliku bez iekārotās šķirnes. Pēc tam uzzināju, ka kāds to it kā Depo redzējis mazajās paciņās pa pāris sēkliņām. Ja kaut kur tādas redzat, ķeriet ciet, – ja gribat salātiem, sviestmaizēm tomātu, kas ilgi ražo, neslimo, oktobrī, kad stublāji kaili, vēl pilni ķekari tomātu.

    ‘Sun Gold’ – oranžo ķirštomātiņu šķirne, kas vispār negaršo pēc tomātiem, jo satur ļoti daudz cukura. Ar šiem mums izdevās mazliet apmānīt manas draudzenes meitu, kas tomātus neēd vispār (daudziem bērniem tie ne kāpēc negaršo), pastāstījām, ka tās ir saldās fizāļu odziņas, un meitene ēd gardu muti. Saldskāba ogu garša ir arī zaļajiem svītrotajiem tomātiem ‘Artisan Green Tiger’ – arī tos sākumā bērni negribēja, bet, kad pagaršoja, tad negatavos vien ēda.

    ‘Organza’ F1 – no oranžajiem plūmes formas tomātiem. Augļi tam kārtojas tik smukās virtenītēs, ka prieks skatīties. Izaug 70–90 gramu smagi un ķekarā rindojas pat līdz 15 tomātiņiem, nogatavojas viss ķekars reizē, un tā to arī var novākt – ļoti parocīgi. Turklāt ļoti garšīgi un izturīgi pret daudzām un dažādām tomātu slimībām.

    ‘Striped Stuffer’ – šķirne no to tomātu sērijas, kas domāti pildīšanai, līdzīgi kā saldie pipari, jo tiem ir līdzīga biezuma un konsistences mīkstums, bet vidus patukšs, tikai centrā sauja sēklu. Var izmantot gan svaigus – kā apēdamus dažādu salātu trauciņus –, gan pildītus cept – tāpat kā piparus. Līdzīga šķirne ar dzelteniem augļiem ir ‘Yellow Stuffer’.

    Kur nopirkt labus tomātu stādus?

    • Dārzniecībā Dobītes Vecumnieku novadā.
    • Rīgā – Jāņa Aldermaņa dārzniecībā, dārzniecībā Ir un dārzniecības stendā Rīgas Centrāltirgū.
    • Cēsīs – dārzniecībā Kliģēni, saimnieki īpaši iesaka šķirnes: ‘Organza’, ‘Lemon Boy’ F1, ‘Amaneta’ F1, ‘Brooklyn’, ‘Corazon’ F1 – vērša sirds tips, bet ražīgāka –, ‘Pozzano’.
    • Lielvārdē – dārzniecībā Rožlejas. Kā izcilākās un vērtīgākās iesaka ‘Buran’ F1, ‘Rally’ F1, ‘Naram’ F1, labas arī ‘Belle’ F1 un ‘Belfast’ F1.
    • Ģimenes dārzniecībā Neslinko Titurgā un dārzniecības tirdzniecības vietā Centrāltirgū – kolekciju šķirnes.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē