• Kādas redīsu šķirnes sēt, lai tajos nebūtu tārpu un nepaliek sausi vidiņi

    Atbild speciālists
    Mārīte Gailīte
    10. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kā izaudzēt redīsus bez tārpiem? Atbild Mārīte Gailīte, agronome un dārzeņkopības eksperte.

    Žurnāla «Ievas Dārzs» lasītāja Inga jautā: Kādas redīsu šķirnes sēt, lai tajos nebūtu tārpu un lai tiem ātri nepaliek sausi vidiņi? Varbūt pieļauju kādu kļūdu audzēšanā?

    Diemžēl tārpainie (pareizāk, kāpuru bojātie) redīsi nav šķirnes, bet audzēšanas vaina. Izvairīties no šīs problēmas palīdz agra sēja, kamēr kāpostu mušas (Delia brassicae) vēl guļ augsnē un nav izlidojušas. To izlidošanas laiks ir atkarīgs no temperatūras, bet visbiežāk tās izlido aprīļa beigās vai maija sākumā.

    Izlidojušas mušas vispirms kādu laiku barojas ar ziedošo augu ziedsputekšņiem, tad atrod pāri un visbeidzot izdēj olas krustziežu augu tuvumā. Pirms izdēt olas, muša pati nogaršo augu, izvēloties saviem bērniem visgardāko.

    Sējot redīsus martā, aprīlī, kad mušu vēl nav, ir iespējams izaudzēt redīsus bez kāpuriem.

    Tāpat no prakses ir zināms, ka pasargāt redīsus no kāpuriem palīdz regulāra, pietiekama laistīšana. Ja redīsi tiek sēti vēlāk par mušu izlidošanu, aizsargāt sējumu no kāpuriem palīdz agrotīkla vai pretkukaiņu tīkla segums. Tīklus var klāt tieši uz augiem, bet drošāk būtu izveidot lecekti un likt agrotīklu uz tā.

    Savukārt sausi vidi saknēm veidojas no mitruma trūkuma, bet vatei līdzīgi – no kalcijas trūkuma un uzglabāšanas karstumā. No redīsu viedokļa raugoties, uzglabāšana plus 10 grādos arī ir par siltu. Tāpat redīsu izkurtēšanu vasarā izraisa šim gadalaikam nepiemērotu šķirņu izvēle. Lielākā daļa redīsu šķirņu, kuru sēklas ir pārdošanā, paredzētas audzēšanai pavasarī vai rudenī, bet audzēšanai vasarā ir piemērotas tikai dažas šķirnes, piemēram, ‘Vienna’ F1, ‘Rondeel’, ‘Rudolf’.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē