• Kad sēt un kā audzēt arbūzus un melones?

    Arbūzi
    Ilvija Melne
    Ilvija Melne
    7. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kaprīzi tie gan ir, bet arbūzus ir iespējams izaudzēt jebkurā dārzā.
    • Arbūza sēkliņu sēj 9 × 9 cm lielā kasetē ap 10. maiju, novieto siltumnīcā vai uz palodzes. Galvenais ir pietiekami daudz gaismas un mitruma.
    • Arbūziem izvēlies siltu, saules apspīdētu aizvēja vietu.
    • Maijā augsnē iestrādā organisko mēslojumu, kurā ir pēc iespējas mazāk nezāļu sēklu.
    • Laukā dēstus stādi jūnijā. Vispirms ieklāj melno plēvi, ar lāpstiņu izdur tajā caurumus, izveido bedrīti. izņem dēstu ar visu zemi no podiņa un tieši tādā pašā dziļumā ievieto augsnē. Dēstīšanas vajadzībām izveidoto cauruma vietu fiksē, pieliekot akmeni vai uzberot zemi. citādi plēve vējā celsies uz augšu un nolaižoties uzkritīs virsū stādiem.
    • Regulāri – ik pa divām dienām – mitrini augsni. Ja laistīsi ar lejkannu un trāpīsi arī uz lapām, nekas ļauns nenotiks, lielāka problēma ir noskalota sakņu sistēma. Tāpēc arbūziem vairāk patiks, ja mitrums nonāks uzreiz uz augsnes.
    • Siltā un mitrā augsnē, ko nodrošina laistīšanas sistēma un melnā plēve, arbūzi izaugs noteikti.
    • Tā kā salnas mēdz pārsteigt, ieteicams pārklāt stādījumu ar agroplēves tunelīti.
    • Arbūzi parasti ienākas septembra vidū. Ja laikapstākļi ir nelabvēlīgi un arbūzi atrodas ūdenī vai dubļos, tos var novākt vēl negatavus, pirms savairojušies mikroorganismi, kas veicina pūšanu. Tādus var glabāt pat mēnesi.

    Iesaka Kurzemes sēklas direktors Andris Kiršentāls:

    Ķirbjaugu grupā pēdējo gadu jaunumos atradīsiet agrās, ražīgās, dzeltenās, saldās melonītes ‘Jucar’ F1. Audzējamas gan siltumnīcā, gan, pasargājot no nakts salnām, dārzā.

    Mūsu parauglaukā lieliskus rezultātus demonstrējis arbūzs ‘Bedouin’ F1. Šo profesionāļiem domāto hibrīdu iespējams iegādāties arī mazajās paciņās. Arbūzs audzējams gan siltumnīcā, gan dārzā. Lielākie eksemplāri sasniedz pat 10 kg svaru. Augs ir ļoti kompakts un dobē daudz vietas neaizņems, jo praktiski nestīgo.

    Iesaka Mārupes sēklas saimnieks, konsultants Ilmārs Gauručs:

    Arbūzu jaunumi ir saldās un sulīgās šķirnes ‘Morgan’ F1, ‘Baronesa’ F1, ‘Mirsini’ F1. Rodas sajūta, ka arbūzus drīz sāks pirkt tikpat daudz kā gurķus! Par šīm gan atsauksmju vēl nav, taču topā pēdējos gados ir superagrā šķirne ‘Melija’ F1. Arbūzi izaug 8–11 kg smagi, taču pats lielākais Latvijā izaugušais ‘Demre’ F1, cik man zināms, ir svēris 18 kg.   

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē