• Kad ir īstais brīdis sēt un stādīt dārzeņus?

    Pavasaris!
    Mārīte Gailīte
    12. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Pareizo stādīšanas laiku nosaka galvenokārt laika apstākļi – gan aktuālie, gan prognozējamie. Sava nozīme ir arī augsnes stāvoklim. Konsultē agronome Mārīte Gailīte.
    Nākamais: Pirmie – sīpoli un ķiploki

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Ne pēc kalendāra, ne pēc zvaigznēm

    Ir dārzkopji, kas ļoti paļaujas uz dažnedažādiem sējas kalendāriem, bet ieteikumi tajos mēdz būt visai maldinoši. Esmu lasījusi, piemēram, astrologu ieteikumus stādīt kartupeļus Latvijā kādā noteiktā februāra dienā no pulksten 17.28 līdz 23.45 vai tamlīdzīgi. Skaidrs, ka nekas labs tur nevar sanākt. Augi kalendārus nepazīst un zvaigznēs neskatās, toties lieliski jūt temperatūru, gaismu un mitrumu un strauji reaģē uz šo parametru izmaiņām. Pat vairāk – noteiktas reakcijas augos sākas tikai tad, kad tie ir uzkrājuši noteiktu gaismas vai temperatūras summu.

    Tieši tāpēc pareizo stādīšanas laiku nosaka nevis kalendārs, bet aktuālie un prognozējamie laika apstākļi. Latvijā mēdz būt pavasari, kad sīpolus, burkānus vai dilles var sēt atklātā laukā jau marta vidū un sējumiem nav traucējis arī vēlāk uz dažām dienām uzsnigušais sniegs. Tāpat ir piedzīvoti pavasari, kad bieza sniega kārta turējusies līdz aprīļa vidum, un, protams, visi sējas darbi tādēļ aizkavējušies.

    Mazdārziņā pavasara darbu uzsākšanu nosaka arī augsnes stāvoklis. Līdzko zeme ir pietiekami apžuvusi un to ir iespējams pārrakt vai safrēzēt, var sākt sēt arī aukstumizturīgākus augus.

    Nākamā lapa

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē