• Kad mājvietas tuvumā var uzstādīt jaunu ceļa zīmi?

    Auto
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    2. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Savas mājvietas tuvumā ceļa zīmi vai norādi nevar likt, kur un kā vien ienāk prātā, – viss ir jāsaskaņo. Konsultē Guntars Brālis, VAS Latvijas Valsts ceļi Satiksmes organizācijas uzraudzības daļas vecākais eksperts.

    Lūk, kāda reāla situācija. Skaistā vietā starp lauku viensētām vijas grants ceļš. Kamēr tā malā māju bija maz, viss bija kārtībā – maz braucēju, maz ceļa putekļu. Nu mājas saaugušas kā beciņas pēc augusta lietus – mašīnu vairāk, putekļu vairāk. Vēl mazi bērni mēdz skriet pāri ceļam uz kaimiņmāju, kur radi dzīvo, un atpakaļ…

    Ceļa posms gana garš un, protams, ir, kur ieskrieties. Rezultātā vairākām mājām mašīnas nesas garām pamatīgā ātrumā. Saimnieki nav laimīgi: gan bērnu drošības, gan putekļu dēļ. Risinājums būtu ļoti vienkāršs: šajā ceļa posmā vajadzētu novietot ātrumu ierobežojošu ceļa zīmi vai uzlikt tā dēvēto guļošo policistu, un būtu miers.

    Vēlme un vajadzība mājvietas tuvumā uzlikt kādu jaunu ceļa zīmi var būt arī citās situācijās – ja mājās ir suņi vai klejotājas vistas, kas var izskriet uz ceļa, vai ja ceļš ir pagalam nelīdzens un gribas par to brīdināt braucējus.

    Gribi uzstādīt jaunu ceļa zīmi?

    Darbības plāns soli pa solim.

    • Vispirms jānoskaidro, kam pieder ceļš. Tas var piederēt pašvaldībai, valstij vai būt privāts – piederēt kādam cilvēkam vai juridiskai personai. Tieši ceļa saimnieks ir galvenais lēmējs par to, būs vai nebūs kāda jauna ceļa zīme viņa īpašumā.
    • Iesniegums saimniekam. Ja ceļš pieder valstij, jādodas uz tuvāko VAS Latvijas Valsts ceļi nodaļu un jāraksta iesniegums ar savu priekšlikumu – kāpēc šajā vietā vajadzētu uzstādīt jaunu ceļazīmi. Ja ceļš pieder pašvaldībai – iesniegums ar mudinājumu uzstādīt vajadzīgo ceļazīmi jāraksta tur. Iesniegums noteikti jāiesniedz rakstiski, paskaidrojot sava lūguma pamatotību.

    Citādi var gadīties, ka, piemēram pie saimnieka atbrauc viens paslinks deputāts, apskatās situāciju un viņam šķiet – nevajag te nekādu ceļa zīmi, te viss ir kārtībā.

    Tā neiet krastā! Rakstiskā iesniegumā jāpamato, kā pašreizējā situācija apdraud satiksmes drošību un kāpēc te noteikti vajag, piemēram, ātrumu ierobežojošu ceļa zīmi. Nesamierinies ar viena deputāta paviršo atbildi, prasi nopietnāku atteikuma iemesla pamatojumu. Ja pašvaldības sniegtā atbilde iesniedzējam nebūs pa prātam, to varēs pārsūdzēt, un tā ir lielāka cerība situāciju uzlabot.

    • Svarīgi! Dažkārt pašvaldība piekrīt: jā, te tiešām vajadzētu ceļa zīmi, bet… mums tagad tam nav naudas – visticamāk, ieplānosim šo darbiņu nākamā vai aiznākamā gada budžetā, un tad jau redzēs… Bieži vien daudz raitāk viss notiek tad, ja iesnieguma rakstītājs visus ar ceļa zīmes uzstādīšanu saistītos izdevumus apņemas apmaksāt pats. Piemēram, vienas ātrumu ierobežojošas ceļazīmes izgatavošana izmaksās apmēram 30 eiro.

    Ja ceļš pieder privātīpašniekam – lēmums par jaunu ceļa zīmi jāpieņem viņam.

    • Saskaņojums ar Latvijas Valsts ceļiem. Kad vajadzīgā ceļa īpašnieka piekrišana saņemta, ceļa zīmes uzstādīšana neatkarīgi no tā, kam pieder ceļš, jāsaskaņo ar VAS Latvijas Valsts ceļi. Viņi izvērtēs, kā jaunā ceļa zīme ietekmēs satiksmes drošību, un pateiks, vai, kur un kā to drīkst novietot.
    • Izgatavo zīmi. Latvijā ceļa zīmēm ir noteikti valsts standarti, tāpēc tās jāizgatavo tikai pie ražotājiem, kas to var nodrošināt. Parasti katrai pašvaldībai jau ir savi sadarbības partneri, tādēļ vislabāk interesēties tur. Arī ceļa zīmes uzstādīšana jāuztic profesionāļiem. Jāatceras, ka likumīgas ir tikai sertificētu uzņēmumu izgatavotas un īpaši marķētas ceļa zīmes.

    5 konkrēti jautājumi

    1. Pašvaldība manu vēlmi uzlikt braukšanas ātrumu ierobežojošu ceļa zīmi neatbalsta. Kas notiks, ja šādu zīmi pasūtīšu un pats ierakšu ceļmalā?

    Pasūtīt ceļa zīmi nevienam nav aizliegts – to, izgatavotu atbilstoši visiem standartiem, var pasūtīt, nopirkt un, piemēram, novietot savā sētsvidū vai ielikt šķūnīti. Savukārt novietot šādu ceļa zīmi ceļmalā nedrīkst – tas būs administratīvais pārkāpums, par kuru draud sods.

    2. Mums šogad pīlēm izšķīlušies pīlēni. Pīļu mamma šad tad pārved viņus pāri ceļam un tad, pārbijusies no kādas mašīnas, skrien atpakaļ ar visu bērnu rindu. Vai drīkstu uzzīmēt plakātu un novietot to ceļa malā, lai šoferi piebremzē?

    Ja tas ir valsts vai pašvaldības ceļš, arī šādas pašgatavotas zīmes ceļa malā uzstādīt nedrīkst, jo tās var apdraudēt satiksmes drošību – arī tas būs administratīvais pārkāpums, par kuru draud sods. Savukārt pie sava ceļa savā zemē varat izvietot jebkādus uzrakstus, un neviens jūs par to nesodīs, jo tās nav uzskatāmas par ceļa zīmēm.

    3. Gribu ceļmalā izlikt norādi uz savām mājām. Ar ko man tas jāsaskaņo?  

    Lai ceļa malā novietotu norādi uz savu mājvietu, atkal jau vispirms noskaidro, kam pieder ceļš, turklāt jāielāgo, ka katrā pašvaldībā par mājas nosaukuma norādēm ir savs regulējums. Ir vairākas pašvaldības, kurās apstiprināti saistošie noteikumi, kur noteikts ceļa norādes izmērs un krāsa, lai visas norādes būtu vienādas. Ja šādu norādi grib novietot Latvijas valsts autoceļa malā, vajadzīgs atsevišķs saskaņojums.

    4. Esam jauni saimnieki, atjaunojām dzimtas māju un gribam ceļmalā novietot greznu un košu norādi uz mūsmājām. Vai to drīkst?

    Sava īpašuma teritorijā pašdarinātu mājas nosaukumu saimnieks var novietot, kur vien vēlas, – speciāla atļauja tam nav paredzēta. Taču, tiklīdz mājas nosaukuma zīmi saimnieki vēlas izvietot uz kādam citam, piemēram, pašvaldībai vai Latvijas Valsts ceļiem, piederošas teritorijas, saskaņošana ir obligāta.

    5. Lai garām manām mājām nebrauc tik ātri, izveidošu ātrumvalni jeb guļošo policistu pāri visam ceļam. To tā darīt drīkstu?

    Te jāievēro tieši tāda pati kārtība kā ceļu zīmju uzstādīšanā – jebkuras darbības jāsaskaņo ar ceļa īpašnieku. Vai tad vienas mājas saimnieks var iet otra pagalmā un kaut ko bērt vai rakt? Nevar! Tieši tāda pati kārtība attiecināma arī uz kādam citam piederošu ceļu.

    Svarīgi!  

    Tiem, kam pieder privāts ceļš, nedrīkst aizmirst, vai kādam uz to nav nodibinātas servitūta tiesības. Respektīvi – ja kaimiņam ļauts lietot šo ceļu, tad uz tā nevarēs uzlikt, piemēram, ceļa zīmi Iebraukt aizliegts.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē