• Kad ir īstais brīdis sēt un stādīt dārzeņus?

    Pavasaris!
    Mārīte Gailīte
    12. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    8/9Neapkurināmā siltumnīcā – maija vidū

    Neapkurināmā siltumnīcā – maija vidū

    Siltumprasīgos dārzeņus – gurķus, tomātus, paprikas un baklažānus – neapkurināmā siltumnīcā droši var stādīt maija vidū, vienā vai divas rindās, attālums starp augiem – 30–40 cm.

    • Tomāti. Ja tomātu dēsti audzēti uz palodzes, tie mēdz izstīdzēt, tāpēc tie vairāk lūst, pārvietojot uz siltumnīcu, arī pēc izstādīšanas nogāžas, nevis stāv. Lai iegūtu spēcīgākus augus, labāk negaidīt, kamēr stādam izveidojas pirmais ziedķekars, bet izstādīt jau agrāk – brīdī, kad stādam ir 7–9 lapas. Senākā dārzkopības literatūrā lasāms ieteikums stādīt pāraugušus tomātu stādus guļus. Tiesa, tas veicina sakņu augšanu, taču tādēļ aizkavējas ziedu ieriešana un ziedēšana, un rezultātā tiek zaudēts laiks. Stādot izstīdzējušus dēstus, ir labāk vispirms izkārt auklas, lai izstādīto augu uzreiz varētu pietīt – nav labi, ja iestādītie tomātu (un arī gurķu) stādi nogāžas zemē, jo tajā brīdī uz stublāja veidojas mikroplaisas, caur kurām augā nonāk infekcija, arī ātrās (Fusarium sp.) un lēnās (Verticillium spp.) vītes ierosinātāji. Pati vīte attīstīsies vēlāk, bet jau pēc mēneša vai pusotra augi sāks slimot un, iespējams, pat ies bojā. Tad līdzēt vairs nebūs iespējams. Augiem par labu, protams, nāks trihodermīns vai biomikss, ja tos pievienos augsnei pirms dēstu izstādīšanas (šos līdzekļus var iebērt tieši bedrītēs), taču ne trihodermīns, ne biomikss nespēs tomātu stādus aizsargāt pilnībā. Tātad vienīgais drošais risinājums – tomātu stādu nekavējoties piesiet.
    • Gurķi. To dēstus var izstādīt, tiklīdz izaugusi viena īstā lapa, bet var arī turpināt stādu audzēt, kamēr ir piecas īstās lapas. Tikai jāņem vērā, ka stādam, kuram ir jau piecas lapas, sāk veidoties arī ziedi un ūsas, tāpēc augi var saķerties savā starpā un sagāzties, tie var vairāk ciest pārvietošanas un stādīšanas laikā. Optimālais variants ir augi ar trim lapām. Gurķi jāstāda tikpat dziļi, kā tie auguši podā, bet, ja stādi ir izstīdzējuši, augus dažkārt sanāk stādīt dziļāk, un tad ir lielāka iespēja, ka gurķi inficēsies ar vīti. Tāpēc, ja nav izdevies izaudzēt druknus dēstus, labāk tos izstādīt agrāk.

    Nākamā lapa

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē