• Kad kuras ziemcietes griezt?

    Dārzs
    Gunta Šenberga
    6. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Atbilde uz šo jautājumu nav jāmeklē kalendārā, bet gan augu izskatā un paša pieredzē un izjūtā. Iesaka Ilma Nereta, Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas zinātniskā asistente.

    Ziemciešu griešanas principi:

    • Slimās, neglītās un nosalušās – tūdaļ. Kad ir īstais laiks nogriezt ziemcietes, nenosaka kalendārs, bet gan salnas. Ja salna, piemēram, hostu lapas, vispirms padarījusi caurspīdīgas, bet pēc tam saplakušas un pusšķidras, protams, tās jānogriež. Nogriež arī visus slimību skartos lakstus.
    • Skaistās lapas un ziedus – vēlāk. Piemēram, miķelītes ziedēs vēl visu oktobri un varbūt pat novembrī, un arī pirmās salnas tām neko ļaunu nenodarīs. Tāpat var atstāt arī peonijas ar skaisti sarkanīgām lapām, un veselīgas astilbju lapas rudenīgās krāsās var atstāt līdz pat salam. Tad astilbes nogriež un atstāj turpat dobes piesegšanai. Protams, ja saimniekam tas patīk un negribas visu noklāt ar mizu mulču vai kūdru.
    • Ziemzaļās lapas negriež. Rudenī nenogriež ziemcietes, kuru lapas pilnīgi vai daļēji saglabājas arī pa ziemu – bergēnijas, sniega rozes, heihēras, kumeļpēdas, ibēres, aslapu flokšus. Apgriež tikai ziednešus ar vecajiem ziediem, kā arī tās daļas, kas ir slimas, nepareizas formas, izstīdzējušas, novājējušas.
    • Graudzāles – pavasarī. Itin visas graudzāles droši var atstāt līdz pavasarim un nogriezt vai nopļaut tikai aprīlī. Ziemā, šūpojoties vējā un sarmas klātas, tās darīs dārzu skaistu un dzīvīgu. Graudzāļu sēklas arī pievilinās putnus.
    • Modernajās jauktajās dobēs, kur pamīšus sastādītas graudzāles un dažādas ziemcietes, ieteicams griezt izlases veidā, atstājot graudzāles un visu citu, kas neizskatās neglīts un slims.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē