• Kad un kā pareizi novākt ķiplokus un sīpolus?

    Dārzs
    Mārīte Gailīte
    28. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā un kad pareizi novākt sīpolus un kad novākt ķiplokus? Viss, kas tev jāzina par sīpolu un ķiploku novākšanu un uzglabāšanu. Konsultē Mārīte Gailīte, agronome un dārzeņkopības eksperte.

    Ķiploki. Kā darīt?

    • Par ziemas ķiploku gatavību novākšanai liecina stublāja lejasdaļas dzeltēšana. Šo brīdi nedrīkst nokavēt, jo ķiploka galviņas ārējās mizas mēdz pārplīst un daiviņas sāk atdalīties. Šādus ķiplokus ir grūtāk novākt, tāpat augsnē palikušās daiviņas veicina infekciju rašanos. No šī viedokļa labāk novākt ķiplokus nedaudz agrāk nekā dažas dienas nokavēt.
    Labāk novākt ķiplokus nedaudz agrāk nekā dažas dienas nokavēt.

     Ķiploku stublājs ir sācis dzeltēt, ķiploki drīz būs vācami.

    • Lai pārliecinātos, ka ķiploki ir gatavi vākšanai, jāizrok daži augi un jāapskata galviņas. Ja ķiploku lauks ir paliels, šādus kontrolrakumus var veikt ik pēc 2–3 dienām līdz atrod pirmo plīst gatavo vai jau ieplīsušo galviņu. Ja ķiploku nav daudz, ar šādiem kontrolrakumiem tos var arī pakāpeniski novākt visus.
    • Vācot uzreiz atšķiro visas galviņas ar bojājumu pazīmēm. Ja tie ir mehāniskie bojājumi, veselās daiviņas izmanto pārtikā. Ja ķiplokus bojā puve, tos labāk uzreiz ievietot komposta kaudzē un bagātināt to ar Biokompostētāju, lai tie straujāk satrūd. Inficētas daiviņas neatstāj zemē, lai novērstu infekciju uzkrāšanos.
    • Novāktiem ķiplokiem nogriez saknes un saīsini stublāju, atstājot 5–7 cm. Abus darbus ērtāk veikt ar sekatoru jeb grieznēm.
    • Ķiplokus saliec redeļu kastēs (var būt arī plastmasas, bet  – ar caurumiem vai spraugām) un novieto zem jumta caurvējā, lai žūst. Ķiploki ir gatavi ilgstošai uzglabāšanai, kad to ārējās zvīņas un stublāja daļa kļūst pilnīgi sausi.

    Sīpoli. Kā darīt?

    • Par sīpolu gatavību vākšanai liecina lapu nolūšana – kad lapas ir nolūzušas apmēram pusei augu stadījumā, var sākt novākšanu. Var pagaidīt arī līdz nolūzis visas lapas, bet Latvijas klimata apstākļos tas ir riskanti. Tiesa, šādiem sīpoliem ir lielāka raža (paši sīpoli sasniedz maksimālu masu), bet tie sliktāk glabājas.

     Sīpoliem priekšplānā vēl jāaug. Tie, kas ir otrajā plānā, jau ir vācami.

    • Ja sīpolus ir inficējusi fuzariālā puve, bojātie sīpoli uzreiz jākompostē, bet augsni pēc ražas novākšanas vērts bagātināt ar Trihodermīnu vai Biomiksu, lai mazinātu patogēna uzkrāšanos. Puves ierosinātājs – sēne Fusarium oxysporum – vienmēr ir atrodama augsnē, bet silti un sausi laika apstākļi vasaras sākumā ir īpaši labvēlīgi tās attīstībai. Ilgstošai uzglabāšanai jāatlasa tikai mehāniski nebojātie, veselie sīpoli.
    • Sīpolus izrauj no zemes un atstāj vismaz vienu dienu apžūt turpat dobē. Vislabāk būtu žāvēt sīpolus ar visām lapām, bet tas ne vienmēr iespējams. Ja lapas gribi saīsināt, to dari ar dārza šķērēm vai ar nazi, nogriežot lapas virs lūzuma vietas. Griežot zemāk, veidojas ļoti liela griezuma vieta, tā inficējas ar puvi un sīpoli strauji bojājas. Labāk ir atstāt sīpolam 7–10 cm garu kakliņu.
    Saknes vari atstāt vai saīsināt līdz 5–10 mm, bet nevajag noskūt līdz ar sīpola pamatni, jo tas var veicināt inficēšanos un noteikti veicinās svara zudumus – caur griezuma vietu iztvaikos mitrums.
    • Tāpat kā ķiplokus, sīpolus plānā kārtā (15–20 cm) saber redeļu vai caurumotās kastēs un novieto sausā, labi ventilējamā vietā zem nojumes. Svarīgi, lai arī zem pašas zemākās kastes būtu gaisa sprauga.
    • Sīpoli ir gatavi uzglabāšanai, kad to kakliņš un 3–4 ārējās zvīņas ir kļuvuši pilnīgi sausi. Sīpoliem ir zemāks sausnas saturs nekā ķiplokiem, tāpēc sīpolu žāvēšana prasa vairāk laika.

    Ņem vērā!

    Krasas gaisa temperatūras svarstības no rītiem izraisa rasas veidošanas, tāpēc žāvēšanas periodā katru rītu sīpolus un ķiplokus vēlams parušināt ar rokām. Žāvējot, piemēram, uz grīdas, to vari darīt ar grābekli.

    Kā glabāt?

    Svarīgi nodrošināt sausu gaisu un konstantu temperatūru. Ķiplokus bieži bojā sakņu ērces (Aceria tulipae) – tās ir ļoti sīkas un nav saskatamas ar neapbruņotu aci. Siltumā šīs ērces strauji vairojas un 24–26 grādu temperatūrā to pilns attīstības cikls ilgst tikai 8–10 dienas. Temperatūrā, kas zemāka par 6 grādiem, ērces kļūst neaktīvas. Ja ķiploku nav daudz, tos var glabāt ledusskapī, bet lielākam ražas daudzumam nodrošināt pietiekami zemu temperatūru vasarā būs grūti, tāpēc atliek vien novietot ražu sausā, labi ventilējamā telpā. Tūlītējai lietošanai ķiplokus un sīpolus vari uzglabāt pītos grozos, papīra vai auduma maisos vai caurumotos māla traukos. Labs un izskatīgs uzglabāšanas veids ir siešana pīnēs.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē